Author photoAdrian Gubčo 27.08.2018 08:35

Construction update: Galvaniho Dvory, 23.8.2018

Rezidenčný projekt Galvaniho Dvory v ružinovskej štvrti Trnávka sa blíži k dokončeniu. Prvé časti bytového komplexu už odhaľujú fasádu a developer sa už pomaly začína pripravovať na rozšírenie projektu, ktoré nadviaže na prvú a druhú fázu.

Galvaniho Dvory rastú v časti Trnávky, kde v minulosti pribudlo viacero podobných novostavieb, lokalitu teda doplnia pomerne dobre. Projekt je tvorený jedným mohutným blokom, ktorý je predelený na dva vnútrobloky, ktoré tvoria prvú a druhú etapu. Najvyššia časť je orientovaná do Galvaniho ulice a má desať nadzemných podlaží, ostatné časti majú sedem, resp. štyri podlažia. Celkovo vzniká 231 obytných jednotiek (171 bytov, 60 apartmánov), ktoré sú vypredané takmer na 90%. Obchodný parter v Galvaniho Dvoroch nevzniká, vybavenosť pokrýva predovšetkým neďaleké nákupné centrum Avion. Komplex je obslúžený 271 parkovacími miestami. Ukončenie výstavby sa predpokladá v prvom štvrťroku 2019.

Vzhľadom na úspech tejto prvej časti projektu je prirodzené, že developer už pripravuje aj jeho rozšírenie, ktoré by malo vzniknúť pozdĺž Galvaniho ulice. Na danom mieste sa momentálne nachádza prázdny pozemok, pripravený na výstavbu. Macho Consulting tu vybuduje ďalší bytový dom, architektúrou aj charakterom nadväzujúci na realizovanú časť Galvaniho Dvorov, pričom tento bude mať maximálne deväť nadzemných podlaží. Takisto ani tu sa nebude nachádzať občianska vybavenosť v parteri. Za architektonickým návrhom stojí tak ako v prvej a druhej fáze štúdio Synergies Architects. Presné dátumy realizácie nie sú zatiaľ známe, hoci sa dá predpokladať, že to bude čo najskôr po dokončení prvej časti Galvaniho Dvorov.

Projekt Galvaniho Dvorov stavia na popularite Ružinova, hoci sa nachádza na prechode medzi rezidenčným a priemyselným sektorom tejto mestskej časti, ďalej od najobľúbenejších štvrtí. Z komplexu je zreteľná snaha o maximálnu racionalizáciu, aby sa dosiahol klientsky atraktívny pomer ceny a kvality.

V danej lokalite je to akceptovateľné, pri prihliadnutí na teoretický potenciál Galvaniho ulice v budúcnosti by si však projekt zaslúžil aj vizionárskejšie riešenia, najmä pri prevedení prvého nadzemného podlažia, ktoré namiesto občianskej vybavenosti obsahuje parking. Galvaniho by mohla jedného dňa nadobudnúť charakter mestskej triedy, ku ktorým automaticky patrí aktívny uličný priestor a život. To by mali nové projekty, ktoré tu rastú, zohľadňovať a do budúcna s tým rátať.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad od Galvaniho ulice.
  • Pohľad od Ulice Na križovatkách.
  • Pohľad do dvora.
  • Miesto, kde vyrastie tretia fáza projektu.
  • I. fáza. Zdroj:Macho Consulting
  • III. fáza. Zdroj: Synergies Architects
  • III. fáza. Zdroj: Synergies Architects

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube