Author photoMartina Gregová 18.02.2024 20:06

Slovensko žiada kvalitu: Dopyt po moderných plavárňach rastie, mestá volia architektonické súťaže

Väčšina mestských plavární na Slovensku vznikla ešte v 20. storočí a dodnes neprešli žiadnou významnou rekonštrukciou. Niektorým stavbám tohto typu dokonca hrozí zánik. Zmeniť by to ale mohol stúpajúci záujem verejnosti aj samotných miest. Obyvatelia aj samosprávy si začínajú uvedomovať, že pre kvalitu života sú pohyb a plávanie dôležitými prísadami. Rovnako dobrou správou je, že sa už ľudia neuspokoja len s najlacnejšími rekonštrukciami bez vyššej hodnoty.

Trebišov. Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda

Trebišov. Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda

Rok 2021 znamenal pre slovenské mestské plavárne významný míľnik. V tom čase bola totiž dokončená jedna z najvýznamnejších a najkvalitnejších rekonštrukcií, vďaka ktorej sa roky chátrajúca mestská plaváreň v Trebišove zmenila na moderný športový areál. Obnova tohto objektu je zároveň príkladom toho, ako môže komunitné úsilie dopomôcť k rekonštrukcii postupne upadajúcej budovy. 

Hlavným zámerom tohto pre Slovensko významného projektu bola snaha o čo najväčšie zachovanie existujúcej hmoty a funkčných tokov. „Prostredie na hranici mesta a krajiny sa premietlo do nového vonkajšieho vzhľadu objektu a použitých materiálov - prírodného borovicového dreva a priemyselne vyrobeného betónu,” vysvetľuje architekt Patrik Panda. Priestory plavárne sa mali viac zracionalizovať a vzniknúť mali aj doplnkové priestory, ktoré by slúžili vedľajším funkciám tak, aby boli v súlade s hlavnou funkciou – využívaním plaveckého bazénu verejnosťou.  

V roku 2022 bola trebišovská plaváreň nominovaná na ocenenie CE ZA AR 2022 v kategórii Občianske a priemyselné budovy, čo je nepochybne príjemné zadosťučinenie pre odvážneho investora - teda mesto - ktorý uprednostnil obnovu stavby pred jej nahradením. V tejto kategórií síce športový objekt cenu nezískal, no v rámci CE ZA AR-a získal Cenu verejnosti, čo je jasným dôkazom toho, že verejnosť má záujem o tento typ rekonštrukcií.  

Galéria

  • Trebišov. Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda
  • Trebišov. Autori: Zoltán Kanócz, Vlastimil Slávik, Patrik Panda
  • Ružinov. Zdroj: František Kalesný a tím
  • Ružinov. Zdroj: František Kalesný a tím
  • Žilina. Zdroj: Michal Diviš Architekti
  • Žilina. Zdroj: Michal Diviš Architekti
  • Kyjov. Autor: BoysPlayNice
  • Kyjov. Autor: BoysPlayNice

Nové projekty sa preto pripravujú po celom Slovensku. Kritický nedostatok možností pre plávanie panuje aj v Bratislave, kde plavárne absentujú aj vo veľkých mestských častiach. Jednou z nich je Ružinov, kde sa pred časom rozhodlo o vyhlásení architektonickej súťaže, ktorá by priniesla víziu budúceho športového areálu, kombinujúceho modernizovaný zimný štadión a plaváreň. Výsledky boli predstavené v priebehu leta 2022. Za najlepší návrh porota označila víziu z pera architekta Františka Kalesného a jeho tímu. K realizácii víťazného návrhu je však stále ďaleko, pričom problémom sú financie. 

V máji 2022 na úspech trebišovskej plavárne nadviazala architektonická súťaž na revitalizáciu a dostavbu Mestskej krytej plavárne a letných kúpalísk v Žiline. Súťaž vyhlásil Útvar hlavného architekta Žilina v spolupráci s mestom Žilina, Správou športových zariadení mesta Žilina a spoločnosťou Obstaráme. Cieľom bolo priniesť nielen lepšie urbanistické riešenie celého areálu, ale navrhnúť aj kvalitnejšie dispozično-prevádzkové a hmotové riešenie existujúceho objektu, dostavbu tréningového bazéna, wellness centra a letného vstupu. Víťazom sa stala kancelária Michal Diviš Architekti. 

V strede októbra 2023 vyhlásilo architektonickú súťaž na rekonštrukciu a dostavbu mestskej plavárne aj mesto Zvolen. Existujúci objekt plavárne bol totiž postavený v roku 1956 a momentálne je v naozaj žalostnom stave. Mesto si od súťaže sľubuje získanie návrhu moderného zariadenia, vhodného na plávanie, oddych aj relaxáciu verejnosti. Okrem toho má zrekonštruovaný objekt slúžiť aj na činnosť športových klubov a organizovať by sa v ňom mali rôzne športové súťaže. 

   

Žilina. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.

 

Zatiaľ čo u nás je žiarivá budúcnosť slovenských plavární (až na pár výnimiek) stále skôr v rovine plánov, v susednom Česku sú samosprávy o čosi ďalej a ukazujú, čo môže vysoký dôraz na kvalitu realizácie priniesť.

Len nedávno bol dokončený projekt, ktorý zožal podobný úspech ako Mestská plaváreň v Trebišove. Ide o projekt modernizácie a dostavby Športovo-relaxačného centra Kyjov. Jeho história siaha do začiatku 20. storočia. V tom čase išlo skôr o areál exteriérového verejného kúpaliska. V roku 2023 bolo zmodernizované a doplnené o úplne novú budovu krytej plavárne. Realizácia prebiehala na základe projektu od architektonického štúdia SEENA.

Novostavba krytej plavárne bola do prostredia osadená s citom. Z materiálového hľadiska na fasáde objektu dominuje rozsiahle presklenie, tehlové obloženie a dierovaný plech zlatej farby. Práve celoplošné presklenie umocňuje pocit prepojenia vnútorných a vonkajších priestorov. Veľký plusom budovy je aj riešenie dispozície. Tá bola navrhnutá s ohľadom na prípadné rozširovanie vnútorných priestorov v budúcnosti.

Rekonštrukciou prešli aj priestory exteriérového kúpaliska. Existujúca zeleň bola prispôsobená novým funkciám a doplnená na miestach, kde predtým chýbala. Upravené boli aj spevnené plochy. Návštevníci majú po novom k dispozícii občerstvenie v pool bare.  

 

Kyjov. Autor: BoysPlayNice

 

Súčasný stav mnohých mestských plavární je naozaj alarmujúci. Väčšina z nich bola postavená v druhej polovici 20. storočia. Od doby svojho vzniku však prešla výraznou modernizáciou či renováciou len malá časť z nich, nehovoriac o opravách na vysokej architektonickej úrovni. Víťazstvo Mestskej plavárne v Trebišove v kategórii Cena verejnosti ale dokazuje, že verejnosť má záujem na kvalitných renováciách tohto typu stavieb.

Viacero vyhlásených architektonicko-urbanistických súťaží naznačuje, že samosprávy na dopyt reagujú. Príklady Ružomberka alebo Nitry, kde súťaže k ničomu neviedli, sú ešte stále mementom. Napriek tomu existuje viacero dôvodov pre optimizmus, že mestským plavárňam na Slovensku svitá na lepšie časy. 

 

(Archdaily, CE ZA AR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube