Author photoAdrian Gubčo 03.05.2023 18:48

Búranie na exkluzívnej ulici. Banskobystrická pokračuje v rozvoji

Banskobystrická ulica v centre Bratislavy sa stáva čoraz prestížnejšou časťou mesta. Vďačí za to kombinácii vynikajúcej polohy v blízkosti vládnej štvrte a záhrady Prezidentského paláca s novou výstavbou, ktorá zvyšuje kvalitu územia. Teraz sa tu rozbieha búranie jedného zo starších domov. Nahradiť ho má exkluzívna novostavba.

Fotografia z 13.3.2022. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Fotografia z 13.3.2022. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

Mestský blok medzi Námestím 1. mája, Jozefskou a Banskobystrickou ulicou bol donedávna charakteristický nesúrodou zástavbou a veľkým množstvom prieluk. Kým od námestia bolo vybudovaných niekoľko veľkomestských domov – napríklad hotel Tatra – na zvyšných dvoch uliciach sa doteraz nachádza niekoľko jednoduchších starších domčekov takmer až vidieckeho charakteru. Ide pritom o vzácnu lokalitu v centre Bratislavy.

Jej podobu začali určovať veľkolepé záhradné paláce najvyššej šľachty a duchovenstva už v 18. storočí. V 20. storočí a zvlášť po vzniku Slovenska boli transformované na sídla najvýznamnejších štátnych orgánov a úradov. Okrem toho sa tu v priebehu minulého storočia vyformovala aj vládna a univerzitná štvrť, tvorená významnými dielami modernej architektúry. Banskobystrická sa za tú dobu prakticky nezmenila.

Až v nedávnej minulosti si investori očividne uvedomili potenciálu lokality pre exkluzívne bývanie. Byty sa nachádzajú v pešej dostupnosti významných úradov a dopravných uzlov, ako aj bodov záujmu v historickom jadre Bratislavy. Dopravný ruch tu nie je taký intenzívny, hoci prístup na hlavné ťahy je relatívne dobrý. Okrem toho sa tu nachádza aj množstvo zelene v rámci záhrad a parkov. Ide tak o ideálne miesto pre umiestnenie drahších bytov.

Nové developmenty to začali vo zvýšenej miere reflektovať v druhej polovici druhej dekády tohto storočia. Významným hráčom sa stala predovšetkým finančná skupina Proxenta, ktorá tu zrealizovala jeden zo svojich prvých významnejších projektov Weinhauer. Tým vyplnila rozsiahlu prieluku na Jozefskej ulici. V podobnom duchu pokračovala aj neskôr – v tejto chvíli tu dokončuje projekt Kesselbauer, obrátený do Námestia 1. mája. Polyfunkčný blok obsahuje bývanie a komerčné jednotky v parteri, pričom obnovuje odstránenú fasádu kedysi známej pekárne Kesselbauer.

Nové domy „pristáli“ aj na Banskobystrickej. Prvým výrazným vstupom bol apartmánový dom pri vstupe od Hodžovho námestia, dokončený v roku 2007. Jeho architekt Pavol Pokorný si zaň vyslúžil radu ocenení. Na nároží Banskobystrickej a Jozefskej bol v roku 2015 dokončený dom, imitujúci tradičnú zástavbu. V jej parteri je dnes populárna kaviareň, využívajúca prítomnosť Prezidentskej záhrady.

Dôležitým bol rok 2020, kedy sa ukončila výstavba komplexu Metropolitan Star od spoločnosti Amalca Development. Tento sa tiahne naprieč blokom od Námestia 1. mája až po Banskobystrickú. Do ulice je orientovaná bytová časť s 20 nadštandardnými rezidenciami. Dnes sú všetky vypredané. Dom svojim charakterom aj výrazom do istej miery naznačil, ako sa bude ulica ďalej rozvíjať. Dnes tu totiž rastie veľmi podobná Vila Biela od Proxenty, ktorá vyplní prieluku vedľa Metropolitan Star.

Prieluka vznikla po zániku nízkeho jednopodlažného funkcionalistického domu – jedného z dvoch, ktorý sa tu nachádzal. Dnes sa v minulosťou stáva aj druhý. K výstavbe sa totiž blíži ďalší projekt, ktorý dotvorí ulicu a definitívne ukončí jej premenu na exkluzívnu časť mesta.

 

V susedstve nového projektu rastie Vila Biela od Proxenty. Fotografia z 28.3.2023. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Na mieste pôvodného domu sa pripravuje zámer „Galérie Banskobystrická“, teda polyfunkčného domu s bývaním aj priestorom pre galerijné účely. Nový objekt by mal mať jedno podzemné a šesť nadzemných podlaží, pričom dve najvyššie podlažia budú ustupujúce.

V podzemnom podlaží bude garáž s 11 stojiskami, technické a skladové priestory alebo odkladisko bicyklov. Na prvom nadzemnom bude vstupná hala do rezidenčnej časti projektu s príslušenstvom, ale aj hlavný vstup do galérie s výstavnou halou. Galéria bude zaberať aj väčšiu časť druhého podlažia, pričom tu vzniknú výstavné priestory, kancelárie a depozitár. Z druhého podlažia má byť terénnou vlnou prístupná aj vegetačná strecha nad prvým podzemným podlažím, teda parkovo upravený vnútroblok.

Zvyšné podlažia budú rezidenčné. Na treťom a štvrtom podlaží bude po jednom päťizbovom byte, na piatom a šiestom jeden mezonetový byt s terasami. Strechy budú ploché. Je očividné, že pôjde o luxusný projekt s vysoko nadštandardným bývaním. Investorom je spoločnosť Z8 Capital Partners, spojená s firmou Advisors s.r.o., ktorá zámer predkladala. Za firmami by mal stáť podnikateľ Roman Fečík, majiteľ Roman Fecik Gallery.

Podľa všetkého pôjde o „osobný“ projekt investora, ktorý tu spojí vlastné bývanie so záľubou v umení. Stále nie je známe, kto je architektom projektu, hoci projektantom je firma Arding. Nie je však vylúčené, že za podobou projektu bude prestížnejšie meno. Išlo by o vhodné riešenie s ohľadom na lokalitu aj funkčné riešenie zámeru.

Projekt je momentálne v povoľovacom procese. Vydané má záväzné stanovisko, čaká tak na územné rozhodnutie a stavebné povolenie zo strany stavebného úradu v Starom Meste. Či ich obe dostane už v priebehu tohto roka, ostáva otázne. V ideálnom prípade výstavba prebehne v rokoch 2024-2026.

Po dokončení Galérie Banskobystrická sa ulica stane adresou, spojenou s luxusným bývaním v nových drahších projektoch. Okrem toho však bude obsahovať aj vybavenosť, orientovanú práve na (veľko)mestského zákazníka a užívateľov významných centrálnych verejných priestranstiev. Z prehliadanej uličky sa tak Banskobystrická premení na miesto, hodné centra metropoly.

Vysoký status ulice by umocnila obnova uličného priestoru. Jeho stav je zlý, pričom Banskobystrická by si zaslúžila komplexnú úpravu. To však platí o veľmi veľa uliciach, bez ohľadu na to, v ktorej časti mesta sa nachádzajú.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube