Author photoAdrian Gubčo 20.03.2019 08:15

Construction update: Polyfunkčný dom Konventná, 17.3.2019

Konventná ulica patrí k dobre zachovaným historickým uličkám Bratislavy, no napriek tomu sa tu dlhodobo nachádzala prieluka po niekdajšom hoteli Continental. Dnes je však už medzera v zástavbe minulosťou, keďže tu vzniká Polyfunkčný dom Konventná.

Pôvodný hotel patril v období Prvej republiky k tým lepším, neoklasicistická budova však v druhej polovici 20. storočia zanikla - a celkom zbytočne. Jazva po nej tu zívala desaťročia, nádej na zmenu sa začala vynárať až v roku 2011, kedy spoločnosť Invest Product, majiteľ pozemku, vyhlásila vyzvanú architektonickú súťaž na zástavbu priestoru. Víťazom sa stala popredná kancelária Architekti BKPŠ.

Skúsení architekti navrhli objekt, ktorý vhodne reaguje na okolitú historickú zástavbu, a to mierkou, tvarom, výrazom i materiálovým prevedením, napriek tomu, že si zachováva jednoznačne súčasnú a modernú podobu. Konventná tak získa aj aktuálny vstup, ktorý obohatí charakter ulice.

Keďže je dom takmer v štádiu hrubej stavby, je možné konštatovať, že napriek pomerne dlhej dobe od konania súťaže sa postupuje viacmenej v zmysle víťazného návrhu – hoci, podľa všetkého, v dotyku projektu s Konventnou 4 hmota domu od druhého podlažia ustupuje. Zatiaľ nie je jasné, či sa dobuduje v plnej hmote v budúcnosti.

Developer tu ešte v rámci pôvodného projektu pripravoval bývanie, kancelárie aj obchody. Bytov by sa malo v dome nachádzať len osem a nepochybne budú vyššieho štandardu. Najväčšiu výmeru budú tvoriť kancelárské priestory, ktorých bude 1,5-tisíca metrov štvorcových, na prvom nadzemnom podlaží by mali vzniknúť aj obchodné prevádzky. Parkovacích miest bude 71.

Dom takmer naplno využije svoj pozemok a po dokončení sem prinesie všetky základné mestské funkcie. Blok vymedzený Staromestskou, Kozou a Konventnou tak bude po dokončení tohto projektu, teda na konci roku 2019, stavebne prakticky ukončený.

Určité zásahy tu však ešte prebehnú. V príprave už je masívna rekonštrukcia administratívnej budovy niekdajšieho Živnostenského úradu, ktorú vymenilo Ministerstvo vnútra so spoločnosťou Vienna Invest, ktorá ho následne obratom predala firme Carmen Invest, podľa médií blízkej J&T. Nový vlastník tu už pripravuje nový projekt, architektom je kancelára A1 Architecture architekta Branislava Kaliského.

 

Niekdajšia administratívna budova na Staromestskej prejde rekonštrukciou

 

Ak by sa podarilo oživiť aj túto budovu a vhodne ju zrekonštruovať, prakticky celý blok by bol charakteristický hodnotnou architektúrou historického aj moderného rázu. Takmer v každom období do jeho formovania prispeli poprední doboví architekti. Že to tak bude aj v súčasnosti, zaručuje renomé ateliéru BKPŠ, ktorý stojí, okrem iného, aj za Národnou bankou Slovenska, rekonštrukciou Slovenskej národnej galérie, alebo nie až tak vzdialeného a kladne prijatého developmentu The Corner.

Centrum mesta tak bude zase pôsobiť o čosi lepšie, a to práve vďaka podobným „drobným“ vstupom, ktoré však mimoriadne vplývajú na vnímanie mestského detailu, čo tvorí pri našom pocite z miest jeden z kľúčových aspektov. Bratislava v mnohých detailoch doteraz zlyháva, našťastie, kvalitnej architektúry na naše pomery už vzniká pomerne dosť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Invest Product

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube