Author photoMartina Gregová 04.01.2024 19:00

Inovatívny priestor bez veľkého rozpočtu: Coworkingové centrum spája kvalitu s minimalizmom

Popri klasických kanceláriách sa mimoriadne významnou typológiou pracovných priestorov stávajú coworkingové centrá. Priťahujú predovšetkým menšie inovatívne spoločnosti, združujúce ľudí v kreatívnych a technologických odvetviach. To vyvoláva nároky na zabezpečenie interiérov so špecifickým charakterom a architektúrou. Nemusí ísť výlučne o finančne náročné riešenia. 

Zdroj: Valor Studio

Zdroj: Valor Studio

Coworkingové priestory sú čoraz popuárnejšou formou poskytovania miesta pre prácu. Ľuďom ponúkajú príjemné priestory na samostatnú aj skupinovú aktivitu. Zároveň sa neformálnosťou odlišujú od tradičného kancelárskeho prostredia, k čomu dopomáhajú interiéry, nezriedka na vysokej architektonickej úrovni. 

Za príkladmi netreba chodiť ani tak ďaleko. Cenami ovenčená konverzia Jurkovičovej teplárne okrem iného do Bratislavy priniesla aj tento typ priestoru. Jedná sa o coworking Base4Work, za návrhom ktorého stojí Studio Perspektiv. Interiér budovy sa nesie v duchu jasne odlíšených historických a nových konštrukcií, ktoré sú v kontraste a súlade zároveň. Vzniklo tu prostredie, ktoré je neformálne a pozýva k stretnutiam. Rešpektujú sa pritom pôvodné prvky, využívajú sa priehľady alebo hĺbka priestoru a nadväzuje sa na historické dedičstvo – na stenách sú tak napríklad grafické motívy, odkazujúce na Jurkovičovu tvorbu a jeho prechod z ornamentálnosti k funkcionalizmu.Vďaka svojej unikátnosti konverzia Jurkovičovej teplárne získala aj cenu INSAID AWARDS 2022 v kategórii Občiansky interiér.

Špičkové príklady však možno nájsť rozličných kultúrnych kontextoch. V rakúskom mestečku Wattens napríklad zrekonštruovali bývalý priemyselný objekt a po novom z neho vytvorili coworkingové centrum. Architekti sa zamerali predovšetkým na odhalenie pôvodných konštrukcií aj samotných priestorov, ktoré v priebehu rokov stratili svoju pôvodnú jasnú priestorovú a architektonickú štruktúru. Zároveň bol súčasťou prestavby aj návrh nových konštrukcií, jasne odlíšených od zachovaných častí budovy. Príklad z Wattensu je ekvivalentom bratislavskej Jurkovičovej teplárne, avšak s obmedzenejším rozpočtom a nachádzajúci sa v menej lukratívnej lokalite (čím pripomína aj iný bratislavský projekt - Mlynicu).

Galéria

  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio
  • Zdroj: Valor Studio

S naozaj obmedzeným rozpočtom sa museli tvorcovia z ateliéru DQV Architects popasovať pri návrhu projektu Inspire Hub vo vietnamskom meste Thu Duc. Nové coworkingové centrum pritom zaberá až šesť podlaží a plochu takmer 650 metrov štvorcových. Potreba vytvorenia flexibilných a rôznorodých pracovných priestorov sa napokon pretavila do odlišných dispozícií jednotlivých podlaží. Na prvom a treťom vznikli klasické kancelárske priestory, umožňujúce bezproblémovú samostatnú prácu, na druhom a štvrtom naopak vznikol otvorený coworkingový priestor s rôznymi typmi sedenia a flexibilnou dipozíciou.

Flexibilita vnútorných priestorov bola podporená posuvnými sklenenými priečkami. Tie na jednej strane umožňujú uzatvorenie istých častí a vytvorenie zasadacích miestností, na druhej strane možno ich otvorením jednotlivé časti úplne prepojiť do súvislého funkčného celku. Na prízemí objektu navyše návštevníci nájdu menšiu kaviareň, ktorá je doplnená o vonkajšiu terasu, orientovanú smerom do ulice. Objekt s okolitým prostredím mesta komunikuje skrz strešnú terasu. Okrem priestorov na sedenie sa tu náchadza aj bujná zeleň, ktorá návštevníkov chráni pred ruchom mesta. 

Nízky rozpočet celého projektu sa prejavil najmä v materiálovom riešení interiéru. Mnoho materiálov, ako betón či tehla, preto po rekonštrukcii ostalo vo svojom surovom stave. Rovnako nedošlo ani k výmene pôvodných podláh či rekonštrukcii stropov.

Hlavné plochy v interiéri, počnúc omietkami, stropmi až po nábytok vyrobený na mieru, boli navyše navrhnuté tak, aby vo výsledku vnútorné priestory opticky zväčšovali. Svetlý interiér bol následne doplnený farebným nábytkom a umeleckými dielami, ktoré vytvárajú flexibilné, neformálne pracovné prostredie, ktoré podporuje kreativitu, vedomosti a interakciu. Za zmienku stojí aj riešenie svetelného dizajnu, ktorým architekti nadviazali na rozloženie a typy jednotlivých pracovných priestorov. 

Ako dokazuje mnoho príkladov, stále populárnejšie coworkingové centrá sú často umiestňované do bývalých priemyselných objektov alebo sa snažia navodiť industriálny charakter. Takéto priestory totiž vyznačujú rozľahlými vnútornými priestormi, vysokými stropmi, veľkými okennými otvormi či špecifickým geniom loci. Príklad z Vietnamu navyše dokazuje, že tento typ projektov nemusí byť ani extrémne finančne náročný a na jeho realizáciu často stačí naplno využiť potenciál už existujúceho objektu. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube