Author photoAdrian Gubčo 06.03.2024 19:00

Michal Vašečka: Bratislava je umelo brzdená v rozvoji, progresívnejšie mesto by svoju dopravu riešilo radikálnejšie

O Bratislave sa hovorí, že nie je Slovensko. Ide o populárny naratív, ktorý často využívajú bežní obyvatelia aj politici, keď odmietajú výraznejšiu podporu rozvoja slovenskej metropoly. Medzi mestom a veľkou časťou krajiny však skutočne existuje bariéra, ktorá sa len ťažko prekonáva. Viac o jej koreňoch a podobách hovorí v najnovšej Metropole sociológ Michal Vašečka.

Zdroj: Startitup

Zdroj: Startitup

Bratislava je medzi európskymi hlavnými mestami v mnohých ohľadoch špecifická. Oproti väčšine metropol je mimoriadne excentrická. Historicky sa nachádzala na okraji tradičného slovenského osídlenia, dokonca nebola ani slovenským mestom. V priebehu posledného storočia tu prebehla kompletná národnostná výmena obyvateľstva a je len jedným z dvoch európskych hlavných miest, ktoré v 20. storočí zmenili názov. V neposlednom rade, s vysokou pravdepodobnosťou majú voči nej obyvatelia štátu najslabší vzťah.

Slovenská metropola je napriek tomu ťahúňom slovenskej ekonomiky, životná úroveň je v nej omnoho vyššia, žije tu najvyšší podiel vysokoškolského obyvateľstva, pôsobí tu najviac univerzít, kultúrnych inštitúcií, medzinárodných firiem a značiek a je najviac globalizovaná. Je migračným centrom pre celý zvyšok Slovenska a v poslednom období láka aj ľudí zo zahraničia.

Odlišný charakter Bratislavy sa odráža na odlišnom životnom štýle a v princípe aj inom volebnom správaní oproti zvyšku Slovenska. Rozdiely sú také hlboké, že sa zdá, ako by bolo mesto v inom storočí ako ostatné regióny. „Bratislava je ďaleko západnejšia ako zvyšok krajiny. Je to jedno vyspelé mesto 21. storočia,“ konštatuje renomovaný sociológ a riaditeľ Bratislava Policy Institute Michal Vašečka. „Slovensko uviazlo v 20. storočí a nevie sa pohnúť.“

 

 

Otázkou ostáva, či práve tieto rozdiely stoja za neochotou slovenskej spoločnosti vo väčšej miere podporovať rozvojové aktivity v Bratislave a či je možné animozitu prekonať. Prečo vidiek ustrnul v 20. storočí a napriek prejavovanému nacionalizmu odmieta rozvoj Bratislavy, hoci štandardne ide v podmienkach Európy o súčasť budovania štátnosti aj národnej komunity? A je Bratislava naozaj taká liberálna? Aj o tom hovorí Michal Vašečka v najnovšom diele Metropoly.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube