Author photoMartina Gregová 22.02.2023 19:30

Zo symbolu totality maják budúcnosti. Ikona Tirany ušla búraniu, menia ju svetoví architekti

V albánskom hlavnom meste Tirana bude tento rok dokončená renovácia ikonickej stavby Tiranská Pyramída. Na základe návrhu od svetoznámeho štúdia sa z bývalého múzea stane nové vzdelávacie centrum. Jedinečná architektonická forma budovy bude zachovaná a doplnená o nové prvky, vďaka ktorým sa podarí naplniť súčasné požiadavky obyvateľov mesta aj investorov.

Zdroj: MVRDV

Zdroj: MVRDV

Brutalizmus je architektonický štýl, vychádzajúci z modernej architektúry v druhej polovici 20. storočia. Stavby navrhnuté v tomto štýle sa vyznačujú najmä rozsiahlym využívaním betónu, a to nielen ako stavebného materiálu, ale tiež ako výrazového architektonického prvku. Brutalistická architektúra pôsobí neraz ťažko a monumentálne.

Rovnaké princípy boli použité aj pri návrhu a následnej výstavbe jednej z najznámejších brutalistických pamiatok v Albánsku. Pyramída v Tirane bola oficiálne otvorená v roku 1988. Spočiatku sa v jej priestoroch nachádzalo múzeum. Po páde komunizmu sa stala konferenčným centrom. Neskôr táto monumentálna budova poskytla svoje priestory pre NATO, rôzne humanitárne organizácie, ale aj pre albánsky Too Channel či Top Albania Radio. Niektoré nevyužívané časti budovy však roky chátrali.

Od vzniku Tiranskej Pyramídy bolo predložených množstvo návrhov na jej zbúranie, no tiež sa objavilo aj mnoho návrhov na jej renováciu a následne znovuotvorenie. Definitívne rozhodnutie o tom, že pyramída nebude zbúraná, ale naopak zrekonštruovaná, padlo až v roku 2017.  

Galéria

  • Súčasný stav. Zdroj: MVRDV
  • Súčasný stav. Zdroj: MVRDV
  • Súčasný stav. Zdroj: MVRDV
  • Zdroj: MVRDV
  • Zdroj: MVRDV
  • Zdroj: MVRDV
  • Zdroj: MVRDV

Krátko na to bol predstavený projekt renovácie, za ktorým stojí architektonické štúdio MVRDV. Návrh využije potenciál betónovej konštrukcie, vytvorí živé átrium a prinesie do areálu nové služby aj komunitné priestory. Stavebné práce začali vo februári 2021 a očakáva sa, že budú dokončené už v tomto roku. Pyramída v Tirane sa tak podľa zverejných podkladov už čoskoro stane novým centrom kultúrneho života. 

Spomínaný objekt má rozlohu takmer 12.000 metrov štvorcových. Hlavným zámerom rekonštrukcie je najmä odstránenie nevhodných stavebných vrstiev z predchádzajúcich renovácií. To má pomôcť odhaliť jedinečné stavebné konštrukcie i vnútorné priestory objektu. V rámci renovácie bolo následne navrhnutých niekoľko boxov v interiéri aj v exteriéri, ktoré budú fungovať nezávisle od pôvodnej konštrukcie. Vďaka tomu ostane zachovaný jej pôvodný architektonický výraz. V boxoch budú umiestnené všetky požadované funkcie, vrátane vzdelávacích priestorov. Návrh od MVRDV radikálne presvetlí celý interiér budovy a priestorovo ho viac otvorí. 

Na fasáde budú k nakloneným betónovým trámom pridané nové schody, vďaka čomu bude umožnené vyjsť až na vrchol pyramídy. Jeden z trámov ostane ponechaný ako svah, po ktorom sa budú môcť návštevníci skĺznuť dole.

„Pracovať na brutalistickom monumente, akým je pyramída, je sen,” opísal svoje pocity z renovácie Winy Maas, jeden zo zakladajúcich členov MVRDV. „Je zarážajúce a zaujímavé sledovať, ako sa krajina potýkala s budúcnosťou budovy, ktorá je na jednej strane kontroverznou kapitolou v histórii krajiny a na druhej strane si ju obyvatelia Tirany už čiastočne privlastnili. Okamžite som videl jej potenciál a to, že by z neho malo byť možné urobiť ešte väčší „pomník ľudu“ namiesto toho, aby sme ho búrali. Náročnou časťou je vytvorenie nového vzťahu medzi budovou a jej okolím. Som si istý, že náš dizajn to dokázal. Teším sa, keď uvidím mladých aj starších ľudí vychádzať po schodoch na strechu.”

Po znovuotvorení bude väčšinu budovy využívať nezisková vzdelávacia organizácia TUMO Tirana, ktorá poskytuje bezplatné vzdelávacie programy v oblasti technológii a robotiky pre deti vo veku 12-18 rokov. 

Renovácia pyramídy ukazuje, ako možno brutalistickú stavbu prispôsobiť novým požiadavkám obyvateľov mesta. Projekt je príkladom toho, že takéto budovy stoja za obnovu. Vďaka svojej monumentálnosti sa môžu stať novými kultúrnymi centrami, sídlami významných inštitúcii či inak vhodne zapadnúť do fungujúceho organizmu mesta. Aj napriek potrebe nájdenia novej funkcie pre objekt, postavený v 80. rokoch 20. storočia, sa architektom nakoniec podarilo zachovať pôvodný architektonický výraz budovy.  

Projekty obnovy a rekonštrukcie ikonických brutalistických stavieb vo svetových metropolách patria medzi najprestížnejšie a často oceňované realizácie tých najznámejších architektonických štúdií. Projekt od MVRDV radikálne otvára opustenú a neprístupnú stavbu, sprehľadňuje ju a vracia ju späť obyvateľom mesta. Čoskoro sa opäť stane nielen priestorovou, ale aj programovou dominantou Tirany. 

 

(MVRDV, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube