Author photoAndrej Sárközi 11.11.2022 17:34

Rušná cesta obrastá luxusnými domami. Zlaté Schody majú spojiť mesto s lesom

Bývanie medzi mestom a lesom je v Bratislave obľúbeným spojením. Jednou z lokalít, kde vzniká potenciál pre prepojenie oboch, je územie medzi Devínom a Karlovou Vsou. Vzniknúť tu má menší projekt Zlaté Schody, ktorý sľubuje vysoký štandard v lokalite, ktorá prechádza postupnou premenou.

Zdroj: ProDevelopment / Doušek Záborský

Zdroj: ProDevelopment / Doušek Záborský

Projekt sa nachádza na Devínskej ceste, ktorá spája mestské časti Devín a Karlova Ves, pričom prvú menovanú spája aj s centrom Bratislavy. V blízkosti možno nájsť mnoho obľúbených prírodných zón, ktoré obyvatelia často navštevujú – Devínska Kobyla, Sandberg, Biela Studnička alebo Karloveské rameno Dunaja. Nový zámer patrí katastrálne tesne do mestskej časti Devín. Ako uvádza oficiálna stránka, development sa nachádza v najbližšej časti k hlavnému mestu – pod lesom, v území s názvom Zlaté schody. Investora tento veľkolepý názov očividne inšpiroval k pomenovaniu celého projektu. Relatívne blízko sú aj Dlhé Diely.

Developer ProDevelopment s.r.o. svoje zámery prezentuje a predáva pod značkou ByBold. Tá chce podľa vlastných slov pri obytnom súbore Zlaté schody zužitkovať svoje skúsenosti z projektovania a realizácie od návrhu, výstavby až po zariadenie a odovzdanie bytov novým majiteľom. Stavebné povolenie projekt získal v októbri minulého roka a začiatok výstavby prebehol ešte v decembri. V tomto období sa začalo aj so zabezpečením stabilizácie svahu. To sa ukončilo v júli tohto roku. Jednotlivé objekty začali vznikať len nedávno – udialo sa tak v septembri 2022. Dokončenie je naplánované na deviaty mesiac roka 2023. 

Obdĺžnikový pôdorys pozemku vypĺňajú dva samostatne stojace obytné domy s tromi bytovými jednotkami na troch podlažiach. Projekt obsahuje dva dvojizbové, dva trojizbové a dva štvorizbové byty. Development taktiež dopĺňa desať parkovacích miest. Novostavby sú podľa investora koncipované tak, aby využili potenciál atraktívnej polohy či ponúkajúce výhľady. Objekty majú rovnako umožniť prepojenie okolia, priaznivo zohľadniť orientáciu na svetové strany a výraznú svahovitosť terénu pretaviť do celkového vzhľadu developmentu. 

Najnižšie podlažie ponúka trojizbový byt A0 o rozlohe 84,9 metrov štvorcových a predzáhradku o veľkosti vyše 30,6 metrov štvorcových. Tá oddeľuje dom od prístupovej komunikácie a parkoviska, je taktiež vyvýšená o tri metre nad cestou. Štandard bytu okrem interiérových materiálov dopĺňajú aj hliníkové okná so žalúziami, vetraním s rekuperáciou a podlahovým kúrením tepelným čerpadlom. Byt B0 na rovnakom podlaží v druhom bytovom dome je identický, vrátane rozlohy, dispozície, izbovosti či predzáhradky. 

Nehnuteľnosti na druhých podlažiach v oboch rodinných domoch sú štvorizbové s rozlohou 85,4 metrov štvorcových. Vstupy do bytov sú otvorené z podesty prístupového exteriérového schodiska. Všetky obytné miestnosti sú orientované na južnú stranu smerom na Devínsku cestu a do stredovej terasy, ktorá prislúcha k danému bytu. Disponujú rovnakým štandardom ako byty na najnižšom podlaží.

Nehnuteľnosti A2 a B2 sú situované na najvyššom podkrovnom podlaží. Oba byty sú dvojizbové s rozlohou 59 metrov štvorcových. Disponujú najväčším exteriérovým zázemím o veľkosti až 100 metrov štvorcových (byt A2), resp. 112 metrov štvorcových (byt B2). V tejto rozlohe je zahrnutá terasa i predzáhradka, ktorá sa nachádza na severnej strane pri vstupe. Štandard je opäť identický s ostatnými bytmi.

V aktuálnom štádiu sú rezervované dve nehnuteľnosti – trojizbový byt B0 na prvom nadzemnom podlaží a dvojizbový A2 na treťom podlaží. Cenové relácie k jednotlivým bytom nie sú zverejnené. Keďže však ide o solídne sa tváriaci development s vyšším štandardom, budú pomerne vysoké. Pozitívom je taktiež súkromie, keďže na každom podlaží sa nachádza len jedna bytová jednotka a celkovo šesť v oboch domoch. Architektúra do okolitého prostredia zapadá vhodne. Vyznačuje sa zemitými farbami, ktoré budú kontrastovať s okolitou zeleňou alebo susedným, typologicky podobným projektom s drevenými fasádami. Autorom by mohla byť kancelária Somstore.

 

Zdroj: ProDevelopment / Doušek Záborský

 

Devínska cesta je dnes hlavne dopravná spojnica, výhľadovo však môže byť významnou rekreačnou osou. Len nedávno tu veľmi nešťastne zrealizovaný ochranný cyklopruh, ktorý má zlepšiť podmienky pre cyklistov, ktorých sa tu aj napriek podmienkam pohybuje dosť. V októbri tohto roka na tento problém reagovala aj Polícia Slovenskej republiky vo svojom statuse na sociálnej sieti. Zrealizované riešenie neprinášalo očakávané zvýšenie bezpečnosti, práve naopak – namaľované cyklopruhy pôsobili na niektorých miestach ako priveľmi úzke a na istote nepridávala ani rozbitá krajnica či fakt, že do cyklopruhu zasahovali autobusy a autá.

To sa však čoskoro zmení. Už počas nadchádzajúceho víkendu (12. – 13.11.2022) začne Hlavné mesto opravovať úsek cyklopruhu na Devínskej ceste. Práce prebehnú na komunikácii pri zastávke mestskej hromadnej dopravy (MHD) Kadlečík v smere do centra mesta. Oprava si vyžiada aj dopravné obmedzenia v jednom jazdnom pruhu v dĺžke približne 250 metrov. Hlavné mesto taktiež prisľúbilo, že pracuje na komplexnom riešení Devínskej cesty. Informovala o tom TASR vo svojej tlačovej správe.

Lokalita pri jednej z najdlhších ulíc v metropole je frekventovaným miestom, ktoré denne využívajú mnohí Bratislavčania i Bratislavčanky. Záťaž sa zvyšuje s postupným rozvojom Devína - vrátane okolia Devínskej cesty, kde sa záhradkárske osady menia na zóny s trvalým bývaním. Úzka cesta, kadiaľ sa navyše hýbu cyklisti, však na tlak obdobných rozmerov nie je prispôsobená. Projekt Zlaté schody je sám osebe príťažlivý a svojou architektúrou oživí dané územie. Pokiaľ ale má dochádzať k ďalšej výstavby pozdĺž ulice, malo by to byť len za predpokladu naozaj kvalitného oddelenia jednotlivých účastníkov premávky. Týka sa to áut, ale aj cyklistov a chodcov.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube