Author photoAndrej Sárközi 19.10.2022 18:25

Konečne na súčasnej úrovni. Nové Mesto začína rekonštrukciu ZŠ Cádrova

Modernizácie sa dočká ďalšia bratislavská základná škola. Jeden z najdôležitejších pilierov vzdelávania sa zmodernizuje, zväčší a zjednotí. Toto všetko čaká Základnú školu Cádrova na Kramároch v mestskej časti Nové Mesto.

Zdroj: Bratislava – Nové Mesto, INDEX

Zdroj: Bratislava – Nové Mesto, INDEX

Budova sa nachádza vo svahovitom prostredí s niekoľkými ihriskami pre menšie deti a areálom, vyplneným zeleňou. Objekt, obkolesený rodinnými domami, už mestská časť čiastočne zrekonštruovala v minulosti, ako uvádza oficiálna stránka mestskej časti. Zriaďovateľ obnovil rozvody vody v areáli školy a v telocvični. 

Na základe podpory od Nového Mesta a rodičovského OZ Klub rodičov boli v tejto škole vykonané aj interiérové prerábky – nové prvácke triedy, interaktívne tabule, nová didaktická technika a pribudla aj obnovená učebňa techniky. V škole majú okrem detí zázemie výtvarníci i grafici, tanečníci, hudobníci, programátori, futbalisti, basketbalisti, florbalisti alebo šachisti. Popoludní sú priestory školy určené pre Základnú umeleckú školu Ružová dolina.

Nové Mesto teraz pristúpilo k ďalšiemu skvalitneniu stavu školy. Mestská časť pripravila projektovú dokumentáciu na kompletnú rekonštrukciu a rozšírenie budovy. Ako informuje starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý vo svojom stanovisku na sociálnej sieti, s dlhoočakávanou veľkou rekonštrukciou budovy Základnej školy Cádrova sa začne už 2. novembra. „Cieľom projektu je kompletná prestavba, nadstavba a prístavba pavilónu školy, vďaka ktorej nám na Kramároch pribudne šesť nových tried. Úspešne sme sa uchádzali o eurofondy a sme radi, že deti budú mať dôstojnú a modernú školu s dôrazom na funkčnosť a aj zasadenie do prostredia Kramárov,” konštatoval Kusý.

Pavilón školy získa úplne novú podobu. Pribudne zelená strecha a vyrieši sa bezbariérový prístup pre hendikepovaných. Súčasťou obnovy je aj vybudovanie výťahu, nového poschodia s modernými triedami alebo terasa so zachovaním pôvodných stromov. „Ukončenie rekonštrukcie je naplánované na september 2023,” uzavrel starosta.

Ešte počas leta v časopise Hlas Nového Mesta uviedol, že v minulom roku, keď podávali projekt na schválenie, vychádzala rekonštrukcia ZŠ Cádrova na 2,35 milióna eur. V čase zverejnenia článku v uvedenom časopise to bolo 3 a štvrť milióna. V súčasnosti už oficiálna stránka Nového Mesta komunikuje sumu vo výške 4 milióny eur. Rekonštrukcia je financovaná zo zdrojov Európskej únie.

V spomenutom časopise sa vyjadrila aj riaditeľka ZŠ Cádrova Mária Dolnáková. „Získame ďalší priestor pre žiakov, odborné učebne s jednoliatym zariadením, šatne pre žiakov z nových tried. Určite bude v triedach lepšia klíma a vetranie,” hodnotí Dolnáková. 

Základná škola sa podľa zverejneného vizuálu od architektonickej kancelárie Index a ateliéru AOCR rozšíri na slovenské pomery výrazným spôsobom. Pôvodná štruktúra budovy sa takmer úplne zmení a modernejší bude aj priestor pred vstupom do budovy. Zelený odtieň exteriérových prvkov v spojení so staroružovou fasádou budovy a prístavbou z pohľadového betónu pôsobí súčasne. Doplnenie šiestich nových tried lokalite taktiež pomôže s nedostatkom kapacít a celková rekonštrukcia napomôže aj celému územiu bratislavských Kramárov.

Galéria

  • Zdroj: Bratislava – Nové Mesto
  • Zdroj: INDEX
  • Zdroj: INDEX
  • Zdroj: INDEX

Aj napriek tomu, že Bratislava je metropolou Slovenska a koncentruje sa tu najvzdelanejšie obyvateľstvo krajiny, úroveň vzdelávacích inštitúcií tomu veľmi nenasvedčuje. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR nedávno uviedlo, že sa zriadi takmer 4,3-tisíc nových miest vďaka zmenám na 26 školách, z toho 11 priamo v Bratislave. Nové projekty prinesú vznik nových tried, zlepšenie školskej infraštruktúry, ale aj energetické opatrenia a zelené riešenia.

Zmeny sa tak netýkajú len školy na Kramároch. Nový pavilón plánuje vybudovať škola na Odborárskej v Novom Meste, ktorá získala finančnú podporu 3,6 milióna eur. Zmeny očakáva aj základná škola Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi, nadstavba pribudne na Dubovej v Starom Meste a Rusovce zainvestujú do základnej i materskej školy na Vývojovej. Nadstavbu a prístavbu získa škola na Malokarpatskom námestí v Lamači. 

Rekonštrukcie sú pre Bratislavu pozitívnou správou. Hlavné mesto je od vyhlásenia nezávislosti svedkom dosiaľ nevídaného objemu investícií a zvyšovania kapacít. Základná škola Cádrova na Kramároch je toho príkladom. Je ale potrebné, aby nastali hlbšie zmeny v celom slovenskom školskom a vzdelávacom systéme. Začne sa to napríklad vtedy, keď rekonštrukcie skôl nebudú unikátom, ale štandardom. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube