Author photoMartina Gregová 05.01.2024 18:36

Unikátna expozícia pre slovenskú kultúrnu inštitúciu. Vzácna pamiatka dostane nové výstavné priestory, podobu hľadala súťažou

Výsledky súťaže na novú expozíciu v Miklušovej väznici v Košiciach priniesli zaujímavé pohľady na možné prispôsobenie vnútorných priestorov gotickej stavby pre potreby moderného výstavného priestoru. Ocenené návrhy ťažia z unikátnej architektúry stavby a reagujú na potreby múzea. Ďalšia slovenská kultúrna inštitúcia tak môže získať expozíciu, hodnú 21. storočia.

1.miesto. Zdroj: Studio BRUT

1.miesto. Zdroj: Studio BRUT

Miklušova väznica je jedným z mála zachovalých gotických objektov v Košiciach. Týmto názvom sa dnes označuje súbor dvoch meštianskych domov, postavených v prvej polovici 15. storočia, ktoré boli začiatkom 17. storočia adaptované pre potreby väznice a mučiarne. Neskôr priestory bývalých meštianskych domov slúžili ako Hornouhorské múzeum. Dnes v nich sídli Východoslovenské múzeum.

Jeho hlavná expozícia reflektuje niekdajší účel budov. Zameriava sa na stredoveké trestné právo a súdnictvo, históriu mesta, ale aj na remeslá a obchod. Posledná rozsiahla rekonštrukcia muzeálneho areálu vo východnej časti košickej mestskej pamiatkovej rezervácie bola dokončená v roku 2009. 

Východoslovenské múzeum v júni 2023 vyhlásilo súťaž návrhov na novú expozíciu. Základnou požiadavkou vyhlasovateľa súťaže patrí premena priestoru na moderný priestor, hodný vyspelej kultúrnej inštitúcie. Prispieť k tomu majú rozličné technológie aj premyslene navrhnuté interiérové vybavenie. Architektonická súťaž bola výraznou mierou financovaná z grantovej schémy Fondu na podporu umenia. V súťaži bolo napokon hodnotených osem návrhov. 

 

1. miesto. Zdroj: Studio BRUT

 

Za najlepší z nich odborná porota označila návrh Studia BRUT. Ako architekti opisujú vo svojom súťažnom paneli, priestor bývalej Miklušovej väznice očisťujú od rôznych nánosov a vyzdvihujú jeho základnú podstatu. Čo sa týka samotnej expozície, víťazný návrh v podstate pracuje s dvoma základnými princípmi. Väčšie objekty a exponáty sú situované do stredu jednotlivých miestností a na ich vystavenie slúžia podstavce a vitríny. Menšie prvky boli naopak umiestnené na panely po obvode miestností.  

Nové interiérové prvky sú v návrhu zjednotené po stránke materiálovej aj tvarovej. Navyše svojou farebnosťou reflektujú dobové obrazy, na ktorých sa pomerne často objavovala modrá, červená a zlatá farba. „Tehlová dlažba a tmavomodré výstavné solitéry tvora komplementárnu dvojicu farieb, navzájom sa dopĺňajú a sú voči sebe kontrastné,” opisujú výber materiálov autori víťazného návrhu.  

Odborná porota vo svojom hodnotení vyzdvihla najmä flexibilitu a reverzibilnosť víťazného návrhu, ako aj zjednocujúci autorský rukopis celej expozície. Za veľké plus tiež označila aj jeho neinvazívnosť. Zároveň však hodnotiaca komisia prispela aj niekoľkým pripomienkami, ktoré odporúča v ďalšej fáze projektu do návrhu zapracovať.  

 

2. miesto. Zdroj: Lukáš Valenčin

 

Na druhom mieste sa umiestnil projekt od Lukáša Valenčina. Aj v tomto prípade návrh stavil na neinvazívnosť. Na rozdiel od víťazného návrhu sa tento zámer pretavil aj do materiálového riešenia, ktoré vo svojej podstate harmonicky dopĺňa existujúcu architektúru. „Ide o architektonicky citlivé a čisté riešenie, čerpajúce maximum z pocitov a nálad, ktoré poskytuje stavba samotná,” dočítame sa v komentári odbornej poroty. Za veľké negatívum tohto návrhu však bola vnímaná použitá grafika a tiež aj predstavený systém osvetlenia jednotlivých častí expozície.  

Veľmi pozitívne bol ohodnotený aj návrh, ktorý sa umiestnil na treťom mieste. Jeho autorom je Jakub Tóth. Hlavné ideové východisko spočíva v kontraste starého a nového, v odhaľovaní a kopírovaní pôvodnej hmoty aj vo svetelnom označení či zatemnení okien. Všetky spomenuté princípy prispejú k vytvoreniu jedinečnej atmosféry expozície. 

 

3. miesto. Zdroj: Jakub Tóth

 

Podľa riaditeľa Východoslovenského múzea Dominika Béreša sa odhadovaná cena takto náročného projektu môže priblížiť k hranici dvoch miliónov eur. „Východoslovenské múzeum postupne napĺňa zámer nájsť externé zdroje financovania na nevyhnutnú komplexnú rekonštrukciu jedenej z najznámejších kultúrnych pamiatok župy. Zároveň v nej vytvorí reprezentatívnu a návštevnícky atraktívnu expozíciu, ktorá modernými prvkami priblíži históriu súdnictva a väzenstva v Košiciach pre návštevníkov všetkých vekových kategórií,“ uviedol v čase vyhlásenia súťaže predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

Výsledky architektonickej súťaže priniesli rôzne pohľady na možné riešenie novej expozície, ktorá sa má nachádzať v priestoroch bývalej Miklušovej väznice. Vďaka flexibilite všetkých troch ocenených návrhov je možné ich dopracovanie a prispôsobenie jednotlivých interiérových prvkov potrebám expozície.  

 

(SKA, kosice.standard, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Studio BRUT
  • 1. miesto. Zdroj: Studio BRUT
  • 1. miesto. Zdroj: Studio BRUT
  • 2. miesto. Zdroj: Lukáš Valenčin
  • 2. miesto. Zdroj: Lukáš Valenčin
  • 3. miesto. Zdroj: Jakub Tóth

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube