Author photoMartina Gregová 12.08.2022 18:42

Dvory sú skrytý poklad mesta. Teraz sa môžu výrazne zlepšiť

Dvory sú dôležitými verejnými priestormi v rámci Bratislavy. V súčasnosti sa však tieto priestory spájajú prevažne s neistotou ich využívania a absenciou konkrétnych miest na rekreáciu či socializáciu. Ako však na základe ankety tvrdí spoločnosť YIT Slovakia, obyvatelia by uvítali oživenie mestských dvorov a vnútroblokov. Preto chce opäť rozbehnúť súťaž Nech žije náš dvor, kde ponúka komunitám prostriedky na zveľadenie priestorov. Za účelom ich revitalizácie vydala aj manuál.

Dvor na Záhrebskej. Zdroj: YIT Slovakia

Dvor na Záhrebskej. Zdroj: YIT Slovakia

Dvor je priestor, o ktorý sa spoločne delia obyvatelia bytových domov a kde sa stretávajú rôzne generácie. Podľa ankety spoločnosti YIT, si až „80% respondentov na dvory spomína ako na skvelé miesto, kde sa do večera hrávali s kamarátmi a kde sa mohli stretávať ľudia každého veku.” V súčasnosti však dvory akosi stratili svoju schopnosť spájať ľudí. Takzvané sériové dvory, ktoré vznikali v rámci hromadnej výstavby panelákových bytových domov, boli navrhované a vytvorené podľa minimálnych štandardov. Neobsahujú žiadne informácie o danom mieste, nedokážu sa prispôsobiť obyvateľom priľahlých bytoviek, majú identické hracie prvky (ak vôbec ešte sú v zachovalom stave) a niekedy sa premenili na parkoviská. V podstate môžeme povedať, že napriek pôvodným vznešeným myšlienkami sa tieto verejné priestory stali skôr prázdnom, obklopujúcim bytové domy.

Ako vyplýva z ankety, ľuďom najviac vadí zanedbané prostredie dvorov, málo zelene, lavičiek a hracích prvkov. V priemere Bratislavčania na dvore strávia 4,8 hodín týždenne. Ak by však dvor spĺňal ich predstavy, tento čas by sa predĺžil až na 10,8 hodín. Pozitívnym zistením ankety bolo, že až 90% respondentov by sa do úprav dvorov zapojilo, negatívom je absencia informácií o možnostiach zásahov. 

Z týchto dôvodov spoločnosť YIT opätovne vyhlásila súťaž Nech žije náš dvor. Môžu sa do nej zapojiť spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, správcovia bytových domov, občianske združenia, neziskové organizácie, alej aj fyzické osoby, ktoré majú trvalý pobyt v bytovom dome v Bratislave. Prvá takáto súťaž bola vyhlásená v roku 2018 a zapojilo sa do nej 25 majiteľov súkromných či verejných dvorov, ktorí týmto spôsobom chceli skrášliť svoje okolie. Víťazom sa vtedy stal dvor na Žabotovej v Starom Meste.

Okrem samotnej súťaže bol vydaný aj 45-stranový Manuál dvorov, ktorý spoločnosť voľne poskytuje na stiahnutie. Manuál ponúka inšpirácie a tiež aj návod pre všetkých, ktorý majú záujem začať s obnovou či úpravou svojho dvora. Koncept Nech žije náš dvor vychádza z predpokladu, že kvalitný vnútroblok má mať tri základné zóny: aktívnu, spoločenskú a oddychovú. Oddychová zóna by sa mala nachádzať ďalej od rušivých vplyvov a obyvateľom by mala slúžiť na prácu, jógu alebo čítanie. Spoločenská zóna, situovaná v strede dvora, by mala poskytovať priestory na stretnutia a rozhovory. Aktívna zóna je zas určená pre športy, hry či detské aktivity. Ako sa bude dvor využívať, záleží len na obyvateľoch, žije totiž vďaka jeho komunite.

 

Aktivity developera súvisia so snahou o vyzdvihnutie dvorov v jeho vlastných projektoch - napríklad v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia

 

Developer ponúka aj vozorový postup pri snahe o zveľadenie dvoru. Podľa YIT Slovakia je potrebné najprv osloviť susedov a informovať ich o zámere. Z nich treba vytvoriť skupinu ľudí, ktorí sa budú na prácach podieľať. Na následných spoločných stretnutiach sa dajú definovať jednotlivé požiadavky. V manuáli sú prezentované aj možnosti získavania finančnej podpory od jednotlivcov, firiem alebo samospráv. Podnetné sú príklady, ktorými môžu ľudia oživiť bez veľkých finančných nákladov.

Príklady dobre fungujúcich dvorov sa dajú nájsť aj v Bratislave či v iných slovenských mestách, nehovoriac o zahraničí. Za skvelý príklad developer označuje víťazný dvor zo súťaže Nech žije náš dvor z roku 2018 - „Jedno staromestské átrium” na ulici Žabotova. Medzi ďalšie patrí dvor v jeho vlastnom projekte Nuppu v Ružinove, dvor Tekovská v susedstve Zwirnu, ale aj minuloročný víťaz ceny CE ZA AR 2021 v kategórii Bytové domy - Bytové domy Kamence v Kysuckom Novom Meste. Veľmi dobré príklady opravených dvorov pochádzajú z Trnavy, kde miestna samospráva revitalizuje jeden za druhým. 

V súčasnosti stále viac a viac rastie dopyt po kvalitných verejných a poloverejných priestoroch, kde budú môcť obyvatelia bytových domov tráviť čas. S kvalitným dvorom sa zvyšuje aj ekonomická hodnota susedstva. Mnohé svetové štúdie dokazujú, že kvalitný dvor zvyšuje fyzickú aktivitu a mentálne zdravie obyvateľov a utužuje komunitu. Obyvatelia priľahlých bytových domov si sem môže vyjsť na prechádzku, stretávať sa so susedmi a dostatok zelene navyše zlepšuje kvalitu mestského ovzdušia a vytvára tichšie miesta na oddych. Preto má zmysel nielen revitalizovať vnútrobloky, ale aj podporovať taký spôsob rozvoja a výstavby mesta, ktorý bude viesť k ich vzniku. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Dvor v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia
  • Staromestský dvor na Záhrebskej. Zdroj: YIT Slovakia
  • Kamence. Zdroj: SLLA

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube