Author photoAdrian Gubčo 07.04.2024 19:43

Koniec nádejí? Pre Bratislavu sa nič nemení, potrebuje ráznejšie kroky

Slovensko sa prebudilo do povolebného dňa. Komentátori analyzujú výsledky a prinášajú predikcie, čo to bude pre ďalšie smerovanie krajiny znamenať. Podstatná časť názorov z demokratického tábora sa zhoduje na tom, že ide o zmenu k horšiemu. Z pohľadu Bratislavy však možno konštatovať jediné – nezmení sa prakticky vôbec nič.

Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

Metropola prejavuje určité volebné charakteristiky, vďaka ktorým sa tu darí liberálnejším, prozápadne orientovaným kandidátom. Keďže je však takéto voličské správanie v kontraste voči zvyšku Slovenska a výsledkom väčšiny volieb, „odmenou“ je jej absolútne zanedbávanie zo strany štátu. Bratislava je chudobné mesto s obmedzenými kompetenciami, na čom prezident ani prezidentka bohužiaľ nič nezmenia.

V najbližšej budúcnosti posun očakávať nemožno. Zvolený prezident síce žije priamo v centre Bratislavy a v minulosti sa nechával fotografovať v kaviarňach v centre mesta, zároveň si ale uvedomuje, že tým si popularitu nezíska. Počas kampane zdôrazňoval, že preferuje atmosféru menších miest a obcí, kde sa cíti omnoho lepšie. V tomto si môže podať ruku s kľúčovým partnerom, teda predsedom vlády, ktorý v podstate hovorí to isté.

Obaja politici tým nadbiehajú väčšinovým náladám, ktoré vnímajú Bratislavu ako bohaté mesto, kde sa žije omnoho lepšie na úkor zvyšku krajiny. Argumentácia, že to je skôr opačne a hlavné mesto je ekonomickým motorom, ktorý generuje príjmy aj pre ostatné regióny, kým jej rozpočet je oproti iným metropolám minimálny, je zbytočná. Kontrast Bratislavy a Slovenska je nielen zabudovaný do DNA spoločnosti, ale je rokmi ešte posilňovaný.

Aj napriek tomu ale vidno v mori červenej záblesky modrej. Výsledky posledných volieb ukázali, že najväčšie mestá naprieč celým Slovenskom sa tiež pozerajú skôr na západ ako na východ. Je to posun oproti minulosti, keď to platilo do veľkej miery len o Bratislave a Košiciach. Ide o náznak, že mestský volič – hoci nie apriori – je jednoducho inak nastavený ako vidiecky. Ak sa má Slovensko zmeniť, tak práve toto je jav, čo treba podchytiť.

Práve v mestách sa skrýva sila, ktorá je schopná zaradiť Slovensko medzi vyspelé krajiny Európy. Platí to aj napriek tomu, že zo strany vlády a ani prezidenta sa s veľkou podporou nestretnú. V takom prípade platí, že keď nepomôže štát, musia si tieto mestá pomôcť samé – a Bratislava predovšetkým.

Hlavné mesto možno nemá politickú silu vyjadrenú priaznivo naklonenou vládou alebo vládnymi politikmi. Jej potenciál však spočíva v prítomnosti významnej biznis komunity, ktorá citlivo vníma politické zmeny a ich vplyv na prostredie. Samosprávy tak musia vytvárať príťažlivé podmienky pre rozvoj podnikania, aby bolo napriek všetkému pre firmy lákavé tu ostať a pre potenciálnych podnikateľov atraktívne si tu nové spoločnosti zakladať. Na to potrebujú samozrejme dobre nastavené legislatívne prostredie, ale aj kvalitné pracovné sily, dostatok kapitálu a podporu.

V tomto smere netreba vymýšľať teplú vodu. Postupy, ako podporovať podnikateľov, sú známe a overené, a to aj priamo zo strednej Európy. Investície do startupov, edukácia, dobrý marketing a nastavenie proinovatívneho myslenia, ochrana inakosti, dostupné bývanie, použiteľná verejná doprava a ďalšie opatrenia pomáhajú vyvažovať iné nedostatky, ktorými môže krajina disponovať. Veľká väčšina z týchto krokov je plne v rukách miest.

Neznamená to, že o štyri alebo päť rokov bude mestských voličov viac a budú pripravení rozmetať hlboko zakorenené predstavy a predsudky. Je to však cesta k posilneniu významu iného typu náhľadu na svet i politiku. Ani najväčší politickí ignoranti si nemôžu dovoliť mávnuť rukou nad kolapsom ekonomiky a totálnym odporom biznisových elít.

Skôr či neskôr počúvať budú – a potom možno budú inak reagovať aj na potreby nevidieckych voličov. Bratislava by si to už mala uvedomiť a vykročiť zo svojho pohodlného nastavenia „malého veľkého mesta“, ktoré „pozná svoju mierku“. Ak chce, aby voľby dopadli inak, musí sa o to postarať sama oveľa ráznejším spôsobom.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube