Author photoAdrian Gubčo 04.04.2018 09:00

Construction update: Podchod Trnavské Mýto, 01.04.2018

Na jednej z najrušnejších križovatiek v Bratislave (resp. pod ňou) pomerne rýchlo napredujú práce na rekonštrukcii podchodu, ktorý patril k dlhodobým bratislavským traumám. Rekonštrukciu zabezpečuje developer Immocap Group v spolupráci s Bratislava - hlavné mesto SR.

Pôvodný podchod bol otvorený v roku 1975, od tohto obdobia však neprešiel zásadnejšou rekonštrukciou, nanajvýš rozličnými nekoncepčnými úpravami tesne pred podujatiami, napríklad v roku 2011 pred Majstrovstvami sveta v hokeji. V roku 2017 sa však po dohode developera, ktorý stojí sa výstavbou nákupného centra Central a v blízkej budúcnosti rozbehne premenu niekdajšieho kultúrneho centra Istropolis, a Hlavného mesta, rozbehla komplexná obnova, pri ktorej sa vymenia eskalátory, pribudnú výťahy, zrekonštruujú toalety, pribudne kamerový systém a vznikne 18 nových obchodných prevádzok, vrátane potravín, kvetinárstva, lekárne, drogérie či gastra.

Immocap zainvestuje do obnovy približne 2,5 milióna eur, mesto Bratislava 1,2 milióna, za čo sa okrem výťahov a eskalátorov obnovia aj prístrešky a upraví povrch v ich okolí. Revitalizácia by mala byť dokončená v polovici tohto roka.

Podchod bude mať po obnove komerčnejší charakter, čo súvisí s prenájmom priestoru súkromnému partnerovi (a to na dobu 15 rokov), v čoho dôsledku sa zmenší veľkorysý priestor pre chodcov, typický v minulosti. Na druhej strane, získa jednoznačne modernejší charakter, keďže v rámci obnovy prejde aj redizajnom, za ktorým stojí architekt Ivan Kubík, ktorý navrhoval aj neďaleký Central.

Podchod bude v budúcnosti hrať dôležitejšiu úlohu, keď bude prepájať nákupné centrum s pripravovaným developmentom na mieste Istropolisu. Platí však, že podchody sú z hľadiska prívetivosti k chodcom a kvality verejného priestoru v princípe nevhodné riešenie a mesto by malo hľadať spôsoby, ako Trnavské mýto transformovať tak, aby chodci (a cyklisti) nemuseli využívať bariérové podchody.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nový prístrešok pri vchode od Novej tržnice. Mesto samé nezverejnilo žiadne vizualizácie nového výzoru vstupov do podchodu.
  • Jeden z eskalátorov bol zrušený, na jeho mieste pribudol výťah.
  • V rámci rekonštrukcie sa čiastočne obnoví pôvodné mramorové obloženie, ktoré bolo vyčistené. Nanešťastie, niektoré graffiti boli očividne zažraté do kameňa tak, že sú stále zreteľné šmuhy.
  • Budúce komerčné priestory.
  • Budúce komerčné priestory.
  • V rámci projektu bude priestor maximálne využitý, aby poskytol dosť miesta pre obchodné prevádzky.
  • Postupne sa inštalujú nové eskalátory.
  • V rámci obnovy mesto zrealizovalo aj nový prechod pre chodcov s prístupom na električkovú zastávku, ktorý je konečne aj bezbariérový.
  • Zdroj: Immocap Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube