Author photoAndrej Sárközi 24.03.2023 12:07

Zahusťovanie Kramárov pokračuje: Mesto dalo zelenú výstavbe nových projektov

Kramáre sú mimoriadne obľúbenou lokalitou nielen u obyvateľov, ale aj investorov. Môže za to občianska vybavenosť, prítomnosť zelených plôch, relatívne dobrej dostupnosti do centra či jedinečných výhľadov na hlavné mesto. Preto sa tu plánujú nové developmenty, ktoré môžu ďalej zahustiť túto časť mesta. V príprave sú ďalšie dva.

Kramáre. Zdroj: Google Maps

Kramáre. Zdroj: Google Maps

Kramáre sú u mnohých spojené najmä s veľkými zdravotníckymi zariadeniami. Ide však aj o obytnú štvrť, ktorá sa začala prudko rozvíjať najmä koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia. Vo svahovitom území začali vznikať série panelových domov a lokalita sa začala postupne zahusťovať. Prvé domy pribúdali najmä okolo Stromovej ulice. Osou stavebného rozvoja je aj dnes. 

Naplánovaný je tu investičný zámer pod názvom „Bytové domy na Stromovej ulici” od spoločnosti Beskydská 10 s.r.o., blízkej firme Reality Schöndorf. Investor navrhol zámer až na piatich parcelách medzi Stromovou a Černicovou ulicou. V súčasnosti je väčšina z nich obrastená zeleňou a stromami a nachádza sa tu jeden starší rodinný dom. Hlavné mesto už na tento zámer vydalo záporné stanovisko v roku 2021. Magistrát vtedy skonštatoval, že stavba do lokality zapadá ako architektonicko-hmotovým stvárnením, tak i osadením do svahovitého terénu. Intenzita využitia pozemku v predloženom návrhu bola však vyhodnotená ako neúmerné zaťaženie v inak stabilizovanom území.  

Bolo teda požadované zníženie indexu zastavanej a podlažnej plochy, ako aj rešpektovanie a uplatnenie všetkých pripomienok a požiadaviek. V súčasnosti predložený návrh spoločnosti už rešpektuje pripomienky a požiadavky mesta a investor zväčšil aj riešené územie o 205 metrov štvorcových, čo mu pomohlo k získaniu súhlasného záväzného stanoviska k investičnej činnosti. 

Galéria

  • Miesto pre Bytové domy na Stromovej. Zdroj: Google StreetView
  • Miesto pre Bytové domy na Stromovej. Zdroj: Google StreetView
  • Miesto, kde vznikne Domus Medica (zarastený priestor medzi budovami v strede). Zdroj: Google Maps

Predmetom upraveného projektu je stavba budov s dvomi nadzemnými blokmi A a B radenými za sebou. Tie budú stavebno-technicky a prevádzkovo prepojené prostredníctvom dvoch podzemných podlaží. Objekt A je navrhnutý zo strany Černicovej ulice, bude mať sedem nadzemných podlaží a 20 bytových jednotiek. Pri Stromovej ulici sa bude nachádzať dom B so štyrmi nadzemnými podlažiami a 12 nehnuteľnosťami. Nadzemné objekty budú oddelené zelenou plochou vnútrobloku (nad podzemnou konštrukciou) s parkom, chodníkmi a detským ihriskom.

Tento development tak doplní realitný trh o 32 nehnuteľností a vznikne tu aj 50 parkovacích miest. Celková výmera záujmového územia je podľa projektovej dokumentácie 2.440 metrov štvorcových, zastavaná plocha bude 718 metrov štvorcových a podlažná plocha nadzemných podlaží bude 3.565 metrov štvorcových. Nepôjde teda o mohutný development, rovnako ale nemožno povedať, že by išlo o úplne malý projekt. 

O architektúru sa postarala kancelária AZ Atelier a zodpovedným projektantom je Vladimír Zigo. Štúdio sa podieľalo napríklad na architektúre Polyfunkčného domu Bazová od toho istého investora, ktorý bol nedávno dokončený po takmer 16 rokoch. Štúdio a rovnaký architekt stáli aj za menším polyfunkčným projektom na Humenskom námestí v Petržalke, o ktorom sme na YIM.BA informovali ešte v roku 2020.  

Mesto má k Bytovým domom na Stromovej ulici aj tak niekoľko pripomienok. V záväznom stanovisku uviedlo, že všetky balkóny musia byť zrealizované bez akýchkoľvek zvislých konštrukcií (okrem prvkov tieniacej techniky). V opačnom prípade ich výmera ovplyvní výsledný index zastavaných a podlažných plôch. Deliace steny, vymedzujúce plochu prislúchajúcu konkrétnemu bytu, nemôžu byť riešené na celú výšku podlažia, ale maximálne do výšky nadpražia balkónových dverí. Mesto rovnako uviedlo, že chce mať deliace steny vyhotovené z ľahkých a subtílnych konštrukcií (napr. nepriehľadné sklo…). V týchto pripomienkach sa odrážajú nové normové požiadavky, ktoré opäť sťažili rozvoj dostupnejšieho bývania. 

Magistrát rovnako žiada zohľadniť v ďalšom stupni projektovej dokumentácie plochu pre cyklistickú infraštruktúru – odstavné plochy a úschovu bicyklov. Taktiež je potrebné, aby developer realizoval všetky povrchy, vrátane spevnených plôch alebo plôch parkovacích miest, ako povrchy priepustné pre zrážkovú vodu. 

 

Miesto, kde vznikne Domus Medica (zarastený priestor medzi budovami v strede). Zdroj: Google Maps

O niečo vyššie, na Vlárskej ulici medzi Ministerstvom zdravotníctva a administratívnym komplexom SAV, je rovnako naplánovaný nový projekt. Jeho názov je „Vlárska – Bytový dom – Domus Medica“ a pochádza od totožného developera, Beskydská 10, s.r.o. Tento zámer získal od Hlavného mesta súhlasné záväzné stanovisko v posledný januárový deň tohto roka. Naplánovaná je tu stavba bytového domu s dvomi podzemnými a piatimi nadzemnými podlažiami. V objekte obdĺžnikového pôdorysu bude umiestnených 35 bytových jednotiek. 

Garáž sa podľa dokumentácie bude nachádzať na prvom podzemnom podlaží a na južnej strane bude čiastočne otvorená. Celkovo tu vznikne 52 parkovacích miest. K bytovému domu sa navrhujú aj úpravy pozemku, umiestnenie stojiska pre bicykle, detského ihriska pre obyvateľov domu, ako aj vytvorenie verejného chodníka pre peších v celej dĺžke pozemku investora popri Vlárskej ulici. Architektúru pripravuje kancelária Sumbal + Priehoda. 

Pôjde o ďalšie vyplnenie prázdneho priestoru, teda o typický projekt na Kramároch, kde ostáva viacero nezastavaných parciel. Len o čosi ďalej má vzniknúť Bytový dom Rezidencia Medici od WM Development, ktorý sa stretol s odporom okolia. Podmienky pre realizáciu však spĺňa.

Inak je to v prípade Polyfunkčného objektu Stromová so 66 bytmi a 11 ateliérmi. Ide o kontroverzný zámer, ktorý sa mal stavať na bývalom pozemku nemocníc. Zamietol ho však Magistrát hlavného mesta s cieľom, aby development znížil svoju výšku (pôvodných osem podlaží), problémom bola aj blízka prítomnosť rodinných domov či vstup ďalších áut cez úzku Vresovu ulicu. V konečnom dôsledku bola stavba v rozpore s platnou územnoplánovacou dokumentáciou a proti výstavbe bola spísaná aj petícia. Ako informoval portál Trend ešte v roku 2018, vlastník pozemkov, kde mal vzniknúť Polyfunkčný dom Stromová, bol dokonca spomínaný v Panama Papers.

Kramáre však zmenili iné projekty. Príkladom je rekonštrukcia a dostavba bývalej pošty na projekt Domy Kramáre, ktorý je kombináciou apartmánového a bytového domu v úzkej väzbe na hlavnú Stromovú ulicu. Z bývalej budovy ostal len skelet, ide teda prakticky o novú stavbu tvorenú 29 bytmi, 31 apartmánmi a menším retailom, ktorá priniesla jednoznačná skvalitnenie lokality. 

O obdobný počin sa zaslúžila novostavba, ktorá nahradila pôvodný administratívny objekt Riaditeľstva detskej fakultnej nemocnice) – Raj Centrum, nazývaný aj Raj zdravia. Ide o „ajurvédsko-medicínsky inštitút“, zameraný na rozvoj zdravia na princípoch tradičnej medicíny. Päťpodlažná budova so súčasnou architektúrou dotvorila lokalitu pomerne dobre a ide o jednu z lepších realizácii v danej lokalite. 

Kramáre sa dočkajú aj veľkého projektu za štvrť miliardy eur. Radikálnou modernizáciou prejde Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), kde po zbúraní niektorých častí pôvodnej stavby vzniknú nové objekty. Nepôjde však len o dostavbu komplexu, NÚDCH prejde zásadnou transformáciou svojej medicínskej a logistickej koncepcie. Jej autorom je špecializovaná firma Smart healthcare solutions, architektonicko-urbanistickú stránku spracovala kancelária ATAQ a celkové náklady majú presiahnuť výšku 255,5 milióna eur. 

Napriek mnohým konfliktom a nespokojnosti sa Kramáre postupne stávajú modernejšou a kompaktnejšie zastavanou časťou metropoly. Krok po kroku zanikajú nevyužité alebo málo využívané parcely. Obavy protestujúcich vyvolávajú najmä rastúce nároky na dopravu a dopravnú infraštruktúru. Táto ostáva nedostatočná a nezdá sa, že by sa na tom malo v dohľadnej dobe čokoľvek zmeniť. Z dlhodobého hľadiska bude úľavou až zánik Fakultnej nemocnice na Kramároch. Pri problémoch s výstavbou novej koncovej nemocnice to však je stále len hypotetická možnosť.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube