Author photoAdrian Gubčo 09.05.2018 12:00

Construction update: Bytový dom Beskydská, 27.04.2018

Po malej prestávke v dôsledku dovolenky sú tu späť updaty a informácie o najnovších bratislavských projektoch. Tentokrát to je výstavba objektu na Beskydskej ulici č. 10, kde vzniká bytový dom.

Budova vzniká na mieste asanovaného objektu z roku 1925, ktorý bol výrazne zanedbaný a pravdepodobne mal narušenú statiku do takej miery, že by bolo veľmi zložité dom zrekonštruovať v súlade so súčasnými požiadavkami (garáže). Pôvodná stavba tak bol zbúraná a teraz na jej mieste vzniká šesťpodlažný bytový dom s 27 bytmi, z čoho 4 budú mezonetové. Byty budú realizované do stavu holobytu, cena za meter štvorcový je 3-tisíc eur. V zadnej časti domu vznikne menší dvor. Parkovanie je umiestnené v suteréne, zrealizovaných bude 36 parkovacích miest, za ktoré spoločnosť Schöndorf, ktorá je developerom projektu, pýta 24-tisíc eur. Dokončenie projektu možno predpokladať v prvej polovici roka 2019.

Bytový dom na Beskydskej 10 bude približnou replikou pôvodného objektu, ktorý sa na tejto adrese nachádzal. V dôsledku zvýšenia podlažnej plochy sa naruší pôvodný pravidelný rytmus okien v súlade so susednými domami, výškovo by sa však mala budova na svojho predchodcu podobať.

Ide o ďalší príklad pomaly sa prebúdzajúceho trendu budovania replík či štýlovo podobných budov, ku ktorému v Bratislave začína dochádzať (príklady sú na Zochovej, Námestí 1. mája či Palisádach). Hoci takéto projekty neprinášajú kvalitnú súdobú architektúru, ide o menej konfliktný spôsob, ako sa správať v historickom prostredí - ak už developer nechce alebo nemôže angažovať kvalitných architektov.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Reality Schöndorf

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube