Author photoMartina Gregová 07.07.2023 17:52

Byť znova dieťaťom. Jedinečné ihrisko spája hru s prírodou

Projekt The Battery Playscape v sebe spája herné aj edukačné prvky a je príjemnou zelenou oázou uprostred rušného New Yorku. Taktiež poukazuje na to, že priestory určené (nielen) deťom sa môžu stať plnohodnotnou súčasťou našich miest.

Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO

Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO

Tim Gill, autor bestselleru Urban Playground: How Child-Friendly Planning and Design Can Save Cities (Mestské ihrisko: Ako plánovanie a dizajn priateľský k deťom môže zachrániť mestá) vo svojich prednáškach často používa prirovnanie: „Deti sú indikátorom dobrého mesta. Tak ako sú lososy v rieke znakom čistej a zdravej vody."   

Aj napriek tomu, že deti sú neoddeliteľnou súčasťou mestskej populácie, pri plánovaní nových štvrtí či verejných priestorov sa na ne často krát zabúda. Aj keď v metropolách po celom svete prirodzene vznikajú detské ihriská ako súčasť bytových, obchodných či školských komplexov, často sú len samostatne fungujúcimi priestormi uprostred mestskej zástavby. V mnohých prípadoch ešte navyše ohradené plotom či zasadené do lokalít mimo hlavným peších trás. Dôvod je pritom jednoduchý, dominancia áut na cestách spôsobila, že mestské prostredie je pre deti nebezpečné.  

Tento problém sa rozhodli riešiť aj architekti z BKSK Architects, ktorý uprostred New Yorku navrhli projekt The Battery Playscape. Park o veľkosti 1,5 hektárov nie je určený len najmenším obyvateľom mesta, navštíviť ho môže každý. Herné prvky sú v rámci tohto verejného priestoru rozmiestnené a nadizajnované tak, že môžu slúžiť nielen na hru, ale aj na oddych či šport. Využívanie priestoru všetkými vekovými skupinami bolo jedným z hlavných princípov dizajnu. Deťom všetkých vekových skupín a schopností to umožňuje skúmať a testovať svoju obratnosť, kooperatívne sa hrať a učiť sa jeden od druhého. 

Galéria

  • Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO
  • Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO
  • Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO
  • Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO
  • Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO
  • Autorka: Sahar Coston-Hardy | ESTO

Dôležitou súčasťou návrhu bola aj práca so zeleňou, čo je v oblasti nachádzajúcej sa neďaleko rieky Hudson a v blízkosti mestského prístavu prvok, ktorý ocení každý obyvateľ či návštevník danej štvrte. Architekti sa nezastavili len pri návrhu zelených priestranstiev na oddych či pri sadení stromov, ktoré budú poskytovať tieň. Zeleň v mnohých formách zapájajú aj do herných zón, vďaka čomu vzniká to, čo zas ocení každé dieťa - flexibilný herný priestor.  

V projekte sa s prírodnými elementmi pracuje vo veľkej miere. Hlavným konceptom je totiž domnienka architektov, že skoré ocenenie a pochopenie ekológie a vplyvu prírodných síl podporuje environmentálne vedomie v dospelosti. V tomto netradičnom parku tak deti môžu loziť po stene vytvorenej nahromadenými kameňmi alebo sa osviežiť v malom vodnom jazierku. „Projekt hmatateľne demonštruje, ako môžu postupy udržateľného dizajnu ponúknuť bohatý zážitok z hry – taký, ktorý spája deti s prírodnými živlami a realitou klimatických zmien a zároveň rozširuje ich tvorivé schopnosti,” opisujú projekt jeho autori.  

Mnohé povrchy, nachádzajúce sa v parku, sú dostatočne priepustné. V častiach, kde je umiestnená nepriepustná dlažba, sú navrhované viditeľné odtoky, ktoré vodu smerujú do dažďových záhrad, rozmiestených naprieč celým parkom.

Okrem prírodných herných prvkov je súčasťou tohto rozsiahleho verejného priestoru aj niekoľko menších objektov, napríklad exteriérové divadlo či tienenie. Ich rozmiestnenie v rámci parku bolo dané existujúcou zeleňou. Architekti totiž nechceli novovybudovanými základmi poškodiť koreňové sústavy stromov, ktoré sa už pred výstavbou v danej lokalite nachádzali.  

Projekt The Battery Playscape v sebe integruje prirodzenú ekológiu a do herného zážitku vnáša aj edukatívne prvky. Dáva si za cieľ inšpirovať novú generáciu k väčšiemu uvedomovaniu si prírodných procesov a vplyvu ľudského faktora na okolitú prírodu. Zároveň je príkladom toho, že ihriská nemusia byť len ohradenými mestskými priestormi, vyplnenými takmer identickými hernými prvkami, prípadne takými, kde deti nemajú možnosť naplno rozvinúť svoju fantáziu prostredníctvom flexibilného prostredia. Navyše, jeho mierka je príjemnou zmenou v danej lokalite, ktorej dominujú výškové budovy a priemyselné objekty, ktoré sú súčasťou neďalekého prístavu.  

O jedinečnosti tohto projektu a jeho prínose pre spoločnosť svedčí rada ocenení, ktoré získal, počnúc prestížnou cenou Americkej spoločnosti krajinných architektov v New Yorku až po Americkú cenu za architektúru v kategórii Rekreačná architektúra.  

 

(BSKS, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube