Author photoMartina Gregová 04.02.2024 15:00

Kvalitné a dostupné bývanie v srdci metropoly: Vyspelé mestá menia sen na realitu

Takmer všetky úspešné svetové mestá spája jeden problém: nedostupné bývanie. Preto sa veľká časť z nich usiluje o rozvoj cenovo dostupných bytov v podobe nájomných schém. Ideálne je pritom umiestňovať ich v relatívne kvalitných a dobre napojených lokalitách, aby nehrozilo riziko segregácie. Nie je to vôbec jednoduchá úloha, keďže v mnohých husto zastavaných metropolách nie je pre výraznejšie projekty miesto.  

Vaugirard. Autor: Walter Mair

Vaugirard. Autor: Walter Mair

Problematika dostupného a sociálneho bývania patrí v súčasnosti medzi najdiskutovanejšie témy vo viacerých krajinách Európy a Severnej Ameriky. Kým na Slovensku je verejná debata skôr v počiatkoch, v iných štátoch a mestách patrí medzi urbanistické aj politické priority. Postupne tak pribúdajú projekty, ktoré do miest prinášajú takúto formu bývania. Nezriedka však svojim rozsahom nedokážu napĺňať potrebné kapacitné požiadavky.

K výnimkám patrí Rakúsko a predovšetkým Viedeň. Neďaleko slovenských hraníc bol nedávno dokončený komplex dostupného nájomného bývania Wientalterrassen. Hlavnou požiadavkou pri jeho návrhu bolo vytvorenie inovatívnych a cenovo výhodných modelov bývania pre rastúcu skupinu „osamelých rodičov“ s cieľom poskytnúť im väčšiu podporu v oblasti bývania. Druhým kritériom bolo vypracovanie nezávislej a udržateľnej energetickej koncepcie.

Vznikol tak súbor s 295 bytovými jednotkami, ktoré veľkostne riešia problematiku rôznych životných štýlov. Až 196 z týchto bytov slúži ako dotované nájomné bývanie. V komplexe tiež vzniklo 99 menších SMART bytov, dva spoločné byty pre deti a mládež a dve asistenčné jednotky pre ľudí so špecifickými potrebami.

Galéria

  • Wientalterrassen. Autor: Daniel Hawelka
  • Wientalterrassen. Autor: Daniel Hawelka
  • Citizens House. Autor: French+Tye
  • Citizens House. Autor: French+Tye
  • Vaugirard. Autor: Walter Mair
  • Vaugirard. Autor: Walter Mair
  • Vaugirard. Autor: Walter Mair
  • Vaugirard. Autor: Walter Mair
  • Vaugirard. Autor: Walter Mair

Ako reakcia na bytovú krízu vznikol aj bytový dom Citizens House, ktorý sa nachádza v britskej metropole Londýn. Súčasťou novopostaveného bytového domu je 11 cenovo dostupných bytov s výhľadom na nové verejné námestie, ktoré bolo vybudované v tesnej blízkosti objektu. Jednotlivé byty sa v tomto prípade kupovali za približne 1/3 v porovnaní s bežnými cenami nehnuteľností v danej lokalite. Ich hodnota bola navyše vypočítaná na základe mediánu príjmu v okrese. Noví majitelia ďalej musia toto kritérium zohľadniť aj pri prípadnom predaji nehnuteľnosti, keďže im to priamo ukladá kúpna zmluva. 

Na trend výstavby sociálneho bývania naskočila aj francúzska metropola, ktorej vnútorné mesto je tradične absolútne nedostupné kvôli obmedzeným možnostiam pre novú výstavbu. Napriek tomu sa tu podarilo nájsť miesto pre realizáciu výraznejšej mierky. Projekt sociálneho bývania Vaugirard sa nachádza v 15. parížskom obvode a za jeho návrhom stojí štúdio Christ & Gantenbein. Nedávno dostavaný bytový dom sa vďaka svojej dĺžke 124 metrov a podlažnej ploche viac ako 10-tisíc metrov štvorcových okamžite po dokončení stal jedným z najväčších projektov svojho druhu v Paríži.

Objekt má päť podlaží a do oblasti priniesol 104 nových bytových jednotiek. Veľkosti jednotlivých bytov reagujú na rôznorodé priestorové požiadavky budúcich obyvateľov. Umiestnenú sú tu štyri typy bývania, od garsóniek až po päťizbové byty. Napriek tomu, že sa jedná o cenovo dostupné bývanie, dispozície bytov sa vyznačujú vysokou kvalitou a ku každému z nich prislúcha aj balkón, prípadne loggia. „Našim cieľom je ponúknuť najvyššiu kvalitu bývania v rámci priestorových aj ekonomických obmedzení," uviedol ateliér, ktorý stojí za návrhom.

Okrem svojej mierky je projekt zaujímavý aj zvoleným materiálovým riešením. Architekti totiž zvolili oceľovú fasádu, ktorá je pre bytové domy naozaj netradičná. Materiálové riešenie reaguje na funkčnú náplň prízemia. Jeho súčasťou je totiž zrekonštruovaná dielňa na údržbu metra. Zároveň dobre zapadla do kontextu parížskej zástavby so svojou typickou farebnosťou. 

Príklady z viacerých európskych metropol poukazujú na rôznorodé prístupy k výstavbe cenovo dostupných bytových domov. Projekt z Viedne vznikol na základe architektonickej súťaže a okrem cenovej dostupnosti prihliadal aj na ekologický aspekt. Bytový dom postavený v Londýne je zas jedinečný z ekonomického hľadiska. Okrem výhodnej kúpy bytov totiž investori mysleli aj na ich prípadný predaj. Bytový dom z Paríža zas prekvapuje svojou mierkou a vhodným zasadením objektu do existujúcej mestskej štruktúry. 

Aj napriek výrazným rozdielom v bytovej politike jednotlivých miest tak možno konštatovať, že projekty dostupného bývania môžu byť skutočne hodnotné, a to nielen po stránke sociálnej, ale aj architektonickej. Nemusia mať podobu modernistických sídlisk s masovou nekvalitnou zástavbou, práve naopak, teoreticky môže ísť o vhodný prostriedok rozvoja urbanistickej úrovne mesta. Kľúčovou úlohou však ostáva zabezpečenie adekvátneho počtu bytov, aby sa dostupnosť bývania skutočne zlepšovala. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube