Author photoMartina Gregová 25.04.2023 17:19

Obrovský potenciál skrytý pred očami. Architekti ukazujú, ako lepšie využiť mestské strechy

Trend využívania striech existujúcich aj novopostavených budov sa v posledných rokoch teší veľkej obľube. Holandské architektonické štúdio MVRDV však vo svojej najnovšej publikácii tvrdí, že to môže byť aj omnoho lepšie.

Op Het Dak. Zdroj: ophetdak

Op Het Dak. Zdroj: ophetdak

Medzinárodne uznávané architektonické štúdio MVRDV na žiadosť mesta Rotterdam vypracovalo dokument, ktorý predstavuje vyše 130 inšpiratívnych a inovatívnych nápadov, ako možno využívať prázdne strechy mestských budov. Podľa slov architektov ide len v meste Rotterdam o vyše 18,5 kilometra štvorcového nevyužívaných mestských plôch.

Rooftop Catalogue reaguje najmä na zahusťovanie miest, ktoré je (nielen) v holandských mestách často spojené s nedostatkom voľných mestských priestorov na úrovni terénu. „Najbližšie roky sa budú spájať najmä s pribúdaním obytných, obchodných aj administratívnych budov či celých mestských oblastí. Mesto je však plnohodnotné len vtedy, ak je v okolí týchto objektov dostatok zelene, priestoru na relax, šport či dostatočná občianska vybavenosť. Práve strechy budov nám môžu ponúknuť riešenie tohto problému,” tvrdia autori katalógu pre mesto Rotterdam. 

Dokument, ktorý štúdio MVRDV publikovalo len nedávno, je pritom len jedným z mnohých projektov, ktoré poukazujú na nevyužitý potenciál striech mestských budov. Architekti aj rôzne organizácie po celom svete dlhodobo propagujú využívanie striech ako jeden z nájstrov toho, ako môžu byť mestá zdravšie, atraktívnejšie a funkčnejšie.

Galéria

  • Rooftop katalóg. Zdroj: MVRDV
  • Rooftop katalóg. Zdroj: MVRDV
  • CopenHill Energy Plant. Autor: Laurian Ghinitoiu
  • Park and Play. Autor: Rasmus Hjortshoj
  • Didden Village. Zdroj: MVRDV
  • Pyramída v TIrane. Zdroj: MVRDV
  • Rooftop Walk. Zdroj: MVRDV
  • Op Het Dak. Zdroj: ophetdak

Katalóg predstavuje hneď niekoľko spôsobov využívania strešných priestorov. Prvou kategóriou je udržateľnosť a zeleň. V rámci nej architekti ako príklady uvádzajú rôzne typy parkov, osádzanie solárnych panelov, záhradníčenie, včelie záhrady či motýlie farmy - to všetko na strechách budov. Upozorňujú pritom na fakt, že nie každý predstavený príklad sa dá umiestniť na už existujúcej stavbe. S niektorými treba rátať už pri návrhu objektu a jeho konštrukčného systému. Katalóg tak nie je určený len majiteľom existujúcich stavieb. Môže slúžiť aj ako inšpirácia pre developerov a architektov, ktorí sa ešte len nachádzajú v procese návrhu.

 

CopenHill Energy Plant, Kodaň. Autor: Laurian Ghinitoiu

 

Ďalšou predstavenou kategóriou je zahusťovanie - teda pridávanie nových funkcií ako bývanie, služby či administratíva na už existujúci objem budovy. Architekti pritom opäť upozorňujú na fakt, že možnosti zahustenia závisia najmä od nosnosti samotnej konštrukcie objektu. V tejto kategórii sa nachádzajú rôzne formy bývania, ale aj možnosti prepájanie jednotlivých objektov, vybudovanie zimných záhrad, menších buniek pre nerušenú prácu z domu, krytého trhoviska či komunitných priestorov. 

 

Didden Village. Zdroj: MVRDV

 

Ďalšou kategóriou sú športoviská. Tie sú na rozdiel od vyššie spomenutých priestorov relatívne nenáročné na výstavbu a môžu byť jednoduchšie osadené na už existujúce objekty. Na strechách budov by podľa architektov mohli vznikať bežecké dráhy, skate parky, lezecké steny, priestory na jógu aj ihriská pre rozličné športy.  

Katalóg ďalej upozorňuje na možnosti využívania striech na rôzne rekreačné a kultúrne aktivity, ako je napríklad nočné kino, vystavovanie umeleckých diel či obľúbené a často navrhované vyhliadkové plochy, strešné bary či kaviarne. Niektoré z týchto princípov pritom na strechách môžu byť osadené len ako dočasné prvky, bez nutnosti radikálnejších stavebných zásahov.

 

Park and Play, Kodaň. Autor: Rasmus Hjortshoj

 

Okrem samotných nápadov na to, ako strechy možno využívať, je katalóg aj akousi príručkou toho, ako takúto výstavbu docieliť, na čo si pri podobných projektoch dávať pozor aj aké sú najväčšie výhody podobných zámerov, počnúc ich ekonomickou stránkou, až po tú ekologickú či sociálnu.  

Aj keď sa mnohé zo spomínaných zámerov môžu zdať až prehnane ambiciózne, faktom ostáva, že strechy objektov môžu byť na podobné funkcie prispôsobené. Príklady z celého sveta nám ukazujú, že to je nielen možné, ale aj obyvateľmi mesta pozitívne vnímané riešenie. Príkladom môže byť projekt Park and Play (architektom je kancelária COBE), kedy na streche parkovacieho domu v Kodani vzniklo rozsiahle a architektonicky zaujímavé detské ihrisko. Z toho istého mesta pochádza projekt CopenHill Energy Plant (architekti BIG), čo je v podstate obrovská mestská spaľovňa a elektráreň, na streche ktorej sa nachádza lyžiarsky svah aj park na oddych. 

Z dielne samotného architektonického ateliéru MVRDV ďalej možno spomenúť napríklad projekt Didden Village, kedy na streche existujúcej historickej budovy vznikli nové rodinné domy, obklopené sieťou uličiek a spoločných priestorov. MVRDV tiež stoja za návrhom rekonštrukcie pyramídy v Tirane. Po novom bude tento brutalistický objekt prebudovaný na nové centrum kultúrneho života. Využitá pritom bude aj jeho špecifická strecha. Na fasáde objektu budú k nakloneným betónovým trámom pridané nové schody, vďaka čomu bude umožnené vyjsť až na vrchol pyramídy. Jeden z trámov ostane ponechaný ako svah, po ktorom sa budú môcť návštevníci skĺznuť dole. 

Ak hovoríme o využívaní striech budov, nemusí ísť nutne len o rozsiahle projekty. Ako architekti sami tvrdia, prvým krokom je tieto priestory obyvateľom mesta sprístupniť a poskytnúť im tak možnosť k ich využívaniu. Potenciál striech si začínajú uvedomovať najmä súkromní investori pri svojich nových projektoch alebo vypisovatelia architektonických súťaží na rekonštrukcie či renovácie starších objektov. Katalóg od MVRDV môže byť cennou príručkou pre všetkých.

 

(MVRDV, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube