Author photoAdrian Gubčo 06.08.2018 08:30

Construction update: Seberíniho, 29.7.2018

Seberíniho predstavuje jeden z príkladov pozitívneho zahusťovania, ktorým prechádza mestská časť Ružinov. Projekt si však v minulosti prešiel peripetiami, kým bol konečne povolený.

Seberíniho pozostáva z trojice objektov, sedempodlažného, osempodlažného a štrnásťpodlažného. Objekty sa v tejto chvíli blížia k dosiahnutiu hrubej stavby. Bytov a apartmánov projekt obsahuje celkovo 114, developer, ktorým je spoločnosť Hornex, aktívna predovšetkým v stavebníctve, si však môže už teraz pripísať úspech, keďže voľné sú už len dva byty.

Vysoko pravdepodobne za tým stojí kombinácia ceny, lokality a vysokého architektonického štandardu, zaručeného osobnosťou architekta projektu Petra Moravčíka, ktorý zvíťazil v architektonickej súťaži. Seberíniho sa nachádza v lokalite s dostatkom služieb, pričom niekoľko priestorov pre retail vznikne aj priamo v parteri, vyznačuje sa dostatkom zelene v okolí a nezaťaží lokalitu ani náporom na parkovanie. Väčšina parkovacích miest vznikne v garáži, časť na povrchu. Celkové dokončenie projektu sa očakáva v priebehu roka 2019.

Napriek atribútom, ktoré zo Seberíniho robia kvalitný rezidenčný development, tento bol, už tradične, terčom početných námietok, argumentujúcich zhoršením kvality bývania, prehustenej dopravy alebo zhoršenia parkovania. Ako zámienku pre potlačenie výstavby protestujúci zvolili regulatívy územného plánu, ktoré prikazujú na pozemku občiansku vybavenosť, hoci reálne také výmery OV nie sú potrebné. Povoľovanie sa tak natiahlo na desať rokov a je príkladom, ako zastaraná slovenská legislatíva negatívne ovplyvňuje rozvoj mesta, ktoré nutne potrebuje dostupné bývanie.

Téme sa podrobne venoval portál Trend Reality.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Hornex

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube