Author photoAdrian Gubčo 16.08.2018 08:30

Construction update: Kolísky, 8.8.2018

Záhorská Bystrica prechádza búrlivým rozvojom, ktorý v krátkej dobe počet obyvateľov mestskej časti viac než zdvojnásobí. Jedným z viacerých rastúcich projektov sú Kolísky od ITB Development.

Kolísky mali byť pôvodne súčasťou oveľa rozsiahlejšieho projektu Pod Vŕškami, pripravovaného developerom Opera SL Group. Tesne po kríze však táto spoločnosť nebola schopná budovať v takom veľkom rozsahu, preto časti projektu rozpredala. Jedným z nových majiteľov je aj ITB, ktoré však zachovalo pôvodný urbanistický koncept od kancelárie Bobek - Jávorka.

Ten pozostáva zo štvorice 4- až 5-podlažných objektov zoskupených okolo spoločného nádvoria, kde vytvárajú komunitný priestor pre obyvateľov. Bytov je celkovo 98, pričom viacero z nich má aj relatívne väčšie výmery, keďže sa Kolísky snažia orientovať na rodiny. Developer sa klientov snaží osloviť štandardom, ktorý je pomerne vysoký, možno však povedať, že ide o kompenzáciu za lokalitu, ktorá je od centra mesta pomerne odľahlá. Parkovanie bude v podzemnej garáži pod nádvorím.

Hoci základné tvary boli dané, aj na výslednom výzore Kolísok sa podpísala architektúra od kancelárie Architekti Šebo Lichý. Jedným zo zaujímavých prvkov budovy bude konštrukcia okolo okien, ktorá má umožniť rast zelene, spojenie architektov a developerov sa ukázalo aj v spôsobe výstavby, kde sa kombinuje klasická monolitická konštrukcia s prefabrikátmi, čo zrýchľuje výstavbu. Podľa developera, hrubá stavba by tak mohla byť dokončená už na konci tohto roka, aj keď sa ťahajú ešte len prvé nadzemné podlažia.

Kolísky budú v budúcnosti súčasťou novej rezidenčnej štvrte, lebo postupne sa rozbieha aj výstavba samotného projektu Pod vŕškami. Okrem bytových objektov by tu mala vzniknúť aj vybavenosť či verejné priestranstvá, celý zámer bol už od začiatku prijímaný kladne urbanistami a architektami.

Realita ukáže, či budúca štvrť vykompenzuje nedostatky vzdialenosti od centra Bratislavy a urobí z Kolísok ideálne bývanie v pokojnejšej zóne v dotyku prírody mestských lesov a lokálneho prostredia Záhorskej Bystrice.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: ITB Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube