Author photoMartina Gregová 21.03.2023 19:30

Oáza kultúry uprostred sídliska. Kvalitná inštitúcia nemusí byť veľkolepá

O tom, že kultúrne inštitúcie nemusia sídliť len v honosných budovách v blízkosti centier miest, svedčí aj projekt Domu umenia v Ústí nad Labem. Mestu aj celému regiónu priniesol priestory, ktoré podporujú šírenie kvalitného kultúrneho programu a zároveň zlepšujú vzdelávací proces na neďalekej fakulte.

Autor: Martin Polák

Autor: Martin Polák

Dom umenia Ústí nad Labem je výsledkom výbornej spolupráce medzi Fakultou umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyňe a architektonického štúdia Mjölk, ktoré sídli v českom Liberci. Rovnako ako ostatné projekty, ktoré štúdio navrhlo, aj v tomto prípade sa architekti snažili držať najmä svojho motta: „Cieľom našej práce je poznávať kontexty, odkrývať kvality miest, plniť najhlbšie túžby našich klientov a ešte sa pri tom dobre baviť.” 

Spomínaná kultúrna inštitúcia vznikla, vzhľadom na funkciu daného objektu, na celkom netradičnom mieste. Hoci je zvykom pri stavbách obdobného významu ich umiestnenie v blízkosti centier miest, Dom umenia sa nachádza medzi dvoma výškovými blokmi internátu mimo mestského jadra. Objekt je súčasťou sídliska s výškovými panelovými domami v časti Klíše. „Biely prízrak medzi farebnými fasádami je čerstvým vzduchom do kyslej atmosféry industriálneho Ústí a ukazuje, že sa tu začína blýskať na lepšie časy,” vyjadrili sa o lokalite samotní architekti. Predtým, ako sa budova stala kultúrnou inštitúciou, plnila funkciu jedálne.  

Dnes po rozsiahlej rekonštrukcii pod taktovkou štúdia Mjölk objekt disponuje takmer 700 metrami štvorcovými výstavnej plochy, multifunkčnou sálou pre 80 divákov, rezidenčným ateliérom a inými priestormi, prístupnými nielen študentom fakulty, ale aj širšej verejnosti. „Dom umenia Ústí nad Labem predstavuje kvalitné inštitucionálne zázemie, spĺňajúce medzinárodné štandardy pre prezentáciu výstav a umeleckých diel, a jeho priestorový aj technologický potenciál dovoľuje plnohodnotné zapojenie do prestížnych grantových schém a náročných medzinárodných produkcií,” opísal priestory objektu a ich funkciu Michal Koleček, riaditeľ inštitúcie.  

Galéria

  • Autor: Martin Polák
  • Autor: Martin Polák
  • Autor: Martin Polák
  • Autor: Martin Polák
  • Autor: Martin Polák
  • Autor: Martin Polák

Do budovy návštevníci vstupujú cez honosný betónový most, ktorý je zároveň symbolom samotnej inštitúcie. Tá si dáva za cieľ spájať rôznorodé a často protikladné svety umenia, vedy, emócií a racionality. Od tejto inštitúcie si fakulta podľa M. Kolečka sľubuje najmä: „... posilnenie úplnosti vzdelávacích procesov na pomedzí osvojovania si odborových znalostí či zručností a autentickej tvorby s aspektmi umeleckého a tiež teoretického výskumu i bohatého socializačného potenciálu.” Funkčná náplň však nemá byť zameraná len na študentov a ich aktivity. Priestory Domu umenia sa majú zároveň stať miestom na neformálne stretnutia.  

Fasáda objektu pôsobí minimalisticky, ba až puristicky. Biele omietky sú v kontraste s čiernymi okennými rámami a most, ktorý vedie priamo k hlavnému vchodu, sa tak stáva dominantou celého areálu. Ako architekti sami opisujú: „Prostredníctvom nového dizajnu sme vdýchli starej budove trochu veľkorysosti, ktorú si takáto inštitúcia bezpochyby zaslúži.” 

Vo vnútorných priestoroch je vnímateľné najmä rozsiahle použitie dreva. To im oproti vonkajšiemu architektonickému výrazu pridáva väčší pocit domácej a uvoľnenej atmosféry. Hlavné priestory sú riešené čo najviac flexibilne, aby bolo možné ich využitie pri rôznorodých umeleckých či voľnočasových aktivitách. Multifunkčnej sále dominuje na čierno natretý strop a pravidelný raster stĺpov natretých na bielo. Vďaka veľkým okenným otvorom a otvoreným dispozíciam hlavných priestorov sa dovnútra dostáva dostatok svetla, čo má rozhodne pozitívny vplyv na náladu návštevníkov objektu.  

Komplexná rekonštrukcia bývalej univerzitnej jedálne priniesla mestu Ústí nad Laben nové kultúrne centrum. Jedinečná spolupráca medzi školskou inštitúciou a architektonickým ateliérom vyústila do realizácie objektu, ktorý síce neohúri svojou veľkoleposťou, no práve vďaka tomu dáva možnosť vyniknúť dielam a aktivitám, ktoré sa v jeho priestoroch prezentujú. Či už pôjde o experimentálne audiovizuálne predstavenia, workshopy či umelecké vzdelávanie, to všetko si môže nájsť svoje miesto práve v tomto novozrekonštruovanom objekte. Dom umenia Ústí nad Labem tak zásadným spôsobom prispeje k prezentácii širokej škály podôb súčasnej vizuálnej kultúry v meste aj v priľahlom regióne. 

 

(Mjölk, DUUL, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube