Author photoAdrian Gubčo 16.07.2023 14:36

Bližšie k novému mrakodrapu. Magistrát chce meniť Územný plán, otvára nové lokality

Akútny nedostatok nových bytov si začína konečne všímať aj Hlavné mesto. Magistrát v poslednom období vykonal niekoľko rokov, ktoré majú v budúcnosti priniesť väčší počet bytov. Pre výstavbu chce otvoriť aj územia, kde sa doteraz stavať nedalo. Týka sa to viacerých developerov, ktorí budú mať možnosť vybudovať viac rezidencií, z ktorých čas odvedú mestu ako nájomné byty.

Ilustračné zábery. Zdroj: Milan Škorupa, CZ Slovakia / EIA

Ilustračné zábery. Zdroj: Milan Škorupa, CZ Slovakia / EIA

Mesto Bratislava vyhlásilo ďalšiu výzvu na predkladanie žiadostí na zmenu územného plánu mesta (ÚPN) v súvislosti s bývaním. Týka sa nevyužívaných plôch rezerv dopravy, ktoré sú v pláne reprezentované ako funkčné plochy zariadení mestskej a autobusovej hromadnej dopravy, železničnej, vodnej i leteckej dopravy (kódy 701, 702 a 703). Žiadosti je možné predkladať do 31. augusta. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Aj v tomto prípade ide o brownfieldy, ktorých transformácia je pre Magistrát jednou z priorít. „Je možné požiadať o umožnenie výstavby bytov na týchto nevyužívaných plochách. Urbanistickou štúdiou bude preverené a z jej verejného prerokovania preukázané, že lokalita spĺňa predpoklady na zmenu funkčného využitia na obývané územie a výstavbu bytov,“ konštatuje bratislavský magistrát.

Cieľom výzvy je zvýšenie dostupnosti bývania na základe spolupráce Hlavného mesta so súkromným sektorom. Podporiť to chce primárne prostredníctvom budovania nových bytových domov s primeranou proporciou nájomného bývania tam, kde to bude možné. Či je daný brownfield vhodný na výstavbu, preverí práve urbanistická štúdia. Tú na vlastné náklady obstará samotný žiadateľ, ak bude jeho žiadosť vyhodnotená a posúdená kladne. Následne sa pristúpi k príprave zmien a doplnkov ÚPN. Podmienkou tiež je, aby žiadateľ vedel preukázať vzťah k danému pozemku či pozemkom.

Výzva vychádza aj z aktualizácie metodiky zmien ÚPN v záujme budovania predpokladov na rozvoj nájomného bývania a zvyšovanie dostupnosti bývania. Na svojom poslednom rokovaní ju zobralo na vedomie bratislavské mestské zastupiteľstvo. Potreba jej aktualizácie vznikla počas prvej vyhlásenej výzvy, ktorá prebehla od januára do apríla 2022. Úlohy pri riešení nájomného bývania sú stanovené aj v Koncepcii mestskej bytovej politiky na 2020-2030.

Riešenie nájomného bývania prinášajú aj Zmeny a doplnky ÚPN 08, ktoré koncom júna schválili mestskí poslanci. Ide o pilotný balík zmien v prospech nájomného bývania, ktorým sa mesto snaží rozširovať svoj bytový fond. Zmeny sa týkajú 13 lokalít. V rámci developerských projektov by malo mesto získať viac ako 140 nájomných bytov. Celkovo sa na pozemkoch v Bratislave otvoril potenciál pre výstavbu viac ako 3-tisíc bytov.

Všetky pozemky, ktorých sa zmena týka, majú aj v súčasnosti rozvojový charakter, teda nejde o plochy určené na zeleň či šport. Sú buď vo vlastníctve Hlavného mesta, kde vytvára predpoklady na budovanie nájomných bytov, ale aj vo vlastníctve developerov, kde samospráva získa podiel v podobe nájomných bytov do svojho vlastníctva. Developeri budú môcť postaviť viac bytov, ako im umožňuje územný plán, na oplátku dostane hlavné mesto v rámci projektov niekoľko bytov. S developermi sú podľa magistrátu podpísané „tvrdé a ostré zmluvy“.

 

Dnes už neaktuálna štúdia veže na pozemku Ryby z roku 2017. V budúcnosti tu môže byť mrakodrap. Zdroj: Milan Škorupa

 

V rámci tejto výzvy by sa mohlo v meste otvoriť viacero mimoriadne zaujímavých pozemkov, pričom niektoré z nich umožňujú aj výstavbu stoviek bytov. Príkladom je najmä Nový Ružinov, rozsiahly development od spoločnosti CZ Slovakia, ktorého časť leží v priestore plôch zariadení pre železničnú dopravu. Niektoré realizované bytovky sú tak zadefinované ako bývanie pre potreby železníc, čo je formálne v poriadku, ale v skutočnosti je to samozrejme nezmysel.

V lokalite Domových rolí sú ďalšie pozemky, ktoré by mohli podľa tejto výzvy zmeniť funkciu, ďalším potenciálnym priestorom je areál NAD (nákladnej automobilovej dopravy) medzi Trnavskou cestou a Rožňavskou. Napokon, teoreticky by sa zmena mohla týkať exponovanej plochy na juhovýchodnej strane križovatky Landererova – Košická – Prístavná, teda tzv. Ryby. Dnes túto oblasť Územný plán definuje ako plochu zariadení vodnej a leteckej dopravy.

Výhľadovo však ide o miesto, kde by malo byť možné umiestniť jednu z najvyšších budov Bratislavy. Naznačuje to aj štúdie výškovej zonácie, ktorá práve tento bod považuje za ideálny z pohľadu lokalizácie výškovej dominanty. Jej výška by mohla dosahovať 160. Pozemky zatiaľ vlastní HB Reavis, s jeho odchodom zo slovenského trhu však možno predpokladať, že to tak nebude dlho a územie preberie niektorý z významných bratislavských developerov.

V metropole sa tak schyľuje k zaujímavým zmenám, ktoré umožnia jej ďalší rozvoj. Výsledkom zmien plánu by mohol byť vznik alebo dostavba hneď niekoľkých nových štvrtí, ako aj výstavba ďalšieho mrakodrapu. Naostatok, Bratislava by mohla získať viac nájomných bytov, teoreticky až niekoľko desiatok. Postupné zlepšenie ústretovosti Magistrátu k novej výstavbe tak môže priniesť benefity, ktoré prinesú zlepšenie kvality života obyvateľov a obyvateliek mesta.  

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube