Author photoAdrian Gubčo 26.02.2021 10:25

Dom nábytku Atrium s čerstvým nádychom

Dom nábytku a dizajnu Atrium tvorí už takmer 18 rokov charakteristickú súčasť Einsteinovej ulice, čo je dané vysokou úrovňou jeho architektúry, ktorá si v roku 2004 vyslúžila aj ocenenie Stavba roka. Od začiatku 21. storočia sa však technologické aj dizajnové trendy posunuli, na čo aktuálny majiteľ, spoločnosť A.T.R.I.U.M s.r.o., reagoval výraznou modernizáciou. Obnova posunula budovu na vyššiu úroveň.

Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

Dom nábytku Atrium vznikol medzi rokmi 2002 a 2003 v dotyku s enormne zaťaženou Einsteinovou ulicou, ktorej dopravná funkcia sa medzičasom ešte posilnila – v širokom stredovom páse bola vybudovaná diaľnica. Nemožno tak hovoriť o bulvári ani mestskej triede, kde by boli štandardne umiestňované najodvážnejšie architektonické realizácie. Napriek tomu, Atrium si v čase výstavby vyslúžilo pozornosť expertov i laikov.

Architektonický tím, vedený skúseným a renomovaným architektom Ľubomírom Závodným, navrhol konštrukčne odvážny objekt, ktorého otvorená dispozícia s priznanou nosnou oceľovou konštrukciou,   umožňuje vysokú variabilitu predajnej plochy a dáva vyniknúť vystavenému nábytku. Severná fasáda, orientovaná k diaľnici, je transparentná a za dňa interiér vhodne presvetľuje, kým po zotmení sa stáva v podstate výkladom. Zvnútra zas umožňuje výhľady na zeleň Sadu Janka Kráľa a centrum Bratislavy. Južná fasáda, otočená k železnici, je uzavretá, vysunuté konzoly ju však výtvarne dotvárajú a zároveň umožňujú rozšíriť predajnú plochu.

Moderný a dynamický výraz budovy na náročnom pozemku – medzi diaľnicou a železnicou, pričom tvar objektu bol dokonca ovplyvnený nikdy nezrealizovanou víziou cestného spojenia Einsteinovej s estakádou na Starý most – spoločne s netradičným konštrukčným riešením jej vyslúžil Cenu časopisu Arch alebo nomináciu na Cenu Dušana Jurkoviča. Na architektúru Atria nadviazali investori susedného rekreačno-športového centra Relaxx, čím podčiarkli architektonický charakter tohto územia.

K novinkám v budove patrí nový výťah, zmena parkovacieho systému, úprava garáže, vytvorenie zásobovacieho priestoru pre nájomníkov, kompletná obmena technológií budovy najmodernejšími prvkami, ako aj zmena vizuálnej komunikácie. Pôvodný billboard bol nahradený estetickejším totemom, pribudli záhradné úpravy a upravená bola aj farebná schéma niektorých architektonických prvkov, tak aby boli viac v súlade s architektúrou budovy aj charakterom predávaného tovaru. Vybudovanie bezbariérového prístupu, najmä pre cyklistov. Ako investor konštatuje, modernizácia a rekonštrukcia budov je nezriedka lepší a ekologickejší prístup, ako ich asanácia a nahradenie úplnou novostavbou.

Budova je dnes plne zmodernizovaná a aj naďalej slúži predaju dizajnového nábytku, doplnkov či dekorácií. Umiestnených tu je 11 predajní, zastupujúcich viac ako 100 exkluzívnych značiek, doplnených o kaviareň a parkovacie kapacity v podzemí. Prístup je zabezpečený z Einsteinovej ulice.

 

 

Dom nábytku Atrium predstavuje jednu z najodvážnejších architektonických realizácií v Bratislave zo začiatku 21. storočia a vo svojej typológii – teda v rámci komerčných a predajných centier – je dodnes vysoko nadpriemerným projektom. Dôkazom dobrej úrovne architektúry je fakt, že doteraz dobre slúži svojej pôvodnej funkcii, a to aj napriek tomu, že pri predaji produktov pre vysoko bonitných klientov sú nároky posunuté vyššie. Rekonštrukcia budovu zasadila do súčasnosti.

Z Atria tak bude aj naďalej dobré miesto pre prezentáciu a predaj dizajnového nábytku alebo doplnkov, a to v koncentrácii, aká nemá v Bratislave obdobu. Nikde inde v metropole sa nepredáva pod jednou strechou toľko značiek vysokého štandardu, a to navyše v prostredí, ktorého svojská, takmer až industriálna estetika necháva kvalitný dizajn o to lepšie vyznieť. Tak ako počas celej doby fungovania, Atrium ostáva lídrom na trhu a poskytuje kompletné služby, pričom zastupuje tie najrenomovanejšie značky na trhu s nábytkom.

Einsteinova ulica je síce dôležitou komunikáciou, ale aj bariérou, ktorá oddeľuje Petržalku od jadra Bratislavy. Aj preto existujú plány, ako túto ranu sceliť, diaľnicu prekryť zelenou strechou a na povrchu vytvoriť príťažlivý bulvár. V takom prípade sa vysoká úroveň budovy a produktov, ktoré sa v nej predávajú, môže preniesť do okolia – a dobrý dizajn sa stane niečím, čím sa stane Bratislava charakteristická.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou A.T.R.I.U.M s.r.o.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA
  • Autor: Dominik Jursa / YIM.BA

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube