Author photoAdrian Gubčo 15.04.2021 13:17

Eurovea II pokračuje v raste, mrakodrap sa stáva výrazným prvkom nábrežia

Jeden z najväčších aktuálnych projektov v Bratislave, Eurovea II, rastie rýchlym tempom. V prípade všetkých budov rámci projektu už vznikajú nadzemné podlažia. Výrazná začína byť aj jeho budúca hlavná dominanta, mrakodrap Eurovea Tower, ktorý sa stáva viditeľným prvkom nábrežia. Developerom projektu je J&T Real Estate.

Už na konci februára developer informoval, že v podstate celý projekt má vybudované podzemné časti – teda tri podzemné podlažia budúcej garáže – a začína sa s realizáciou nadzemných častí. Progres bol vtedy najviac viditeľný na nákupnom centre, resp. jeho časti, susediacej s existujúcou prvou fázou. Najviac sa to týkalo miesta, kde vznikne rozšírenie multiplexu kín. Dnes je však situácia odlišná. Buduje sa tu železobetónový skelet druhého nadzemného podlažia, čo znamená, že výstavbu kina dobehla realizácia rezidenčnej časti Eurovea Riverside. Tá je už na úrovni štvrtého nadzemného podlažia z ôsmich.

Onedlho začne rýchlo rásť aj administratívna budova Pribinova Y, vznikajúca v dotyku s Mostom Apollo. Ako informuje spoločnosť SYTIQ, a.s., zhotoviteľ stavby v združení so STRABAG, na objekte vznikajú zvislé konštrukcie a osemmetrové stĺpy prvého nadzemného podlažia. Budova tak bude mať pravdepodobne veľmi veľkorysé lobby, od mosta by tu mali byť umiestnené parkovacie podlažia. Pribinova Y bude mať 15 nadzemných podlaží, takže bude sama osebe vysoká.

Napriek tomu bude v susedstve Eurovea Tower pôsobiť nízko. V tejto chvíli sa ešte pracuje na konštrukcii 15-metrových nosných stĺpov a podnože veže, kde sa nachádzajú netypické podlažia. Developer pred časom informoval, že ich výstavba bude trvať tri až štyri mesiace – teraz už len čosi vyše mesiaca – po čom sa naštartuje realizácia štandardných podlaží. Hoci teda ešte rýchly rast jednotlivých podlaží na Eurovea Tower nezačal, už teraz je jej mohutná podnož veľmi výrazná. Budova sa stáva dominantou nábrežia, a to aj (alebo možno najmä) pri pohľadoch z pravého brehu.

Z výšky je viditeľný aj postup výstavby nákupného centra v predĺžení existujúcej galérie z prvej Eurovey. Toto by už malo dosiahnuť maximálnu podlažnosť. Developer pripomína, že sa tu bude, okrem iného, nachádzať aj prvý slovenský Primark, známy britský írsky odevný reťazec. Iné značky zatiaľ špecifikované neboli, hoci obsadenosť bola pred časom na úrovni 70%. JTRE dopĺňa, že by tu chcelo zriadiť nový koncept foodcourtu, tzv. Food Hall, čím chce posilniť zážitkovosť gastronómie. Výmera rozšírenia obchodnej časti bude 25-tisíc metrov štvorcových.

Z komerčného hľadiska možno rezidenčnú časť developmentu zatiaľ vnímať ako úspech. Hoci je projekt ešte ďaleko pred dosiahnutím hrubej stavby, predaje sú veľmi dobré. V nižšej Eurovea Riverside je voľných ešte deväť bytov z 96, v Eurovea Tower ostáva voľných 23 bytov a apartmánov z ponúkaných. Celkový počet rezidencií bol 389, do predaja však nešli úplne všetky. Niekoľko najluxusnejších bytov na najvyšších podlaží sa v ponuke neobjavilo, celkovo však ide o minimálny podiel jednotiek. Vo všeobecnosti tak možno Euroveu označiť za takmer vypredanú.

Otázna bude úspešnosť kancelárií, keďže v tomto smere je situácia na trhu oveľa zložitejšia. Developer v rozšírení Eurovey vybuduje až 40-tisíc metrov štvorcových nových priestorov, čo je v kontexte veľkých prírastkov inde v meste veľké číslo. O nájomníkov sa tak bude tvrdo bojovať, pričom JTRE zvolilo aj zatiaľ nie až tak často využívanú metódu: budova Pribinova Y bude mať certifikát udržateľnosti BREEAM Outstanding, čo je najvyššia úroveň. Pribinova X bude mať BREEAM Excellent, čo je už v rámci Bratislavy štandard.

V každom prípade prispeje projekt vďaka svojmu rozsahu k ďalšiemu oživeniu tejto časti dunajského nábrežia. Prvá etapa Eurovey výrazne pozmenila vnímanie centra mesta, ktoré bolo dovtedy limitované na tradičné historické jadro a možno na nákupné centrum Aupark. Aktivácia nábrežia, nové verejné priestory a nákupné plochy však priniesli život do predtým nevyužívanej časti Bratislavy. Dnes je jej imidž už iný, Eurovea II však posilní jej úlohu ako nového komerčného centra metropoly. Mrakodrap Eurovea Tower so 168 (resp. 160) metrami bude symbolickým potvrdením.

Prvé časti rozšírenej Eurovey, najmä nákupné centrum, by mali byť dokončené už v roku 2022. Ako posledná bude dokončená Eurovea Tower, ktorej ukončenie je očakávané v priebehu roka 2023.

 

 

Eurovea II bude vlajkovou loďou celej schémy Eurovea City, v rámci ktorej prejde premenou celé územie medzi Landererovou ulicou a nábrežím Dunaja. Okrem tohto projektu je tu naplánovaný ešte vznik dvojice kancelárskych komplexov, East Tower a Triangel II, polyfunkčný projekt Ganz House a pravdepodobne prevažne rezidenčný development, ktorý vznikne západne od Slovenského národného divadla. V hre by stále malo byť aj umiestnenie americkej ambasády v oblasti, keďže jej súčasná lokalita v historickom centre na Hviezdoslavovom námestí je s ohľadom na bezpečnostné úpravy opakovane kritizovaná.

Nejde o jedinú významnú inštitúciu, ktorá by mohla v území sídliť. Ako potvrdil v rozhovore pre Denník N riaditeľ organizácie Globsec Róbert Vass, Eurovea City ostáva v hre o umiestnenie Národného kultúrneho a kongresového centra. JTRE svojho času predstavilo víziu kongresového centra v susedstve East Tower, potom však nejakú dobu tento plán nerozvíjalo. Dnes je téma opäť aktuálna. Toto centrum je však pomerne malé a požiadavky na umiestnenie by spĺňalo len v prípade, že by sa využili aj kapacity okolitých hotelov alebo SND.

Druhou relatívne blízkou lokalitou je Nové Lido, na ktoré JTRE sústredí svoje snahy o zisk NKKC. Centrum je uvažované v zakončení námestia, ktoré má nadväzovať na os Námestia M. R. Štefánika. V jednej línii by tak bolo Slovenské národné divadlo aj Národné kultúrne a kongresové centrum. Spojené by boli peším mostom, ktoré si developer predstavuje nad Dunajom a v tomto smere organizuje aj ideovú študentskú súťaž. Ide o mimoriadne atraktívnu polohu, problémom však ostáva Územný plán, ktorý v aktuálnom znení neumožňuje realizovať plány v Novom Lide.

Hoci sa zmeny plánu už pripravujú, experti, posudzujúci vhodnosť umiestnenia NKKC, majú vydať stanovisko k najlepšej ponuke (v súťaži sú aj Incheba a Immocap s Novým Istropolisom) ešte v priebehu tohto roka. Dovtedy nie je prijatie nových zmien a doplnkov reálne. V hodnotení vhodnosti umiestnenia centra to môže významne zavážiť, keďže ambíciou je dokončenie NKKC do roku 2026. To je pri rýchlosti procesov na Slovensku a v Bratislave veľmi blízky termín.   

Je teda ešte veľmi predčasné špekulovať, kde by mohlo byť NKKC umiestnené, keďže bez problémov nie sú ani ostatné lokality. Incheba zápasí s nepripravenosťou projektu aj developera, Nový Istropolis zas s hystériou, ktorú vyvolal plán asanovať pôvodný Dom odborov Istropolis. Ak by však centrum skončilo v Eurovea City alebo naproti v Novom Lide, nepochybne by význam Eurovey pre mesto ešte viac narástol. Pre developera tak má význam o umiestnenie kultúrno-kongresového areálu bojovať, keďže s centrom nie je spojená len vládna podpora (v dnes neurčenej výške), ale aj súvisiace ekonomické prínosy v podobe katalyzovania komerčného života.

Vývoj v Eurovea City môže byť ešte zaujímavý. Okrem súkromných zariadení a objektov by mohla táto časť mesta získať aj viac verejných inštitúcií, čo je veľkým nedostatkom vývoja bratislavského downtownu. Jeho vývoj predbehol schopnosti reakcie verejnej správy, ktorá nedokázala developerom sekundovať a vložiť sem aj verejnú vybavenosť. Ak by však táto pribudla, z komerčného centra Bratislavy by sa mohlo stať centrum skutočné.

 

Fotografie z 11.4.2021. Pozrite si priebeh výstavby vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube