Author photoAdrian Gubčo 16.02.2024 16:00

Luxusné rozšírenie domu na netypickom mieste. Moderné pivnice slúžia pre lepšie bývanie i relax

Keď sa povie slovo pivnica, väčšina ľudí si pravdepodobne predstaví tmavé, vlhké a chladné miesto, kde sa skladujú nepotrebné veci. Technologický pokrok však mení vnímanie potenciálu pivníc. Dnes už môže ísť o nadštandardné priestory pre skladovanie vína, potravín, ale aj atraktívne miesto pre trávenie času, relax, prácu či dokonca bývanie. Zo stavebného hľadiska pritom ide o relatívne jednoduché riešenie.

Zdroj: Intherma

Zdroj: Intherma

Mnohí majitelia domov a budov hľadajú možnosti pre rozšírenie obytných aj úložných priestorov, čo sa štandardne rieši dostavbami, prístavbami či nadstavbami. Menej často sa hľadí smerom dole – do podzemia. Výstavba pivnice je považovaná za zbytočne náročný či deštruktívny zásah, ktorý stojí veľa peňazí. Výsledkom je navyše nepekný priestor, charakteristický vlhkosťou či chladom. Len výnimočne sa pivnice spájajú s pohodlím.

Pokrok vo vývoji technológií či v prefabrikácii však posúva doterajšie vnímanie pivníc. „Dnes už tieto priestory ponúkajú široké možností využitia. Môžete si tu ukladať víno, ale si v pivnici vytvoriť aj kanceláriu, čo je skvelé v letných horúčavách. Človek v nich môže dokonca bývať,“ opisuje výhody moderných pivníc Juraj Hrkeľ, konateľ spoločnosti Intherma. Spoločnosť zo stavebného sektora prináša na Slovensko nový spôsob budovania podzemných obytných priestorov, nazvaný Dokonalá pivnica.

Základný princíp novej formy pivníc spočíva v inštalovaní prefabrikovaných modulov zo sklolaminátu, ktoré sa vložia na predom pripravené podložie a následne zasypú. Konštrukcia je vodotesná s na 100% tesnými spojmi. Priestor je vybavený ventiláciou a elektroinštaláciou vo vysokom štandarde. Jednotlivé moduly sa dajú pripájať, výrobca dokonca ponúka krížový modul, ktorý umožňuje rozšíriť pivnicu na všetky strany.

Galéria

  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma
  • Zdroj: Intherma

Moduly ponúkajú rozličné možnosti využitia – okrem skladovania môže ísť o kúpeľňu, osobný wellness alebo fitness, oddychovú miestnosť a mnohé ďalšie. „Stále hovoríme o pivnici, no dnes to už je len profesionálny názov s rôznorodým využitím,“ pripomína Hrkeľ. Prístupná je prostredníctvom kruhového alebo šikmého schodiska podľa výberu zákazníka.

Nejde o tak náročnú konštrukciu ako v prípade betónových pivníc. V takto riešenom priestore sa nevyskytuje vlhkosť, pleseň, má stálu teplotu, je dobre osvetlený vďaka LED svietidlám, má dostatočné dimenzie pre pohyb a naostatok je interiér na vysokej estetickej úrovni. „Vzniknúť môže plnohodnotný obytný priestor. Ľudia tu môžu bývať, keďže sa v moduloch dajú zrealizovať postele, obývačka, kúpeľňa, sauna alebo telocvičňa. Dajú sa tým prepájať budovy alebo rozširovať existujúce,“ vyratúva Hrkeľ.

Produkt sa dodáva s elektroinštaláciou, podľa potreby aj s kanalizáciou, pripojením na Wi-Fi, s televíziou a ďalšími doplnkami. Intherma predáva kompletný produkt, po jeho realizácii tak klientovi zostáva ho len naplniť obsahom. Celá realizácia pritom trvá maximálne štyri dni. „Ide o veľmi rýchle riešenie a pre klienta navyše aj jednoduché. Spoločne si spíšeme požiadavky, podmienky pozemku, zadáme projekt do výroby a z fabriky príde dokončená pivnica,“ popisuje proces Juraj Hrkeľ.

Pivnice pochádzajú z Poľska, kde je špecializovaná továreň. Intherma zabezpečuje okrem dodania aj stavebné práce, čo zahŕňa výkop jamy, vloženie modulov a spätné zasypanie, spojené s uvedením povrchu do pôvodného stavu.

Hlavnou výzvou sú vhodné geologické pomery, predovšetkým prítomnosť podzemnej vody, aj to sa ale dá v princípe riešiť v podobe čerpadla, príp. dobudovaním nádrže na podzemnú vodu. Pivnica sa dá napojiť aj na kanalizáciu, príp. sa inštaluje vo výške podzemnej vody. Pokiaľ je voda priveľký problém, dosype sa nad úroveň jestvujúceho povrchu. Vznikne tak násyp, ktorý ale môže slúžiť ako okrasná záhradná skalka s podpovrchovou pivnicou.

Podľa Hrkeľa by realizácia takejto pivnice nemala byť problémom ani z administratívneho hľadiska. „Pokiaľ rozsah pivnice neprekročí 25 metrov štvorcových, ide o jednoduchú stavbu, kde stačí ohláška. V opačnom prípade ale vieme pripraviť dokumentáciu pre stavebné povolenie. Navyše čoskoro prichádza nová legislatíva, ktorá by mala v tomto smere priniesť zlepšenie,“ tvrdí dodávateľ.

Intherma ponúka niekoľko typov pivníc – od základnej verzie ECO Secret, ktorá umožňuje jednoduché uskladnenie potravín, cez Basic a Standard s komfortnejším schodiskom a prepracovanejším dizajnom, až po Premium. Práve posledný typ je skutočným rozšírením domu a predstavuje technologický aj dizajnový vrchol. Keďže ide navyše o novinku na slovenskom trhu, spoločnosť prichádza aj možnosťou uvádzacej zľavy.

Firma plánuje čoskoro otvoriť vlastný showroom v Bratislave, kde sa budú dať pivnice prehliadnuť osobne. Konkrétny dátum bude ohlásený na oficiálnej stránke. Juraj Hrkeľ uzatvára, že dojem z osobnej návštevy úplne mení pocit z priestoru. „Materiálová kombinácia tomu dodáva teplý a príjemný charakter. Človek pri vstupe do pivnice pochopí, že ide naozaj o výnimočné riešenie, ktoré presahuje rámec bežného miesta na odkladanie potravín.“

 

Vnútri pivnice nájde užívateľ priestor pre skladovanie aj trávenie voľného času na vysokej úrovni. Zdroj: Intherma

 

Pivnice boli v minulosti bežnými súčasťami domov, v súčasnosti sa ale realizujú menej. Kedysi plnili dôležité funkcie skladovania potravín, produktov alebo uhlia v chladnejšom a chránenom prostredí, prípadne mali bezpečnostný účel. Dnes sú tieto potreby saturované vďaka moderným technológiám. Z pivníc sa tak stal z pohľadu mnohých nepotrebný luxus.

Životný priestor však je aj naďalej potrebou mnohých ľudí, rovnako ako je prirodzená snaha o vytvorenie miesta pre trávenie času alebo skladovanie produktov, pre ktoré nie je miesto v bežnom dome. Mnohí majitelia vidia riešenie v rozširovaní objektov, prípadne v presune do nových a priestornejších. To ale ani zďaleka nemusí byť najefektívnejšie. Využitie podzemia je v tomto ohľade omnoho racionálnejšie.

Nová technológia pri budovaní pivníc môže byť odpoveďou pre širokú škálu užívateľov. Patria k nim vinári či zberatelia vína, záhradkári, rodiny, ktoré chcú mať miesto pre zásoby potravín, zberatelia, rezidenti, ktorí pracujú z domu a hľadajú pritom absolútny pokoj, spoločensky založení ľudia, ktorí nechcú rušiť okolie, alebo obyvatelia, ktorí v dome nemajú miesto pre cvičenie, oddych alebo koníčky. Takisto tu môže vzniknúť aj miesto pre deti, ktoré môžu tráviť čas v netradičnom prostredí, no pritom stále v rámci pozemku.

Okrem toho je to ale riešenie napríklad aj pre gastronomické či menšie ubytovacie zariadenia, ktoré by chceli získať priestory pre degustácie či zážitkové stravovanie, zriadiť wellness alebo rozšíriť ponuku služieb. Podľa zhotoviteľa po týchto pivniciach v neposlednom rade siahajú aj ľudia s obavami o bezpečnosť.

V mestách platí, že je potrebné efektívne využívať každý meter štvorcový. Ľahkovážne narábanie s priestorom má negatívne ekonomické následky a znižuje potenciál pre zvýšenie kvality života. To isté platí aj o domoch, bez ohľadu na prostriedky majiteľa, umožňujúce určitú veľkorysosť. Keď sa pozeráme na racionalitu využitia miesta, väčšinou sa pozeráme okolo seba, pred seba alebo nad seba. Pozrieť sa pod seba často zabúdame.

Nová technológia budovania a riešenia pivníc ale pripomína, že to je chyba. Viac než kvalitné rozšírenie domu či budovy môže vzniknúť aj v podzemí. V zahraničí sa o tom presviedča čoraz viac klientov, pričom Slovensko bolo v tomto smere pozadu. To sa však teraz mení.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Intherma. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube