Author photoAndrej Sárközi 10.10.2022 12:20

Fiasko Magistrátu. Mesto chcelo rýchlo získať byty, nepochodilo

Nájomných bytov je v Bratislave mimoriadne málo. Dobrou správou je, že Magistrát pripravuje viacero projektov, ktoré tento stav zlepšia. Tou zlou zase je, že realitou budú až o niekoľko rokov. Hlavné mesto teda pripravilo iný plán – rýchlejší. Chcelo skúpiť voľné byty na trhu a určiť ich na náhradné nájomné bývanie.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Mesto na svojej stránke v sekcii rozvoja nájomného bývania uvádza: „Nájomné bývanie je významným pilierom bývania v mestách, avšak v našom hlavnom meste je mimoriadne zanedbané - v rámci hlavných miest V4 sme na tom najhoršie a máme najnižší počet mestských nájomných bytov.” Nasleduje však veta, ktorá môže obyvateľom Bratislavy dodať aspoň čiastočnú nádej – „Mesto preto pracuje na zabezpečení väčšieho počtu dostupných nájomných bytov.”

Tento fakt mestu nemožno uprieť. V nedávnej minulosti ohlásil Magistrát novinky k nájomnému bývaniu na Muchovom námestí v Petržalke, internátu Elektrovodu v Záhorskej Bystrici alebo nájomnému bytovému domu na Terchovskej v Ružinove. V budúcnosti sa nájomné byty rozšíria aj do Janíkovho dvora. Tieto projekty ale neprinesú nájomné byty „ihneď ”, no v horizonte rokov. Mesto tak vyhlásilo verejné obstarávanie na nákup bytov nachádzajúcich sa v katastrálnom území Bratislavy, určených na náhradné nájomné bývanie.

Ako uviedol Magistrát, hlavné mesto vyhlásilo súťaž na základe prípravných trhových konzultácií. „V čase, kedy prebiehali, indikovali záujem trhu a ponukové ceny v ekonomicky akceptovateľnej hladine. Medzi prípravnými trhovými konzultáciami a vyhlásením obstarávania (teda v priebehu niekoľkých mesiacov) sa trh zmenil natoľko, že počet ponúk sa veľmi znížil a predložené ponuky neboli pre hlavné mesto akceptovateľné,” povedala pre YIM.BA hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková. 

Hodnota celej zákazky bola 13.333.333,30 eur. Mesto chcelo nakúpiť 1-izbové byty za 4.726.000 eur, 2-izbové za 5.550.000 eur a 3-izbové za 3.057.333,30 eur bez DPH. Základným kritériom hodnotenia ponúk mal byť najlepší pomer ceny a kvality. Prvým parametrom bola nákupná cena za jeden meter štvorcový a druhým tzv. prirážka za vzdialenosť od centra mesta. Byty, umiestnené bližšie k centru Bratislavy v porovnaní s bytmi umiestnenými ďalej, sú zvýhodnené. Verejný obstarávateľ, teda Hlavné mesto SR, určil na základe získaných a analyzovaných dát výšku prirážky za vzdialenosť na sumu 14 eur s DPH za meter štvorcový za každý kilometer vzdialenosti bytu vzdušnou čiarou od centra mesta. 

Galéria

  • Pripravovaný projekt na Muchovom námestí. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Pripravovaný projekt na Muchovom námestí. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Projekt na Terchovskej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Projekt na Terchovskej. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Nájomné bývanie v Elektrovode. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Nájomné bývanie v Janíkovom dvore. Zdroj: Architekti BKPŠ / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Nájomné bývanie v Janíkovom dvore. Zdroj: Architekti BKPŠ / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Nájomné bývanie v Janíkovom dvore. Zdroj: Architekti BKPŠ / Metropolitný inštitút Bratislavy

Po prihlásení všetkých súťažiacich mal Magistrát zostaviť finálne poradie hodnotených bytov na základe hodnotiacej ceny bytu. Na prvom mieste mal byť umiestnený byt s najnižšou cenou a na poslednom zase s najvyššou. Na základe takto zostaveného poradia mali byť určení úspešní uchádzači. To sa však nestalo. Magistrát hlavného mesta túto súťaž zrušil. „Verejné obstarávanie na predmet zákazky „Nákup bytov určených na náhradné nájomné bývanie“ bolo zrušené v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, z dôvodu, že nebolo predložených viac ako 2 ponuky,” vysvetlila hovorkyňa Magistrátu.

V dokumente o zrušení súťaže Hlavné mesto oznámilo, že predmetnú zákazku v najbližšom čase neplánuje vyhlásiť znovu v rovnakej podobe. Z oznámenia je taktiež zrejmé, že mesto zváži jej úpravu za účelom získania viacerých ponúk a rovnako si premyslí jej opätovné vyhlásenie. 

Cieľom tohto obstarávania bolo zrýchliť proces prideľovania náhradných bytov, čo Magistrát priznal. Mesto chce aj naďalej pracovať na tom, aby si mohlo v tomto smere riadne plniť svoje povinnosti. „Pripravujeme podklady pre stavebné povolenia tak, aby sme budúci rok mohli začať rekonštrukciu dvoch menších bytových domov, v ktorých vznikne 16 náhradných bytov. V roku 2024 zároveň plánujeme dokončenie 51 náhradných bytov v projekte Muchovo námestie,” uzavrela Dagmar Schmucková. 

Dostupnosť nájomného bývania je skutočne beh na dlhú trať. Ako sa ukázalo, nemusí ho vyriešiť ani zdanlivo rýchlejšia verejná súťaž na skúpenie už postavených bytov. Pri nájomnom bývaní je podstatné, aby prinášalo obyvateľom citeľné benefity v podobe strechy nad hlavou, a to aj v kritických životných situáciách. Mestské projekty, ktoré pripravuje Magistrát, majú tento prínos umožniť a zlepšiť súčasný stav nájomného bývania. No nie je to okamžité riešenie. To ale evidentne nie je ani skupovanie už hotových a postavených bytov. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube