Author photoSimona Schreinerová 26.07.2023 15:22

Náznak väčších zmien. Známa firma obnoví svoje kancelárie, užívať ich nemusí

V Bratislave je veľa starších administratívnych budov, ktoré by si zaslúžili rekonštrukciu. Týka sa to aj administratívneho areálu v exponovanej ružinovskej lokalite, typickej najmä novou výstavbou rezidenčných komplexov. Majiteľ ich ide obnoviť, hoci podľa dosiaľ nepotvrdených náznakov sa bude aj tak onedlho sťahovať.

Zdroj: Nino Belovič / YIM.BA, Google Maps

Zdroj: Nino Belovič / YIM.BA, Google Maps

Projekt veľkej firmy

Do rekonštrukcie má ísť areál na Záhradníckej 91, tvorený dvoma administratívnymi budovami. V súčasnosti tu sídli spoločnosť Henkel. Vyplýva to z oznámenia na úradnej tabuli v mestskej časti Bratislava - Ružinov, podľa ktorej ide zámer do stavebného konania. Stavebníkom je spoločnosť Immocap Záhradnícka s.r.o. 

Areál sa nachádza na rohu Záhradníckej a Jégého a susedí so Saleziánmi don Bosca. V neveľkej vzdialenosti je trhovisko Miletičova, severne od neho je prvá etapa mohutného polyfunkčného rezidenčného komplexu Jégého Alej. Podľa dokumentácie sa administratívna funkcia areálu meniť nebude -  obnovou akurát prejdú oba objekty (B1, B2) a stojisko pre komunálny odpad. Na strechách budov pribudnú fotovoltaické panely.

V rámci prípravných prác by malo prísť k asanácii spojovacieho mosta medzi kancelárskymi budovami. Čiastočne asanovaná bude aj časť fasády budovy B1 na južnej strane. Dnes je tu umiestnené schodisko, ktoré sa opäť vybuduje v novej polohe. 

Objekt administratívy B1 má štyri nadzemné a jedno podzemné podlažie. Po rekonštrukcii budú prvé tri nadzemné podlažia slúžiť ako kancelárie so základnou vybavenosťou. Na najvyššom podlaží sú plánované okrem administratívnych priestorov aj dva trojizbové byty. Podzemné podlažie bude využité pre priestory, spojené s prevádzkou budovy. Obnovený bude celý obvodový plášť, v rámci rekonštrukcie pribudnú balkóny.

Druhá administratívna budova B2 je vyššia, pozostáva zo siedmich nadzemných a jedného podzemného podlažia. Aj v tomto prípade je plánovaná asanácia obvodového plášťa. S realizáciou nového pribudnú balkóny. Hlavný vstup do budovy je na druhom nadzemnom podlaží a tu aj zostane. Druhé až šieste nadzemné podlažie sa bude využívať ako administratívne priestory, na siedmom budú kancelárie a dva štvorizbové byty. Podzemie je určené pre technické zázemie. 

Existujúca zeleň sa v rámci projektu mierne navýši, kým počet parkovacích miest veľmi mierne klesne (zo 189 na 186). Dnes je riešené v podstate kompletne na teréne, čo sa meniť nebude. 

Nový obvodový plášť a balkóny by mali priniesť nielen vizuálnu zmenu, ale aj zníženie energetickej náročnosti budov. Pôdorys a skelet objektov zostane zachovaný. Architektonické riešenie spracúva podľa všetkého renomovaná kancelária Compass Architekti. Ide pre ňu do istej miery o zákazku v domovskom prostredí, keďže sídli len o niekoľko desiatok metrov ďalej na Miletičovej ulici. 

Záhradnícka ulica by tak mohla získať omnoho súčasnejšie a atraktívnejšie pôsobiace budovy. Investor a developer sa rozhodli pre rekonštrukciu namiesto výstavby úplne nových objektov. Riešenie je ale zaujímavé aj v niečom inom - Henkel totiž v budovách nemusí vôbec sídliť. 

 

Rovnaký stavebník dokončuje aj kancelársky projekt The Mill na Mlynských nivách. Zdroj: Immocap

 

Kto budovy využije?

Už dlhšie sa totiž špekuluje, že práve Henkel je oným veľkým nájomníkom, ktorého sa podarilo Immocapu získať pre svoj najväčší aktuálne rozostavaný projekt The Mill. Bizniscentrum na Mlynských nivách s 25-tisíc metrami štvorcovými kancelárskych priestorov je takmer úplne obsadené, pričom 20-tisíc zobrala jedna firma. Má ňou byť práve Henkel. 

Dianie na Záhradníckej pôsobí ako potvrdenie tejto transakcie. Developerom je totiž SPV Immocapu, zodpovedná aj za realizáciu The Mill. Pre Henkel by dávalo zmysel, keby sa starých budov zbavilo, kým pre ambiciózny Immocap, ktorý pripravuje čoraz viac významných projektov, by padlo vhod rozšírenie porfólia o pozemky vo významnej časti Bratislavy. Na Jégého koniec-koncov pripravuje menší polyfunkčný dom s bývaním

Kancelárie Henkelu tak napokon možno bude využívať aj ktosi iný. Z dlhodobého hľadiska sa zdá využitie pozemku s veľkým rozsahom povrchového parkovania ako neefektívne. Ďalší development v oblasti preto nemožno vylúčiť. 

 

Immocap je v oblasti aktívny, na Jégého pripravuje menší polyfunkčný projekt. Zdroj: Immocap / EIA

 

Súčasť veľkej vlny rekonštrukcií

V Bratislave sa v súčasnosti obnovuje väčší počet objektov, ktoré boli zanedbané alebo energeticky nevyhovujúce. Viacero z nich nachádza na frekventovaných uliciach alebo v blízkosti známych miest. K uliciam s významnou polohou v centre mesta patrí aj Vazovova. Na rohu Krížnej a Vazovovej púta pozornosť bytovka, ktorej architektúra nesie znaky socialistického realizmu.

Keďže susedné bytové domy už prešli rekonštrukciou, objekt naozaj nepôsobí atraktívne. To sa však čoskoro zmení. Obnovu bytovky iniciovali vlastníci bytov a nebytových priestorov. Rekonštrukcia zmení fasádu vo dvore aj smerom do ulice, dvor aj strechu bytovky. Vymeniť sa majú rozvody plynu, elektroinštalácie, zrekonštruuje sa aj zdravotechnika.

Projekt dobre nadviaže na plány Magistrátu Hlavného mesta, ktorý spoločne s Metropolitným inštitútom Bratislavy pripravuje v dohľadnej dobe pokračovanie obnovy Krížnej. Pôjde o obnovu od fasády k fasáde a úpravu Odborárskeho námestia. Ide o súčasť modernizácie Ružinovskej električkovej radiály

Na rekonštrukciu čaká aj postmoderná budova na Kolárskej ulici, v ktorej sídli Slovenská advokátska komora (SAK). Problémom budovy je nedostatočná kapacita objektu pre činnosti SAK, najmä vzdelávanie advokátov a koncipientov, nedostatkom je aj hospodárnosť prevádzky.

Projekt rekonštrukcie dostal na starosti architekt Ivan Jarina z kancelárie Van Jarina. Od ulice sa budova zmení len minimálne, veľké úpravy čakajú skôr interiér. Rekonštrukciu tak možno označiť za citlivú a veľmi jemnú. S obnovou by sa malo začať už čoskoro.

Aj v tomto prípade zámer pekne nadviaže aj na plány Hlavného mesta obnoviť verejný priestor. Komplexnou premenou prejde Námestie SNP a Kamenné námestie. Súčasný stav týchto dôležitých verejných priestorov je vskutku hanebný a obnovu si naozaj zaslúžia.

Z kontroverznejších realizácii možno spomenúť rekonštrukciu ikonickej športovej haly na Pasienkoch. Zlý technický stav budovy sa výrazne zlepší, vizuálu sa však dá vytknúť necitlivé architektonické riešenie aj nevyjasnená koncepcia úprav verejného priestoru.

Viacero zanedbaných objektov tak prechádza obnovou alebo rekonštrukciou. Nie každý projekt sa dá označiť vydarený a citlivý, ale vo väčšine prípadov ide o pozdvihnutie vizuálu lokality, predĺženie životnosti budov, zlepšenie ich funkčnosti aj pozdvihnutie ich energetickej efektivity. Ide o správny spôsob, ako rozvíjať Bratislavu a robiť z nej lepšie a ekologickejšie mesto.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube