Author photoAndrej Sárközi 28.02.2023 13:53

Lepší verejný priestor: Dobrý sused podporí komunitné projekty v okolí Slovnaftu

Grantový program Dobrý sused finančne podporí komunitné projekty v Ružinove, Podunajských Biskupiciach, Vrakuni a Rovinke. Informovala o tom Martina R. Hromadová z Nadácie Ekopolis. Finančnú podporu poskytuje spoločnosť Slovnaft, pričom sa zameriava najmä na rozvoj verejných priestorov a komunít v zmieňovaných mestských častiach alebo obci.

Ilustračný záber. Zdroj: YIT Slovakia

Ilustračný záber. Zdroj: YIT Slovakia

Grantový program Dobrý sused podporí vo vybraných lokalitách projekty za 30-tisíc eur. Obyvatelia okolia bratislavskej rafinérie takto realizujú svoje nápady už štyri roky. Na zlepšenie života miestnej komunity a susedských vzťahov môžu záujemcovia získať grant až 4.000 eur. Môžu oň požiadať registrované mimovládne neziskové organizácie, základné, stredné a materské školy, centrá voľného času a komunitné centrá, ako mestské časti Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Ružinov a obec Rovinka. Podporené projekty sa musia stať skutočnosťou do šiestich mesiacov od pridelenia grantu.

„V minulom roku grantový program Dobrý sused podporil trinásť projektov, do realizácie sa zapojilo 253 dobrovoľníkov a plocha upravených a vysadených areálov je väčšia ako 26-tisíc metrov štvorcových,“ uviedla programová manažérka z Nadácie Ekopolis Ľubica Štúberová.

Vďaka grantu premenili dobrovoľníci – rodičia - nevyužívanú betónovú plochu v materskej škôlke Srdiečko v Ružinove na záhradku na pestovanie zeleniny a byliniek. Grant pomohol pri vzniku prvej komunitnej záhrady v Podunajských Biskupiciach. Dobrý sused tiež podporil občianske združenie Odyseus vo Vrakuni pri vymaľovaní a uprataní klientskeho centra pri Pentagone aj so zapojením jeho klientov. Podporu dostali aj športové aktivity. Grant na nákup športového vybavenia využil hokejbalový klub v Podunajských Biskupiciach aj veslársky klub na Zlatých pieskoch a Dobrý sused podporil aj organizáciu 10. ročníka Vrakunského behu.

Grantový program Dobrý sused je cielenou snahou spoločnosti Slovnaft o zlepšenie kvality života v blízkom okolí rafinérie. Dobrý sused podporuje sprístupnenie a propagáciu kultúrne, historicky a spoločensky zaujímavých lokalít, prípadne zanedbaných plôch, ktoré majú potenciál na využitie. Rovnako sem spadajú aj projekty športovo-rekreačného charakteru, podporujúce trávenie voľného času, budovanie zázemia pre rozvoj vodáckeho a cyklistického športu, turistiky a pod. či inovatívne, netradičné aktivity. Patrí sem aj organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí s cieľom podporiť miestne komunity a rozvoj vzťahov na lokálnej úrovni. Podmienky rovnako spĺňajú nápady na výsadbu novej a revitalizáciu pôvodnej zelene, pestovanie krajových odrôd s cieľom zachovávať alebo rozširovať genofond či mnoho iného. 

Pri riadení programu a posudzovaní projektov spoločnosť spolupracuje s nadáciou Ekopolis, ktorá je členom medzinárodného konzorcia Environmental Partnership Association, spájajúceho nadácie v Bulharsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku a Rumunsku. V roku 2021 podporila nadácia grantmi 137 projektov spolu vo výške 1.498.026 eur. Od svojho vzniku v roku 1991 už nadácia podporila 3.611 projektov v celkovej sume viac ako 22,5 milióna eur.

Granty Slovnaftu môžu nepochybne pomôcť pri realizácii mnohých projektov. V prípade mestskej časti Podunajské Biskupice však ide len o slabú náplasť - rafinéria totiž najviac ovpyvňuje najmä túto samosprávu. V minulosti dokonca patrila do katastra Biskupíc, kým nebola presunuá do Ružinova. V minulosti sa objavovali snahy to zmeniť - so zmenou katastra by sa totiž zvýšil rozpočet mestskej časti, a to výrazným spôsobom. Niekoľko tisíc eur z grantov je oproti tomu zanedbateľný peniaz. 

 

(SITA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube