Author photoAdrian Gubčo 26.09.2018 09:30

Promenáda medzi River Parkom a Mostom SNP je dokončená

Toto leto prinieslo okrem viacerých rekonštrukcií staromestských ulíc aj revitalizáciu nábrežnej promenády v úseku medzi River Park a Mostom SNP. Starý a miestami poničený asfaltový povrch bol nahradený dlažbou, jednoznačne zanikol akýkoľvek náznak oddeleného pohybu cyklistov.

Obnova bola v réžii mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ktoré do nej zapojilo súkromných partnerov - developerov pôsobiacich v mestskej časti. Na projekte tak participovali spoločnosti Lucron, Penta Real Estate a J&T Real Estate. Súčasťou revitalizácie bola výmena povrchu, teda vydláždenie chodníka a nový asfalt na balkónoch nad riekou, obnova madiel na balkónoch, nová výmaľba zábradlí, zrepasovanie mobiliáru či rozšírenie plôch pre stromy. Nábrežie funguje v režime zóny zmiešaného pohybu, cyklisti teda musia prispôsobiť rýchlosť chodcom.

Vytvorenie zóny zmiešaného pohybu na nábreží, ktoré slúži ako významná tranzitná trasa pri cyklistickom spojení zo západu mesta do centra, kde je cyklotrasa zanesená do Územného plánu mesta a ktorá je súčasťou medzinárodnej a cykloturistami hojne využívanej trasy EuroVelo 6, je mohutne kritizované cyklistickými združeniami, a oprávnene. Nábrežie rieky by malo poskytovať podmienky pre všetky druhy dopravy - pešej, cyklistickej, verejnej či individuálnej automobilovej a zároveň byť aj špičkovým verejným priestranstvom. To bohužiaľ ani po tejto obnove nie je.

Samozrejme, po estetickej stránke išla úroveň promenády výrazne hore a už to nie je taká hanba, ako bola donedávna. Hlavné mesto krajiny sa však nemôže pri najzásadnejších verejných priestranstvách uspokojiť s konštatovaním "nie je to taká hanba" a musí nájsť komplexné a kvalitné riešenie. To je možné len formou mimoriadne kvalitnej architektonickej súťaže, pravdepodobne aj s medzinárodnou účasťou a porotou a motivujúcimi cenami. To by mohlo byť garanciou skutočne vysokej kvality, ktorú si bratislavské dunajské nábrežia zaslúžia.

Medzičasom, Bratislava - hlavné mesto SR žiadnu súťaž nepripravuje, ústami primátora však potvrdilo, že má pripravenú štúdiu riešenia cyklistickej dopravy v oblasti. Údajne má ísť o segregovanú cyklotrasu, projekt má byť čoskoro zverejnený na pripomienkovanie. Bez ohľadu na jeho prípadnú kvalitu, ide o ďalší prejav fragmentovanosti rozvoja nábrežia a môže tak ísť prinajlepšom o dočasné riešenie.

 

Fotografie z 19.9.2018.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Na balkónoch pribudol bol obnovený asfaltový povrch a vymenené boli madlá.
  • Mobiliár bol čiastočne zrepasovaný.
  • Obnovený Mikovíniho míľnik (Bratislavský poludník). Pôvodne z neho chýbali časti, pravdepodobne boli rozkradnuté
  • Pohľad z lávky vedúcej k Zuckermandlu
  • Pohľad z lávky vedúcej k Zuckermandlu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube