Author photoAdrian Gubčo 08.08.2023 19:24

Unikátne bývanie: Na predmestí Bratislavy vznikol dom, ktorý je synonymom udržateľnosti

V prostredí banálnej zástavby bratislavských predmestí možno len sotva nájsť skutočné klenoty. Tento ním však je. Výnimočná realizácia v malej obci Borinka spája všetko, čo má ideálne predmestské bývanie obsahovať: vynikajúco vyriešené priestory, prítomnosť zelene, dôraz na ekológiu aj dostupnosť prírody.

Zdroj: KubisArchitekti

Zdroj: KubisArchitekti

Borinka je jednou z rýchlo rastúcich obcí v zázemí Bratislavy. Malebné prostredie uprostred doliny, vklinenej do Malých Karpát, láka množstvo ľudí, len málo z nich však rieši so skutočným citom a vkusom. Výnimočná lokalita si zasluhuje aj výnimočné riešenie. Preto má zmysel spojiť s kvalitným architektom, ktorý dokáže vnímať charakter prostredia a navrhnúť riešenie, ktoré je plne v súlade so životným štýlom a potrebami investora.

To je aj prípad nového rodinného domu od kancelárie KubisArchitekti. Ide o ateliér, ktorý sa špecializuje na ekologickú a trvalo udržateľnú výstavbu. Využíva pritom konštrukcie z dreva a jeho kombinácií. Za svoju doménu považuje projekty s aplikovaním nosnej časti z CLT panelov. Okrem toho sa snaží o realizáciu domov s pasívnym štandardom, minimalizáciu uhlíkovej stopy a využitím moderných technológií.

To všetko platí aj o dome v Borinke. Určený je pre dvojčlennú rodinu. Jednopodlažný pôdorys tvaru „U“ je koncipovaný okolo zeleného átria s intenzívnou vegetáciou, jedná sa tak o átriový bungalov. Zeleň je do objektu viackrát integrovaná v pôdoryse formou menších výrezov. Takto je zároveň dosiahnuté optimálne presvetlenie. Dom je vzhľadom k okolitému terénu vyvýšený, pričom vykonzolovaná súvislá terasa obkolesujúca celý objekt tvorí jeho hlavný architektonický prvok.

 

 

V súlade s duchom architektonickej kancelárie je dom postavený z CLT panelov, izolovaných prírodným izolačným materiálom – drevovláknom. Panely sú doplnené o plochy s hlinenou omietkou. V exteriéri sú kombinované čierne matné plochy s drevenými prvkami zo sibírskeho smrekovca s neošetreným povrchom. Strecha je navrhnutá s polointenzívnou vegetáciou so sukulentnými rastlinami a stepnými trávami.

Dom tak veľmi citlivo vstúpil do prostredia, pričom na prvý pohľad je viditeľná snaha o spojenie s prírodou. Ešte viac bude zreteľná potom, ako narastie vegetácia a dotvorí okolie budovy, ako aj záhradu, ktorá sa netypicky nachádza pred domom a nie za ním.

Ide bez akéhokoľvek preháňania o unikátne bývanie, ktoré umožní obyvateľom žiť v úzkom vzťahu so zeleňou a prírodným prostredím.  Dom teraz môžete navštíviť aj vy spoločne s realitným expertom Radoslavom Pavlíkom. V najnovšom videu vám predstaví detaily tejto výnimočnej realizácie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube