Author photoAdrian Gubčo 16.12.2019 12:00

Ktoré sú najlepšie projekty roka 2019?

Záver roka je priestorom pre bilancovanie uplynulých 12 mesiacov. Inak tomu nie je ani vo svete developmentu a architektúry, kde sa koná hneď niekoľko oceňovaní. Po architektonických cenách CEZAAR či Cena časopisu Arch sa udeľovali ocenenia aj v biznise, kde patrí k najrenomovanejším ocenenie CIJ Awards.

Zdroj: CIJ

Zdroj: CIJ

Ocenenie CIJ Awards sa vyznačuje vyšším počtom kategórií, pričom sa neoceňujú len projekty alebo osobnosti, ale aj firmy, ktoré sú súčasťou investičného procesu, teda pre laikov do istej miery neviditeľné časti celého trhu. Udalosti podobného typu ukazujú, že development na seba viaže obrovské množstvo profesionálov a vysoko kvalifikovaných expertov, ktorí vstupujú do jednotlivých fáz procesu a prispievajú k tvorbe mestského (i vidieckeho) prostredia.

Počas tohto ročníka som mal tú česť byť súčasťou nominačnej komisie, ktorá vyberala najlepšie projekty a firmy v biznise. Musím konštatovať, že ocenené projekty aj spoločnosti sa vyznačujú vysokou kvalitou aj profesionalitou. Obzvlášť pozitívne hodnotím fakt, že medzi ocenenými developmentami sa ocitli predovšetkým realizácie, ktoré priniesli oživenie dlhodobo zanedbaných objektov alebo plôch a tým prispeli ku skvalitneniu lokalít či mesta ako takého.

Ocenenia taktiež poukázali na fakt, že čoraz dôležitejšia je dobrá komunikácia s klientami a verejnosťou, ako aj na zvyšujúci sa záujem o slovenský trh zo strany medzinárodných investorov či developerov, čo je predpokladom pre kvalitnejšie projekty a riešenia.

V tomto prehľade sa pozrieme na niektoré z ocenených projektov či developerov, týkajúcich sa Bratislavy.

 

Hostitelia večera, Robert Fletcher a Robert McLean z CIJ Europe. Zdroj: CIJ

 

Best Office Development

V tejto kategórii boli nominované dve budovy, Einsteinova Business Center od a Landererova 12. Víťazom sa stal prvý menovaný komplex, za ktorým stojí developer Kron Real a kancelária Siebert + Talaš. Na projekte sa podieľala aj spoločnosť S Immo AG.

Porota ocenila schopnosť využiť zaujímavú parcelu v dotyku s diaľnicou a električkovou traťou na vytvorenie komplexu, ktorý maximalizuje výhľady na centrum mesta a vytvára priestor pre oddych zamestnancov vďaka vlastným pobytovým terasám aj blízkosti k Sadu Janka Kráľa. Moderná architektúra budovy vytvára akúsi vstupnú bránu do Petržalky a prináša pracoviská aj do tejto časti mesta, ktorá sa vyznačuje najmä rezidenčnou funkciou.

Einsteinova sa presadila aj v ďalšej kategórií, a to v Leading Green Building Development & Developer, kde zvíťazila nad projektom EcoPoint v Košiciach.

 

Einsteinova Business Center. Zdroj: S Immo AG

 

Best Residential Development

V kategórii Best Residential Development sa porota zaoberala hľadaním najlepšieho rezidenčného projektu v rámci strednej kategórie, vylúčené tak boli luxusné developmenty, ktoré si vďaka svojim cenám mohli dovoliť drahé a náročné „vychytávky“. V štandardnom segmente však tlak na cenu vedie ku hľadaniu netradičných riešení a kreativity pri návrhu.

Na základe týchto kritérií bol porotou vybraný projekt, resp. prvá fáza projektu Čerešne Living od developera ITB Development. Porotu zaujal živou architektúrou, silným dôrazom na komunitu a svojim potenciálom premeniť dnes zanedbanú lokalitu na príťažlivú časť mesta. Aktuálne rastie druhá etapa tohto súboru, ktorá komunitný koncept ešte viac rozvinie. Architektom je kancelária Architekti Šebo Lichý.

Ostatnými nominovanými dielami boli Nový Ružinov, Polyfunkčný komplex SeberínihoSlnečnice – Viladomy, III. etapa.

 

 

Best Commercial Refurbishment

Táto kategória sa venovala najlepším rekonštrukciám, kde bol výber vďaka viacerým kvalitným nominovaným pomerne náročný. Z väčšieho počtu kandidátov sa nakoniec porota zhodla na najkomplexnejšej a najzaujímavejšej rekonštrukcii, ktorou je projekt Gorkého 4 Offices od MiddleCap Group.

Ide o obnovu bývalého paláca Uhorskej priemyselnej a obchodnej komory od architekta Jozefa Huberta z roku 1903, nadstavaného architektom M.M.Harmincom v medzivojnovom období. Reprezentatívna budova sa neskôr stala sídlom Riaditeľstva SND, po jeho odchode dlhší čas chátrala. Rekonštrukcia sa spustila po roku 2014 a len v priebehu tohto roka bola definitívne dokončená. V novom kancelárskom komplexe, ktorý bol taktiež nadstavaný, je viac ako tritisíc metrov štvorcových administratívnych priestorov. Autormi rekonštrukcie sú Bouda Masár Architekti.

Gorkého 4 je dnes okrasou Komenského námestia, ktorý je súčasťou akéhosi bratislavského „Ringu“. V budúcnosti ešte viac vynikne po pripravovanej revitalizácii verejného priestoru.

Ďalšími nominovanými dielami bola Bezručova Residence & Offices, transformácia nákupného centra Polus City Center na Vivo! a rebranding Polus Tower na MyHive.

 

 

Best Commercial Property Investment Transaction

Bratislavský development bodoval aj v hodnotení najvýznamnejšej komerčnej transakcie na slovenskom investičnom trhu v priebehu tohto roka. Jednoznačným víťazom sa stala kúpa Twin City Tower, ktorú zabezpečovali Cushman & Wakefield spoločne s Valesco Group a AIP Asset Management.

Twin City Tower patrí k najnovším prírastkom v bratislavskom downtowne a v administratívno-obchodnej štvrti Nové Nivy. 24-podlažná veža s výškou 89 metrov vznikla na exponovanom nároží Mlynských nív a Karadžičovej ulice a dotvorila starší projekt Twin City, na ktorý nadväzuje architektúrou aj hmotou. Development vybudovaný spoločnosťou HB Reavis a navrhnutý kanceláriami Siebert + Talaš, John Robertson Architects a CEPM obsahuje 34,5-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov.

Budova bola v priebehu tohto roka úspešné predaná juhokórejskemu investorovi za 120 miliónov eur, čo je jednak veľmi vysoká suma, ide ale aj prvý výraznejší prienik investičného realitného kapitálu z Južnej Kórey na náš trh, v čom sme zaostávali za susedmi. Po tejto akvizícii sa očakáva ďalšie prenikanie kapitálu z východnej Ázie na Slovensko.

Ostatnými kandidátmi bola akvizícia BBC 5 Plus v Bratislave, CTParku v Košiciach a logistického centra Kik v Dunajskej Strede.

 

 

Best FIT-OUT

Twin City Tower sa týka aj kategória Best Fit-Out, teda najlepšie zariadené kancelárske priestory. Víťazom sa stali kancelárie TwoAtTheTop na najvyšších podlažiach Twin City Tower, kde spoločne sídlia Colliers International a Business Lease.

Porota musela vybrať víťaza spomedzi viacerých atraktívnych priestorov, keďže aj na Slovensku už firmy investujú veľa do kvalitnej architektúry a dizajnu svojich pracovísk, nielen v snahe o reprezentáciu hodnôt a filozofie spoločnosti, ale aj o vytvorenie kvalitného priestoru pre kvalifikovaných zamestnancov. Konkurencia je v tomto smere vysoká a priebežne sa zvyšuje. TwoAtTheTop porotu oslovili dôrazom na spoločné priestory, diferenciáciu rozličných pracovných staníc a maximalizovanie prístupu k príťažlivým výhľadom na celé mesto.

Ďalšími súťažiacimi boli Elevator Lab Tatrabanky zariadený spoločnosťou Capexus SK a sídlo spoločnosti Anodius, pripravené Cushman & Wakefield Property Services Slovakia.

 

Víťaz ocenenia za najlepší Fit-out zo spoločnosti Colliers International. Zdroj: CIJ

 

Best PR & Marketing Campaign

Oceňovaná bola aj najlepšia marketingová kapaň, a to nielen z pohľadu vplyvu na biznis, ale aj komunikácie so širokou verejnosťou, ktorá je projektom zasiahnutá. Na základe týchto kritérií bola za víťaza označená spoločnosť Atrios Real Estate so svojou kampaňou Dobrý sused.

Atrios zatiaľ nepatrí k veľkým bratislavským developerom, postupne však začína rozbiehať aktivity aj v tomto smere. Ich súčasťou je intenzívna komunikácia s dotknutými obyvateľmi v snahe o čo najlepšie nastavenie výsledku a lepšiu udržateľnosť projektov. Súčasťou aktivít je organizovanie eventov, brigád, diskusií alebo vydávanie magazínu s informáciami o projektoch. Atrios spustil aj vlastný blog určený pre obyvateľov Nového Mesta, kde má spoločnosť rozbehnuté viaceré developmenty.

Druhým nominovaným bola spoločnosť Panattoni Slovakia.

 

Spoločnosť Atrios bola úspešná vo viacerých kategóriách, aj so svojimi mimobratislavskými projektami. Zdroj: CIJ

 

Grand Prix

Záverečným ocenením bola „Veľká cena“, teda ocenenie za najlepší development roka, ktorý priniesol najkomplexnejšie zhodnotenie pozemku či investície a mal najvýraznejšie pozitívne dosahy na spoločnosť. Zo všetkých nominovaných projektov v ostatných kategóriách porota vybrala ako najlepšiu Bezručovu Offices & Residences od Bezručova Invest.

Komplex bývalej Okresnej a sociálnej poisťovne na Bezručovej 3-5 vznikol v 30-tych rokoch 20. storočia a predstavuje jednu z vrcholných ukážok funkcionalizmu v Bratislave. Architektmi budovy sú Alois Balán a Jirí Grossmann. Budovy slúžili ako nemocnica až do začiatku 21. storočia. Po niekoľkoročnej rekonštrukcii sa teraz zmenili na nadštandardné bývanie a kancelársky objekt s obchodmi a v menšej miere aj so zdravotníckou funkciou. Projekt rekonštrukcie pripravili architekti z kancelárie RULES a Dušan Dinaj.

Bezručova je Národnou kultúrnou pamiatkou, preto bolo potrebné postupovať v súlade s nariadeniami pamiatkarov. Výnimku tvorí vybúranie časti objektu v dôsledku potreby výstavby podzemných garáži, odstránená časť budovy však bola dobudovaná. Dnes tvorí komplex opäť príťažlivú a elegantnú súčasť prestížnej Dunajskej štvrte.

 

 

Záver

Ocenenie CIJ Awards ukazuje, že na Slovensku vzniká veľké množstvo zaujímavých a kvalitných projektov, ktoré vhodným spôsobom dotvárajú naše sídla a nastavujú kvalitatívnu latku aj pre iné zámery a realizácie. Dôležité však nie sú len samotné developmenty, ale aj ľudia za nimi.

Aj v tomto smere možno konštatovať vysokú úroveň a zdravý základ pre ešte lepší rozvoj do budúcnosti. Z pohľadu verejnosti je pozitívom, že developeri samotní sa začínajú čoraz intenzívnejšie otvárať voči širšiemu publiku a nahlas komunikovať a konzultovať svoje zámery. Ukazuje sa, že dobrý projekt nie je len o zvučnom architektovi a vysokej cene, ale aj o dobrej kooperácii so susedmi alebo dotknutou verejnosťou. Ide o bežnú prax v zahraničí, my sa tomuto prístupu postupne učíme.

Budúci rok nepochybne prinesie ďalšie zaujímavé nominácie, keďže len v Bratislave sa dokončia viaceré obrovské developmenty a ďalšie sa budú pravdepodobne predávať. Podobné ocenenia snáď prispejú ku skvalitneniu projektov a ukážu príklady dobrej praxe. Úspech inšpiruje, čo platí aj v našom bratislavskom prípade.

 

Ďalší ocenení:

  • Best Retail Development
    Hobby Park Prešov – Atrios
  • Best Warehouse Development & Developer
    Panattoni Park Košice Airport, Hall A - Panattoni Europe
  • Best Asset Management
    Wood & Co.
  • Best Land Transaction
    Panattoni Park Košice Airport – Panattoni Europe
  • Best Tenant
    GGT – Panattoni Park Košice – 108 Agency
  • Bank of the Year
    Tatra Banka
  • Best Law Firm
    CMS
  • Best Property Management Company
    Colliers International
  • Best Real Estate Leadership/ Professional
    Peter Kysela, Vladimír Jakša – Atrios Real Estate
  • Best Local Real Estate Agency
    HERRYS
  • Best Office Real Estate Agency
    CBRE
  • Best Retail Real Estate Agency
    Cushman & Wakefield
  • Best Warehouse Power Broker Team
    108 Agency

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: CIJ
  • Hostitelia večera, Robert Fletcher a Robert McLean z CIJ. Zdroj: CIJ
  • Víťazi troch kategórií - Atrios. Zdroj: CIJ
  • Víťaz Grand Prix, Matej Ceconík z Bezručova Invest. Zdroj: CIJ

Súvisiace články

CEZAAR 2018

27.07.2018 13:00:00 Adrian Gubčo

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube