Author photoMartina Gregová 13.03.2024 18:53

Podnikateľský barok stále živý. Turčianske Teplice získali projekt, ktorý je definíciou gýča

História a význam Turčianskych Teplíc z nich robí jedno z najnavštevovanejších kúpeľných miest na Slovensku. Na urbanizme a architektúre mesta sa popri samotných kúpeľoch významne podieľa ubytovanie pre hostí. Najnovší rezidenčný súbor vznikol priamo oproti kúpeľnému parku, pozitívnym príkladom však nie je.

Zdroj: Booking

Zdroj: Booking

Turčianske Teplice patria medzi najstaršie kúpeľné mestá Slovenska. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1281. Výstavbe jedných z najznámejších slovenských kúpeľných komplexov predchádzala zložitá história a spory o pozemky. Plány na postavenie vhodných budov na ubytovanie hostí sa podarilo naplniť až v 19. storočí. Následne sa začali kúpele v Turčianskych Tepliciach postupne rozrastať. V roku 1883 vznikol najznámejší hotel, v tom čase nazývaný Elizabeth. 

Až do roku 1949 bolo majiteľom kúpeľov banské mesto Kremnica. V tom čase však jednotlivé objekty postupne chátrali. O niekoľko rokov na to sa Kremnica vzdala svojich práv na kúpeľný komplex, na základe čoho vznikli Československé štátne kúpele a žriedla. Práve vďaka tomuto kroku sa odštartovala ich rekonštrukcia a tiež nová výstavba. 

Tá s prestávkami pokračovala až do 80-tych rokov minulého storočia. Úpravami prešiel kúpeľný komplex v roku 2005 a 2006. V roku 2009 bolo dobudované posledné nové krídlo liečebného domu Veľká Fatra. O pár rokov na to prebehla obnova časti balneoterapie a Modrého kúpeľa. V roku 2018 bol otvorený zrekonštruovaný hotel Elizabeth pod názvom Royal Palace.  

Galéria

  • Zdroj: Booking
  • Zdroj: Booking
  • Zdroj: Booking
  • Zdroj: Booking
  • Zdroj: Booking

Popri samotných kúpeľoch tvorí významnú časť urbanizmu Turčianskych Teplíc ubytovanie pre kúpeľných hostí. V rámci skupiny Medical Spa, ktorej patria kúpele, nedávno v tesnej blízkosti kúpeľov a parku pribudol nový obytný komplex Rezidencia Opera. Klienti kúpeľov si môžu apartmán v tomto projekte prenajať aj zakúpiť. 

Rezidencia Opera vznikla najmä z kapacitných dôvodov. Hotel Royal Palace totiž v posledných rokoch už viac kapacitne nepostačoval. „Rezidenciu Opera budujeme v nadväznosti na mimoriadne obľúbený hotel Royal Palace, ktorý už dnes vzhľadom na dispozíciu pôvodnej historickej budovy naráža na svoje kapacitné možnosti a nestíha pokrývať dopyt po exkluzívnom, vysoko nadštandardnom ubytovaní s výnimočnou atmosférou,” popisuje skupina Medical Spa.  

Rezidencia Opera sa svojim historizujúcim tvaroslovím a množstvom stavebných detailov snaží nadviazať na okolitú zástavbu, predovšetkým na dizajn hotela Royal Palace. „Novopostavený komplex ôsmich vilových domov ponúka plne zariadené apartmány – moderné byty s balkónom či terasou na večerné posedenie, vybavené kuchyňou na prípravu vlastného jedla. Úložné priestory pre elektrobicykel, kočík alebo lyže sú samozrejmosťou... Všetky apartmány majú aj bezbariérový prístup a výťah,“ približuje investor.  

Išlo o ideálnu príležitosť pre doplnenie Turčianskych Teplíc novým kvalitným projektom. Táto však bola tragicky premrhaná. Napriek snahe o vytvorenie atraktívneho výrazu, dýchajúceho luxusom, pôsobí v skutočnosti Rezidencia Opera lacno. Zvolený architektonický prístup sa ukázal ako pri mnohých obdobných pokusoch ako nesprávny. 

Prevedenie zlyhalo vo viacerých detailoch, napríklad materialite budov aj verejných priestorov, riešení okien alebo balkónov. Fakt, že stavebník skombinoval balustrády s lacnými kovovými zábradliami, vedie ku komickému dojmu. Vnímanie stavby narúšajú veľmi negatívne, rovnako ako najprimitívnejšia dlažba typu haka v susedstve domu a na dvore, určenom pre parkovanie. Táto dlažba je hodná maximálne 90-tych rokov minulého storočia - to ale platí aj o architektúre celého projektu. 

Došlo tak k devastácii hodnotného prostredia v susedstve kúpeľov aj kúpeľného parku. „Kúpeľný park v centre Turčianskych Teplíc je národnou kultúrnou pamiatkou a je neoddeliteľnou súčasťou Zlatých kúpeľov Turčianske Teplice. Priečelie Rezidencie Opera smeruje priamo do kúpeľného parku a poskytuje tak nádherný výhľad všetkým rezidentom,” tvrdí Medical Spa. Nanešťastie, výhľad z parku na budovu už nádherný nebude.

Slabou náplasťou je aspoň v princípe prijateľné urbanistické riešenie. Domy majú vhodnú mierku, v prízemí objektu sa nachádza aktívny parter, ktorý je od zvyšných podlaží materiálovo, farebne aj štýlovo jasne odlíšený. V spojitosti s historizujúcim tvaroslovím zvyšných podlaží však toto riešenie celému objektu dodáva skôr chaotickosť než architektonickú hodnotu. 

Rezidencia Opera vznikla bezpochyby v jedinečnom kontexte. Architektonickým riešením objekt nadviazal na historické budovy kúpeľov či okolitých hotelov. Z urbanistického hľadiska sa autori návrhu snažili vyťažiť čo najviac z blízkosti kúpeľného parku. Vo výsledku však ide skôr o negatívny vstup do unikátnej lokality. Klienti môžu mať pocit luxusu, z pohľadu tvorby kultúrnej vrstvy mesta ale projekt priniesol skôr negatíva. Paradoxne, najdôležitejší potenciálny zámer, obnova samotného parku, je plánovaný len v budúcnosti. 

Nový vstup do Turčianskych Teplíc zapadá do kontextu gýčových zásahov v slovenských kúpeľných mestách a areáloch. Podobne trpia aj Kúpele Bojnice, ktorých majiteľ až obsesívne vypĺňa prostredie vežičkami. Aj to je však len slabý odvar oproti desivému úkazu v podobe kúpeľov v Rajeckých Tepliciach, kde sa investor pokúsil o vytvorenie akéhosi antického paláca. Výsledkom je len hanba.

Nanešťastie, preč sú časy, keď boli kúpele výkladnou skriňou dobovej architektúry. Jediným svetielkom nádeje sú kvalitné rekonštrukcie, napríklad zámer na obnovu štátnych kúpeľov Sliač. Pred jeho realizáciou je však ešte dlhá cesta. 

 

(Rezidencia Opera, mesto Turčianske Teplice, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube