Rozvoj rôznorodosti gastronomických prevádzok má pozitívny vplyv na socializáciu aj komunitný život mesta. Neraz vyplnia priestory historických či nedostatočne využívaných budov, podporujú dianie na uliciach a skvalitňujú verejný priestor. Pridaná hodnota podnikov je o to výraznejšia, ak vynikajú špecifickým konceptom. Múza v šálke predstavuje unikát, ktorý spája kávu s kreativitou.
Autor: Nino Belovič / YIM.BA
V kontexte bratislavských gastroprevádzok možno nájsť široké spektrum formátov. Od menších podnikov, cez prevádzky umiestnené v dôležitých historických pamiatkach, až po tie s pútavými interiérmi či atypickými službami. Ich spoločným menovateľom je na jednej strane vplyv na lokalitu a na strane druhej možnosť osloviť zákazníkov zážitkovým konceptom.
Kaviareň Múza v šálke otvorila na Dobrovičovej ulici v Starom Meste v januári tohto roka. Ide o súčasť staromestskej Dunajskej štvrte. V tesnej blízkosti je frekventované Šafárikovo námestie s vysokým pohybom peších. Ulicu definujú viaceré historické budovy, ktoré začali vznikať na prelome 19. a 20. storočia. Nachádzajú sa tu aj administratívne objekty, ministerstvá a úradné budovy, ale aj obytné domy a komerčné priestory, čo jej dáva polyfunkčný charakter.
Ulica je prechodovou tepnou medzi dynamickým centrom a pokojnejšou rezidenčnou zónou. Napriek významnej polohe tu absentujú kvalitnejšie verejné priestory, vhodné ako pobytové zóny. V minulosti bola plánovaná revitalizácia koncovej časti ulice v kontakte s Parkom Gábora Barossa, čím sa priestor mal otvoriť kultúrnym podujatiam, ale aj trhom. Napriek obnove parku sa táto časť nerealizovala, ulicu tak oživujú najmä prevádzky v parteroch budov.
Múza v šálke okrem signifikantného interiéru, ktorý majiteľka zariaďovala sama, vystupuje z rámca bežných prevádzok aj umeleckou povahou. V jej priestoroch sa konajú kurzy keramiky, pričom zároveň disponuje výberovou kávou a bežnými kaviarenskými službami. „Prečo Múza v šálke? Podávame výberové nápoje vo vlastnoručných šálkach, ktoré majú inšpirovať ľudí si vyrobiť aj tú svoju vlastnú. Je to taká malá hra slov,“ približuje vznik názvu majiteľka Petra.
Priestor je v priamom kontakte s ulicou nielen vizuálne, ale aj dispozične. Jednoduchý obdĺžnik je členený na jednotlivé zóny, pričom pri vstupe dominuje úvodná časť s barom. V zostave vyniká použitie tmavšieho drevodekoru, ktorý je zvýraznený efektným podsvietením. Otvorený priestor nenarúša hygienické zázemie, keďže je umiestnené mimo hlavný priestor.
Materialitou vyniká výrazná textúra tehlovej steny, doplnená tlmeným odtieňom brezovej preglejky, prítomnou aj ako obklad stien. Štruktúry sa však prelínajú celým priestorom, pozornosť púta mäkko tvarovaný strop, obložený panelmi s vlnovkami. Spolu stanovujú farebnosť, založenú na neutrálnych tónoch, vďaka čomu môžu vyniknúť nábytkové solitéry v rôznych farbách.
Tvaroslovie priestoru tvorí základ, ktorý sa odráža aj na zariadení. Zaoblenie sa nachádza na centrálne umiestnených rozmerných stoloch. Majiteľka ich dala vyrobiť na mieru, pričom sú zásadne flexibilné. Cieľom bolo rozmiestnenie nepárneho počtu nôh tak, aby do seba stoly v prípade potreby zapadli a vytvorili jednu veľkú plochu. Fungujú aj ako priestor pre tvorenie. Od marca Múza v šálke prevádzkuje krátke kurzy keramiky, ktoré oblasť vhodne dopĺňajú.
Interiér tvoria farebne aj tvarovo výrazné nábytky, ideálne dotvárajúce koncept. Orientujú sa na retro dizajn, pričom vplývajú na neformálny, avšak zásadne kreatívny priestor. Detaily ako osvetlenie, ktoré zahŕňa aj LED nápis na stene s názvom kaviarne, podporujú homogenitu priestoru. Tá je paradoxne založená na rozmanitosti jednotlivých prvkov a materiálov, ktoré však vzájomne absolútne korelujú. Neprekvapivo, dizajn formuje aj vybavenie baru, keďže majiteľka servíruje nápoje v ručne vyrobených šálkach z vlastnej dielne.
Priestor funguje na zásadne komunitnom charaktere, prinášajúc nielen nový koncept v rámci kaviarní, ale aj zónu, kde si môžu návštevníci aktívne oddýchnuť. „Doba je trochu šialená, človek si potrebuje oddýchnuť, zrelaxovať. Keď som objavila keramiku, videla som v tom potenciál,“ opisuje podnet na keramické kurzy majiteľka Petra.
Útulný, avšak dizajnovo výrazný priestor prináša Dobrovičovej ulici multifunkčnú zónu, lákajúcu ako na výberovú kávu, čaje aj víno, tak aj na kreatívne vyžitie a aktívny odpočinok. Prevádzka si zakladá na lokálnych dodávateľoch. „Chcem byť verná jednej vinárskej rodine, jednej firme na kávu a jednej čajovni. Páči sa mi to tak,“ dodáva Petra.
Vplyv podobných konceptov je pre mesto nenahraditeľný, keďže presahuje gastronómiu a motivuje k obyvateľov k spoločenskej aktivite. Na ulici, štvrti i v meste sa tak môžu rozvíjať komunitné vzťahy, čo napomáha vyššej kvalite života aj šťastiu ľudí. Navyše je kaviareň prístupná aj majiteľom domácich zvierat, čo je pre mnohých mimoriadnym bonusom.
(startitup.sk, YIM.BA)
Sledujte YIM.BA na Instagrame.
Sledujte YIM.BA na YouTube.
Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia
Pozrieť viac