Author photoMartina Gregová 11.03.2024 19:00

Špičková plaváreň alebo nevydarený koncept? Slovenské mesto pripravuje rekonštrukciu plavárne, architekti sú s riešením nespokojní

Plavárne sú pre mnohé mestá pilierom vyššej kvality života. Po desaťročiach bez dostatočných investícií sú však nezriedka na hranici životnosti. V takom prípade je namieste kvalitná rekonštrukcia po architektonickej súťaži, ktorá prinesie nielen viacero rozličných pohľadov na ideálne riešenie, ale môže priniesť aj hodnotnú diskusiu o ďalších zlepšeniach. Takýmto procesom aktuálne prechádza Zvolen.

Zdroj: OLEGSSON & PARTNER

Zdroj: OLEGSSON & PARTNER

Zvolenská plaváreň, rovnako ako väčšina mestských plavární na Slovensku, bola postavená v druhej polovici 20. storočia. Od tej doby neprešla žiadnou výraznou rekonštrukciou. Dnes budova postupne chátra. Mesto sa preto na jej rekonštrukciu a prístavbu rozhodlo koncom minulého roka vyhlásiť architektonickú súťaž návrhov. 

Kompetícia prichádza v najvyšší čas. Na opravu plaveckého bazéna mesto prednedávnom vyzval aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Plaváreň bude od júna tohto roku definitívne zatvorená s ohľadom na jej energeticky mimoriadne náročnú prevádzku. 

Budúcnosť objektu sa každopádne črtá optimisticky. Plaváreň sa nachádza priamo v centrálnej mestskej zóne a vďaka svojej polohe je súčasťou ochranného pásma pamiatkovej zóny. Autorské kolektívy, ktoré sa do súťaže prihlásili, museli tieto špecifiká zohľadniť vo svojich návrhoch. V zmysle súťažných podkladov bolo potrebné akceptovať podmienky ochrany vyhlásenej pamiatkovej zóny mesta, zachovať pri novej výstavbe charakteristickú urbanistickú štruktúru a myslieť na reguláciu automobilovej dopravy a podporu pešej dopravy.  

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: OLEGSSON & PARTNER
  • 1. miesto. Zdroj: OLEGSSON & PARTNER
  • 1. miesto. Zdroj: OLEGSSON & PARTNER
  • 1. miesto. Zdroj: OLEGSSON & PARTNER
  • 2. miesto. Zdroj: Sadovsky & Architects
  • 2. miesto. Zdroj: Sadovsky & Architects
  • 3. miesto. Zdroj: abrama architekti

Architekti pritom riešili pomerne mohutný areál, keďže budova plavárne spolu so spevnenými plochami v jej okolí a dvorom prislúchajúcim k objektu zaberá plochu o výmere 8.550 metrov štvorcových. Napriek tomu už podľa mesta viac nepostačovala záujmu verejnosti, čo bolo rovnako ako alarmujúci stav budovy jedným z hlavných dôvodov k vypísaniu architektonickej súťaže.  

Medzi hlavné funkčné požiadavky zadávateľa tak patrila modernizácia a kapacitné zväčšenie prevádzky plavárne za pomoci prístavby, návrh hľadiska s kapacitou minimálne 200 miest pre potreby organizácie športových podujatí, vytvorenie priestorov pre letnú prevádzku, ako aj návrh novej prevádzky saunového sveta a bistra.  

Do súťaže sa zapojilo celkovo 19 autorských kolektívov. Odborná porota za najlepší návrh označila koncept od spoločnosti OLEGSSON & PARTNER pod vedením architekta Petra Pagáča. Podľa odbornej poroty je „víťazný súťažný návrh komplexným pohľadom na to, ako narábať s existujúcou substanciou rozmyslene, so snahou pripojiť sa k existujúcej, kvalitnej architektúre, s ambíciou vytvorenia funkčného celku s jednotným architektonickým výrazom. Víťazný súťažný návrh je kompaktný a logicky usporiadaný. Dobre využíva potenciál pôvodnej plavárne” .

Porota ďalej v tomto prípade vyzdvihla aj vhodné využitie výraznej topografie tak, že návrh vo finále vytvára potenciál pre vznik spojitého - prehľadného priestoru, ktorý spája pôvodnú plaveckú halu s novým priestorom prístavby. 

Pozitívne bolo ohodnotené aj nové dispozičné a funkčné riešenie objektu. „Návštevník sa pohybuje od vstupnej haly s recepciou, cez strategicky - centrálne umiestnené šatňové zázemie, prípadne cez atraktívne gastro, k novému plaveckému športovému bazénu. Pôvodný bazén je upravený na relaxačný, okolo bazéna je navrhnuté nové, zaujímavé zážitkové wellness,” predstavuje porota budúce riešenie. Súčasťou navrhovaného súboru funkcií je tiež vonkajší bazén s terasou. Interiér s exteriérom je funkčne previazaný prostredníctvom gastroprevádzky.  

Podľa autora návrhu by sa objekt mal stať novou príležitosťou vybudovať spoločensko-športový areál v meste. „Hlavnou myšlienkou je vytvoriť objekt pulzujúci životom v svojej prirodzenosti. Tak ako život tohto objektu pulzuje pre pozorovateľa v exteriéri, zároveň svetlo a život preniká do interiéru a prirodzene ho presvetľuje, čím vytvára organický priestor podporujúci jeho prirodzenosť,” opisuje Pagáč na súťažnom paneli.

V najbližších dňoch, priamo po podpise zmluvy s víťazom, sa má začať administratívna príprava výstavby. Začiatok realizácie je v súčasnosti naplánovaný na budúci rok. Predbežná hodnota zákazky bolo stanovená na 7,2 milióna eur s DPH.

 

Zdroj: OLEGSSON & PARTNER

 

Kým porota sa k víťazovi vyjadrila vysoko pozitívne, mnohí architekti vyjadrili pochybnosti o kvalite návrhu. Predmetom kritiky je najmä dispozično-prevádzkové riešenie, napríklad kríženie rozličných typov prevádzok (čistej a špinavej) alebo bariérový prístup k hlavnej bazénovej hale. Ďalší kritici poukazujú na nedostatočné riešenie verejného priestoru, absenciu zelenej terasy alebo nedostatočný energetický koncept. Podľa nich budú potrebné také zásahy do konceptu, ktoré vlastne zmenia podstatu návrhu. 

V tomto kontexte za zmienku stoja ostatné ocenené návrhy, ktoré ponúkajú odlišné pohľady na riešenie zvolenskej plavárne aj cenné inšpirácie pre rekonštrukcie a dostavby obdobných objektov. Na druhom mieste sa umiestnila vízia od štúdia Sadovsky & Architects, ktorý porota označila za dizajnovo čistý a minimalistický návrh, ktorý je zaujímavý svojou koncepciou dvoch objektov.  

Tretie miesto obsadilo štúdio Abrama architekti. Hlavným prínosom tohoto návrhu je podľa odbornej poroty vytvorenie nového vstupu do plavárne medzi pôvodný objekt a navrhovanú prístavbu, z čoho vyplýva účelné a nápadité dispozičné riešenie. Odborná porota sa navyše rozhodla odmeniť aj ďalšie tri odovzdané návrhy. 

V blízkej dobe sa ukáže, či bola kritika viacerých architektov účelná a prispeje k úpravám, zlepšeniu či úplnému prehodnoteniu finálneho architektonického riešenia. Každopádne, súťaž aj následná diskusia k nej ukázala, prečo malo jej vyhlásenie zmysel a prečo je chybou priame zadanie. Stredoslovenské mesto takto môže prispieť k posunutiu úvah o ideálnom riešení plavární a rekreačných areálov - a to v omnoho väčšej miere, ako kontroverzné projekty z bratislavskej Petržalky alebo Ružomberka. 

 

(SKA, mesto Zvolen, uvo.gov, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube