Author photoMartina Gregová 28.07.2023 17:37

Špičkové planetárium od popredných architektov: Malé mestečko dokončilo projekt, aký Bratislava odmietla

Netradičná architektúra, podpora vzdelávania aj rozvoj verejného priestoru. To všetko so sebou nesie výstavba planetárií. Pochopilo to aj francúzske mestečko, ktoré podporilo projekt úplne nového objektu tohto typu.

Autor: Jad Sylla

Autor: Jad Sylla

Vo Francúzskom meste Douai bolo po rokoch výstavby konečne otvorené a verejnosti sprístupnené planetárium, ktorého podobu navrhlo svetoznáme architektonické štúdio Snøhetta. Aj napriek tomu, že Douai má len približne 40-tisíc obyvateľov, jeho vedenie sa rozhodlo podporiť projekt Orionis, vďaka čomu obyvatelia mesta získali novú kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu. Na projekte architekti pracovali od roku 2019, jeho výstavba začala dva roky potom. Planetárium bolo verejnosti sprístupnené v máji tohto roka. 

Projekt sa nachádza na pozoruhodnom mieste - medzi priľahlou riekou Scarpe, archeologickým múzeom Arkéos a neďalekým obytným komplexom. Nový objekt planetária si dáva za cieľ tieto časti navzájom prepojiť a vytvoriť tak harmonický celok, ktorý zefektívni a spríjemní prechod aj pobyt v danej oblasti. Ako tvrdia samotní architekti: „Projekt planetária a observatória Douaisis má za cieľ vytvoriť novú kultúrnu destináciu na pozoruhodnom mieste. Miesto sa nachádza na stretnutí krajinných, architektonických a verejných zložiek mestskej infraštruktúry." 

Nábrežie rieky, rozkladajúcej sa na sever od riešeného územia, ponúka obyvateľom kvalitný verejný priestor. Na juh od riešenej lokality sa zas nachádza hlavný peší a cyklistický ťah, ktorý do okolia planetária privádza obyvateľov priamo z centra mesta. S ohľadom na neďaleký obytný komplex bola zas navrhnutá mierka novostavby.

Galéria

  • Autor: Jad Sylla
  • Autor: Jad Sylla
  • Autor: Jad Sylla
  • Autor: Jad Sylla
  • Autor: Jad Sylla
  • Autor: Jad Sylla
  • Autor: Jad Sylla

Ako tomu pri podobných objektoch býva zvykom, aj v tomto prípade planetárium disponuje nevšednou architektúrou, ktorá sa v danej oblasti ihneď stala dominantou. Hlavným cieľom štúdia Snøhetta bolo odhaliť program a funkciu budovy prostredníctvom jej tvarov.

Pri návrhu objektu tak jeho autori vychádzali z tvarov typických pre vesmír a prírodu. Dve krivky sa na fásade aj vo vnútri budovy obtáčajú okolo centrálnych kupol. V nich je umiestnený hlavný premietací priestor planetária aj observatórium. „Tento koncept s názvom Ellipse spája krajinný rozmer lokality a eliptický pohyb hviezd. Nepretržité, plynulé a večné sú pojmy, ktoré sme v projekte prehodnotili, a to nielen z hľadiska tvaru, ale aj zážitku, ktorý budú mať návštevníci z planetária," vysvetľuje hlavný koncept Kjetil Trædal Thorsen, spoluzakladateľ kancelárie Snøhetta.  

Zatiaľ čo vonkajšia fasáda objektu je obložená dreveným obkladom, v interiéri bola navrhnutá celopresklená fasáda s nerušeným výhľadom do vnútorného átria. Vďaka tomuto princípu sú vnútorné priestory dostatočne presvetlené. V átriu je navyše vysadená zeleň, ktorá zabraňuje prílišnému prehrievaniu okolitých priestorov. Vonkajší plášť planetária je inšpirovaný regiónom a materiálmi použitými na fasádach susedných budov.  

Nielen vonkajšia podoba, ale aj dispozícia budovy vychádza zo špirálovitého tvaru. Po vstupe návštevník naklonenou rampou prejde cez obchod so suvenírmi do hlavných premietacích miestností planetária, a následne sa plynule vráti späť do vstupnej haly bez toho, aby dochádzalo ku kríženiu pohybu.  

V rámci projektu bol navrhnutý aj verejný priestor v okolí planetária. Po novom sa tu nachádzajú pobytové plochy a novovysadená zeleň. Orientácia verejného priestoru bola určená s ohľadom na neďaleké múzeum. Pobytové plochy, nachádzajúce sa medzi týmto dvoma dôležitými kultúrnymi inštitúciami, sa ihneď stali obľúbenou mestskou lokalitou. Zároveň bolo vybudované nové parkovisko, ktoré dnes slúžili planetáriu aj múzeu zároveň.  

Dôležitú úlohu pri návrhu zohrala udržateľnosť celého projektu. Objekt je vykurovaný geotermálnou energiou. Vďaka inteligentnej technológii je zabezpečené dostatočné vetranie vnútorných priestorov. Nechýba ani zachytávanie dažďovej vody, ktorá sa v suchších mesiacoch využíva na zalievanie zelene. Strecha je vysadená divokou trávou, čo vytvára prirodzený a organický vizuálny prvok, ktorý je dobre viditeľný vo vnútri budovy. Väčšina použitých materiálov pochádza z miestnych zdrojov, prípadne z blízkeho okolia.

Planetáriá sú dôležitou súčasťou vzdelávania, ktorá je veľmi obľúbená nielen u žiakov základných škôl, ale často aj u starších študentov či dospelých obyvateľov miest. Ich jedinečné priestorové požiadavky navyše podporujú vznik netradičnej architektúry, ktorá sa v mnohých prípadoch takmer okamžite stane jednou z dominánt mesta. Bratislava svoju šancu na výstavbu planetária nedávno prepásla. Naďalej tak bude zaostávať nielen za svetovými metropolami, ale aj za omnoho menšími mestami, a to nielen vo svete, ale aj v rámci Slovenska.  

 

(Snøhetta, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube