Author photoAdrian Gubčo 15.12.2023 11:50

Viac ako jedna rekonštrukcia: WERKS ohlasuje nové projekty, plánuje vysoký štandard

Spoločnosť WERKS nie je v súčasnosti spájaná s veľkým počtom realizácií. Dosiaľ má v portfóliu len dve, hoci obe sa vyznačujú, resp. sa budú vyznačovať vysokou architektonickou úrovňou. V danom smere chce investor pokračovať aj naďalej. V Novom Meste pripravuje dvojicu zámerov, ktoré majú priniesť kvalitnú architektúru a vyšší štandard bývania.

Zdroj: WERKS

Zdroj: WERKS

Názov WERKS vychádza z mena umeleckého spolku Wiener Werkstätte, ktorý v minulosti spájal  umelcov, architektov a remeselníkov. Developer tým chce deklarovať svoj záujem o prepracované architektonické riešenia svojich projektov. Prvým bol Bytový dom Račianska, ktorý priniesol rekonštrukciu a nadstavbu staršieho domu na Račianskej 20/A – a hneď aj získal nomináciu na Cenu za architektúru CE ZA AR. Vysoké ambície má aj v prípade susedného zámeru Lofty Kominárska.

V oboch prípadoch sa spoločnosť spojila s renomovanou architektonickou kanceláriou GutGut, ktorá má rozsiahle skúsenosti s rekonštrukciami, predovšetkým industriálnych priestorov. WERKSu sa s architektmi očividne pracuje mimoriadne dobre. Teraz totiž ohlasuje prípravu dvojice nových projektov, pričom oba stvárni opäť GutGut.

Prvým má byť bytový dom na Stromovej ulici na Kramároch. Konkrétne by malo ísť o asanáciu časti staršej menšej bytovky na Stromovej 14, ktorá pochádza z obdobia pred výstavbou sídliska aj nemocnice. Na jej mieste vznikne hmotovo podobný objekt s jedenástimi bytmi, trojúrovňovou záhradou a komunitných charakterom. Investor pripomína, že byty budú disponovať aj výhľadmi, v tomto prípade smerom k Horskému parku.

Galéria

  • Projekt na Stromovej. Zdroj: WERKS
  • Projekt na Stromovej. Zdroj: WERKS
  • Projekt pod Kamzíkom. Zdroj: WERKS
  • Projekt pod Kamzíkom. Zdroj: WERKS
  • Lofty Kominárska. Zdroj: WERKS
  • Realizácia Loftov Kominárska už začala. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Má ísť o bývanie, kde vďaka malej mierke domu vzniknú intenzívne kontakty medzi obyvateľmi. „Členitý terén, členitá stavba, členitý život. Tak nejak vyzerala naša prvá predstava pre bytový dom na Stromovej, do ktorého by sme radi premietli atmosféru útulného mestského bývania na úrovni,“ charakterizuje zámer projektový manažér vo WERKS Martin Mistrík. „Čo sa týka architektúry, materiality a remeselného spracovania, opäť tu nerobíme kompromisy,“ konštatuje.

Súčasťou štandardu tak bude podlahové kúrenie, centrálne zásobovanie chladom, lokálne rekuperačné jednotky, tienenie a smart-home. Bývanie má spĺňať aj vysoké ekologické štandardy. Vnútri bytov majú mať budúci obyvatelia k dispozícii drevené parkety, interiérové dvere (ako stolársky výrobok) až po strop miestnosti a kvalitnú sanitu aj obklady. Spustenie predaja však dnes nie je na programe dňa.

Zámer je totiž len na úrovni posudzovania investičného zámeru. Magistrát podľa developera dal pripomienky k dokumentácii pre územné rozhodnutie, ktoré teraz zapracuje a do konca roka 2024 dúfa v udelenie kladného záverečného stanoviska. Výstavba aj predaj sú očakávané v rokoch 2027-2028.

Úvodné vizualizácie naznačujú, že na Stromovej ulici vznikne racionálne pôsobiaci, no atraktívny bytový dom. Je tak plne v duchu tvorby kancelárie GutGut, ktorej realizácie nepôsobia nijako extravagantne, no zároveň sa vyznačujú mimoriadnou kvalitou. Dôkazom toho sú početné architektonické ocenenia.

 

Projekt medzi Kolibou a Kramármi staví na množstvo zelene, ekológiu a vysoký štandard. Zdroj: WERKS

 

Developer má v tomto smere veľké ambície, čo odzrkadľuje aj druhý zámer, nachádzajúci sa na Kolibe – resp. podľa slov M. Mistríka, „medzi Kolibou a Kramármi, je to slnečný juhozápadný svah, osadený pri pásme lesa, blízko do centra a zároveň mimo každodenného ruchu mesta“. Podľa všetkého by malo ísť o jeden z pozemkov v blízkosti parku Gaštanica.

Pôjde o vysoko nadštandardný development, tvorený piatimi domami s maximálne štyrmi podlažiami, pričom každý bude obsahovať tri byty. Celkovo tak je naplánovaných 15 bytov. Každý z nich by mal byť štvor- alebo päťizbový. „Každý byt bude mať v dome svoje vlastné podlažie a svoju vlastnú bezúdržbovú záhradu o výmere cca 50-70 m2,“ dopĺňa Mistrík. Má ísť o plnohodnotnú náhradu bývania v rodinnom dome.

Podľa investora pôjde o špičkový projekt. „Architektúra, remeselné spracovanie a udržateľnosť sú princípy, ktorými sa riadime a ktoré sa snažíme stále zdokonaľovať,“ naznačuje developer. V tomto prípade by to nemalo byť inak, zdôrazňuje pritom najmä „...všetky možné princípy udržateľného bývania, ktoré nám v tom čase budú dostupné.“ Chce sledovať trendy v zahraničí, ktoré zatiaľ na Slovensko nedorazili.

Tak ako na Stromovej, aj tento zámer je v štádiu posudzovania zámeru, hoci o čosi ďalej ako predošlý projekt. Pripomienky do dokumentácie pre územné rozhodnutie už boli zapracované a čaká sa na vydanie záväzného stanoviska. Predpokladané je na jar. Následne chce investor pokračovať tak, aby mohol zámer rozostavať v rokoch 2026-2027, keď je očakávané aj spustenie predaja. Pôjde o ďalší projekt po dokončení Loftov Kominárska.

 

Developer tvrdí, že chce v rovnakom čase stavať vždy len jeden projekt a sústrediť sa skôr na kvalitu ako na množstvo. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

WERKS tak očividne neplánuje realizovať viac projektov naraz. Namiesto toho sa sústredí vždy na jeden zámer, o to viac by ale mal byť prepracovaný. Sám seba označuje ako butikového developera. Aktuálna stratégia je v súlade s týmto tvrdením, pričom počty dodaných bytov síce nebudú vysoké, na druhej strane by ale mohli byť synonymom kvalitnej architektúry a vysokého štandardu.

Bratislava tak dostane ďalšie kvalitné realizácie od renomovaných architektov. Určené síce budú pre bonitnejšieho klienta, z pohľadu mesta to ale žiadna tragédia nie je – práve naopak, aspoň sa obohatí typológia projektov nadštandardného bývania. V súčasnosti sú najviac exponované mohutné developmenty v downtowne a inde, pričom segment menších komorných obytných súborov je omnoho menší. Práve to je ale príležitosť pre vyplnenie prieluk či rekonštrukcie starších domov v dobrých polohách.

Prípadný úspech WERKS by snáď mohol inšpirovať ostatných investorov. Stávka na kvalitných architektov a prepracovaný dizajn sa môže vyplatiť, pričom spoločnosť tým získa dobré renomé. Aj takýchto developerov – menšie firmy, ktoré krok po kroku urbanizujú prieluky a dotvárajú mesto menšími, no o to kvalitnejšími budovami – Bratislava potrebuje. Vzniknúť tak môže omnoho kompaktnejšie a príťažlivejšie prostredie, ktoré zvýšiť celkovú atraktivitu slovenskej metropoly.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube