Author photoAdrian Gubčo 27.07.2018 13:00

CEZAAR 2018

Je tu ďalší ročník súťaže Cena za architektúru, alebo CE.ZA.AR. Tak ako každý rok, aj tentokrát je nominovaných viacero diel z Bratislavy.

Zdroj: CE.ZA.AR

Zdroj: CE.ZA.AR

V kategórii Rodinné domy je to Dom pri Lese 4, nachádzajúci sa v mestskej časti Rusovce od atelier Molnár-Peráček, v kategórii Bytové domy obytný súbor Hájpark od developera Imagine v spolupráci s architektonickou kanceláriou gutgut a komplex Pri Mýte od slovinského ateliéru Arhitektura Krušec v spolupráci s Vallo Sadovsky Architects a developera Penta Real Estate. V kategórii Občianske a priemyselné budovy sa opäť podarilo získať nomináciu kancelárii GutGut, tentokrát za obnovu Mlynice, svoju kvalitu však potvrdzujú nomináciou aj v kategórii Interiér, tentokrát za prevádzku reštaurácie SOHO Aupark, na ktorom spolupracovali so štúdiom GRAU. Nomináciu v tejto kategórii sa podarilo získať aj ateliéru WHAT? za Prízemný byt pri Kalvárii.

Všetky nominované diela sa vyznačujú skutočnou kvalitou, ktorá je porovnateľná zo zahraničím. Ako však podotkla členka poroty, architektka Miriam Lišková, sama laureátka ceny za komunitné centrum Máj v Českých Budějovicích, stále výrazne dominujú súkromné projekty oproti verejným. V aktuálnom ročníku je verejným projektom len jeden jediný - revitalizácia námestia na sídlisku Juh v Prešove. Bratislava - hlavné mesto SR, nemala čo nominovať, keďže existujúce revitalizácie verejných priestranstiev alebo realizácie nových projektov, ak sa vôbec realizujú (čo je samo osebe ojedinelý jav), majú v drvivej väčšine prípadov nízku kvalitu, keďže architektonická súťaž je stále viacmenej cudzie slovné spojenie.

Snáď aspoň ďalší ročník prinesie nejakú zmenu, v súvislosti s niekoľkými revitalizáciami verejných priestranstiev v Bratislave - hoci aj na ne museli prispieť súkromní investori.

 

Viac informácii na portáli Archinfo

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Mlynica
  • Pri Mýte

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube