Potešenie pre všetky zmysly. V centre Bratislavy vzniklo unikátne bistro, dizajnom nabáda k stretávkam nad skvelým jedlom
Fine dining už dávno nie je výsadou formálnych reštaurácií s bielymi obrusmi. Dnes sa čoraz častejšie spája s uvoľnenou atmosférou, dôrazom na detail a originálnym priestorovým riešením. Ide o komplexný zážitok, kde sa spája remeselné varenie, premyslený interiér a osobitý prístup k hosťovi. Práve tento nový pohľad na vysokú gastronómiu stelesňuje bratislavské bistro OMA na Konventnej ulici.
Autorka: Lenka Némethová
Príbeh bratislavského bistra OMA sa začal písať už pred dvomi rokmi, keď s myšlienkou vytvorenia konceptu unikátnej prevádzky prišli manželia Jakub a Patrícia Dianiškoví. So svojimi nápadmi v tom čase oslovili známe architektonické štúdio Hubinsky. Ateliér vedený Jurajom Hubinským má v Bratislave na svedomí už niekoľko zaujímavých projektov.
Okrem toho sa pravidelne objavuje medzi nomináciami na prestížne ocenenia či na prvých priečkach kvalitných architektonických súťaží. Ateliér sa spolupodieľal napríklad na návrhu budovy Laurinská, je autorom interiérového návrhu remeselnej pekárne Buny či cenami ovenčeného projektu Likérka v Turčianskych Tepliciach. Z obytných priestorov štúdio v minulosti navrhlo ikonický Loft Mlynica.
Vďaka prvotnej idei majiteľov bistra OMA a citlivému prístupu uznávaného architekta sa napokon na Konventnej ulici v Bratislave podarilo vytvoriť podnik, ktorý ponúka oveľa viac ako len chuťový zážitok. Okrem dizajnu možno vyzdvihnúť aj koncept fine dining za jedným stolom.
Fine dining je gastronomický koncept, zameraný na vysokokvalitné jedlo, výnimočný servis a sofistikované prostredie. Reštaurácie tohto typu ponúkajú premyslené degustačné menu, často využívajú sezónne a lokálne suroviny a prezentujú jedlá ako umelecké diela. Súčasťou fine diningu je aj profesionálne vyškolený personál a často aj starostlivo zostavený vínny lístok.
„Výber produktov, z ktorých v bistre varia, ale ich aj predávajú, bol starostlivo vyberaný, až s akýmsi kurátorsky citlivým prístupom. Ten sa odzrkadľuje naprieč celým priestorom a vytvára zmes objektov, doplnkov, svietidiel, kvetov a iných predmetov, ktoré spolu vytvárajú oku lahodiace „cuvé,“ uvádza Juraj Hubinský.
Dôležitú úlohu v tomto koncepte zohráva aj samotný interiér prevádzky, pričom jeho dizajn má za úlohu podporiť celkový zážitok z jedla. Interiér bistra OMA sa nesie v zemitých tónoch, a to v plnej miere od podlahy až po strop. Z dispozičného hľadiska sa celý priestor delí na odbytovú a prípravnú časť, pričom v zadnej časti sa nachádza aj menšia toaleta.
Dominantou hlavného priestoru je bezpochyby masívny drevený jedálenský stôl, doplnený o štrnásť stoličiek z rôznych odtieňov dreva. Nad stolom sa týči trojica svietidiel s tienidlami z tradične spracovaného washi-papiera rôznych tvarov. Celkovú kompozíciu napokon uzatvára subtílna vínna polica a niekoľko menších dekorácií či nástenných svietidiel. Podľa slov samotného architekta sedenie v strede odbytového priestoru a navyše za jedným jediným stolom môže evokovať veľkú hostinu. Stôl tak plní nielen praktickú, ale aj symbolickú funkciu spojenia a sociálnych interakcií.
Autorka: Lenka Némethová
Ďalšou výraznou vrstvou interiéru je priestranný barový pult. „Pojednaný je keramickým obkladom s glazúrami namiešanými podľa kľúčových slov zadaných do výrobne priamo investorom,“ približuje architekt. Súčasťou baru sú aj subtílne nerezové police či presklená vitrína v čelnej časti baru.
Na pravej strane odbytového priestoru bol architektom navrhnutý ďalší úložný priestor. Na otvorených policiach návštevníci prevádzky nájdu suroviny, z ktorých sa pripravujú jedlá v bistre a ktoré si zároveň môžu na mieste zakúpiť. V tejto časti prevádzky bol umiestnený tiež minimalistický barový pult s dvojicou stoličiek.
„Mobiliár je vkusne vyberaný priamo investorom a jeho silným vizuálnym cítením tak, aby bol v súlade s leitmotívom celého priestoru. Takisto sa tu objavujú doplnky z burzy starožitností či obľúbený vydražený obraz alebo fotografie od známych autorov,“ tvrdí Hubinský. „Každý jeden vložený prvok je originál, ktorý sa v priestore objavuje organicky, no vždy s iným príbehom odzrkadľujúcim klientovu povahu,“ dodáva.
Okrem solitérnych prvkov k atmosfére celého priestoru prispievajú tiež zemité farby povrchových úprav. Podlaha má jemný terrazo vzor, steny sú omietnuté omietkou na minerálnej báze s jemným zrnom a v rovnakom tóne sa nesie aj strop s priznanými elektrickými rozvodmi. Na vytvorení unikátnej atmosféry má svoj podiel aj vybraný stolový servis od šálok, cez kanvičky až po taniere.
Bistro OMA nie je len gastronomickou destináciou, ale komplexným priestorovým zážitkom, kde architektúra, dizajn a kulinárstvo splynuli do jedného harmonického celku. Citlivo vybudovaná identita prevádzky, premyslený interiér a dôraz na detail robia z OMA jedinečné miesto, ktoré v Bratislave nemá obdobu.
(Hubinsky Atelier, OMA, YIM.BA)
Sledujte YIM.BA na Instagrame.
Sledujte YIM.BA na YouTube.































