Author photoAdrian Gubčo 18.01.2019 11:00

Construction update: Nuppu, 13.1.2019

Ružinovský projekt Nuppu od developera YIT Slovakia čoskoro dosiahne ďalší míľnik – druhá fáza projektu je prakticky dokončená, viditeľný postup nastal aj pri tretej. Vý výstavbe je štvrtý dom. Projekt vytvorí prechod medzi zástavbou Prievozu menšej mierky a štvrťou Mlynské Nivy, kde vzniká zástavba s mierkou adekvátnou širšiemu centru mesta.

Po dokončení prvej fázy s názvom Lilja tak bude druhým bytový dom Tulppaani, ktorý je už skolaudovaný a takmer pripravený pre nasťahovanie sa obyvateľov. Tretia fáza v podobe domu Ruusu finišuje s dokončovaním fasád, štvrtá nazvaná Jasmiini je skôr v úvodných fázach realizácie. Predpokladá sa, že developer čoskoro rozostavia aj piatu fázu, keďže pôvodný začiatok výstavby bol odhadovaný na december 2018. Ide o dva menšie domy na západnom okraji pozemku.

Nuppu bolo už pôvodne, ešte pod iným názvom a iným developerom, naplánované ako sídlisko s charakteristickou riadkovou zástavbou, ktorá maximalizuje presvetlenie a umožňuje bývanie riešiť v súlade s prevažujúcim vkusom a normami – teda ako bývanie v zeleni. V danom prostredí ide o viacmenej akceptovateľné riešenie. Domy, s výnimkou Jasmiini, si držia vyrovnanú výšku ôsmich nadzemných podlaží, Jasmiini má dvanásť.

Keďže prvá až tretia fáza sú v podstate zhodné domy, obsahujúce po 106 bytov, od jednoizbových po štvorizbové s výmerami medzi 36 až 88 metrov štvorcových. YIT Slovakia sa vo všeobecnosti darí v predaji svojich produktov, Lilja aj Tulppaani sú kompletne vypredané, v Ruusu ostáva 19 voľných bytov.

Trochu slabšie zatiaľ ide predaj v Jasmiini, kde je z pôvodného počtu 113 bytov voľných ešte 83. Dá sa však predpokladať, že s tým, ako bude napredovať výstavba tejto budovy a vypredávať Ruusu, tak intenzívnejšie pokročí aj predaj Jasmiini. Najmenšie byty v tomto dome majú zhruba 42 metrov štvorcových (aj s balkónom), najväčšie veľkorysých 138,5 metra štvorcového.

 

Výstavba domu Jasmiini je na úrovni prvého nadzemného podlažia

 

Úspech projektu spočíva v dobrej kombinácii lokality, urbanistického konceptu a pomerne dobre nastavených dispozícii. Tie sú jednoduché a ekonomické, developer neexperimentoval a stavil na overené koncepty. Štandardy v celom projekte možno označiť skôr za priemerné, na druhej strane, zodpovedajúce cieľovej skupine.

Za kľúčový benefit možno považovať centrálnu, parkovo upravenú os projektu, ktorá má fungovať ako spoločenský priestor pre obyvateľov Nuppu. Developer tu s postupujúcou výstavbou projektu dokončuje jednotlivé prvky – smerom k prvej fáze to je multifunkčné športové ihrisko, popri druhej fáze sú naplánované piknikové stoly a komunitný gril. Do parku je orientovaná aj plánovaná občianska vybavenosť. Nezanedbateľnou výhodou je riešenie parkovania po obvode zóny.

Za architektúrou projektu stojí kancelária Ateliér 3M, ktorá ho navrhovala ešte pre pôvodného vlastníka. Po tejto stránke Nuppu nie je ničím výnimočné, zároveň však predstavuje neurážlivý štandard. Dá sa predpokladať, že po plnom dokončení zapadne do zástavby okolia a do mesta ako takého veľmi nekonfliktným spôsobom.

Kým druhá etapa je už tesne pred odovzdávaním bytov, tretia etapa si počká zrejme až do druhej polovice tohto roka. Štvrtá etapa by mala byť skolaudovaná až na konci roku 2020, čo znamená sťhovania v prvom kvartáli roka 2021. Čo sa týka ďalších fáz – predpokladaných je ešte šesť bytových – nie sú známe harmonogramy, do predaja by ale mali chodiť v priemere každého pol roka. Výstavbu Nuppu ukončí administratívny objekt, ktorý vytvorí zvukovú bariéru od diaľnice D1. Celkové dokončenie developmentu tak možno očakávať po roku 2025.

 

Centrálna os Nuppu je jeho najväčším benefitom. Zdroj: YIT Slovakia

 

Nuppu je jeden z väčších bratislavských developmentov, ktorý mení brownfield na rezidenčnú štvrť a v budúcnosti vytvorí prechod medzi Mlynskými Nivami a Prievozorm. V súčasnosti však projekt od centra mesta delí bariéra starších priemyselných areálov aj širokej Bajkalskej ulice.

V budúcnosti sa predpokladá dovedenie električkovej trate do oblasti, kým to však nastane, pribudnúť by mala aspoň cyklotrasa a zastávka MHD s obratiskom autobusov západne od projektu. Určité zlepšenie nastalo aj vďaka rekonštrukcii vozovky Hraničnej ulice a križovatky s Mierovou, čo hradil developer ako vyvolanú investíciu.  

Výsledkom projektu však bude skompaktnenie mesta, čo je rozhodne pozitívom. V podobnom duchu snáď bude pokračovať celá zóna Mlynské Nivy – Východ, ktorá predstavuje veľký rozvojový potenciál, priamo na okraji širšieho centra mesta. Masívnejší rozvoj tejto časti Bratislavy očakávam v 20-tych rokoch tohto storočia.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Celkový pohľad na projekt
  • Dom Tulppaani
  • Dom Tulppaani
  • Mobiliár v okolí jednotlivých domov. Zeleň musí ešte dorásť, aby vznikol želaný efekt
  • Dvor medzi domami Lilja a Tulppaani
  • Dom Ruusu
  • Dom Ruusu
  • Komunitný gril
  • Pohľad od ulice Mlynské nivy
  • Dom Jasmiini vo výstavbe
  • Dom Jasmiini vo výstavbe
  • Obnovená Hraničná ulica
  • Obnovená Hraničná ulica
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube