Author photoMartina Gregová 22.08.2023 20:03

Naliehavý problém má riešenie: Európska metropola ukazuje, ako rýchlo rozvíjať nové školy

Školské areály, navrhnuté na základe modelu Campus Plus, v sebe spájajú materské, základné aj stredné školy a svoje priestory poskytujú aj na mimovýučbové vzdelávanie. Koncept, ktorý je u nás zatiaľ neznámym pojmom, v neďalekej Viedni zbiera pozitívne odozvy.

Zdroj: tschinkersten fotografie

Zdroj: tschinkersten fotografie

V reakcii na dynamický populačný rast Viedne, ktorý si do roku 2025 vyžiada zriadenie približne 100 nových tried každý rok, rakúska metropola už pred niekoľkými rokmi spustila rozsiahly program rozvoja vzdelávacích inštitúcií. Počíta sa pritom nielen s výstavbou nových objektov, ale aj s prístavbami existujúcich škôl. Na deviatich rôznych miestach v rámci Viedne na základe týchto predpovedí postupne vznikajú nové vzdelávacie komplexy podľa vzoru viedenského kampusu, ktorý sa ďalej rozvinul do konceptu Campus Plus. Ten sa vyznačuje pevnejším prepojením základnej školy s materskou školou aj mimoškolskými aktivitami.

Hlavnou myšlienkou modelu Campus Plus je spájanie vzdelávania pre deti rôzneho veku do jedného komplexu, čo podporí ich vzájomné učenie sa jeden od druhého. Inštitúcie postavené podľa tohto princípu vytvárajú priestorový základ pre medziskupinovú a medzivekovú spoluprácu. Zároveň podporujú aj prepájanie rôznych vyučovacích hodín a voľnočasových aktivít.  

Prvou realizáciou podľa tohto modelu bol vzdelávací kampus Friedricha Fexera v Attemsgasse. Nachádza sa v 22. viedenskom obvode. Otvorený bol už v lete 2017. Svoje miesto si v ňom našlo vyše 800 detí rôznych vekových kategórií. Súčasťou tohto vzdelávacieho areálu sú nielen materské a základné školy, ale aj triedy so špeciálnym zameraním. Deti však počas vyučovania nemusia nevyhnutne ostávať len vo svojej triede alebo skupinovej miestnosti. Môžu sa voľne pohybovať, navštevovať iné skupiny alebo využívať multifunkčné priestory, ktoré obkolesujú jednotlivé triedy. 

Galéria

  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie
  • Zdroj: tschinkersten fotografie

Myšlienok modelu Campus Plus sa pridŕža aj školský areál DOS, ktorého kapacita dosahuje 1.100 miest. Realizácia tohto areálu bola dokončená len v minulom roku. Jeho súčasťou je škôlka, triedy základnej a strednej školy aj priestory hudobnej školy. Medzi jednotlivými triedami sa zároveň nachádzajú aj rôzne viacúčelové miestnosti pre deti. Žiaci ich môžu využívať na vzdelávanie, oddych aj hru. Dôležitou súčasťou návrhu interiéru je aj rozsiahle presklenie tried, ktoré dopomáha k vzájomnej interakcii žiakov z rôznych skupín.  

Za návrhom školského areálu DOS stojí architektonické štúdio SHIBUKAWA EDER Architects. Celý areál dosahuje úžitkovú plochu v rozsahu obdivuhodných 17-tisíc metrov štvorcových. Jednotlivé školské objekty majú jednoduchú, postupne ustupujúcu formu a zaujímavo riešenú fasádu. Na každom druhom podlaží sa nachádzajú priestranné terasy, podporujúce pobyt detí na čerstvom vzduchu. Tento zámer podporuje aj školský dvor s jemnou moduláciou terénu a do detailov riešenými pobytovými plochami. 

Zatiaľ čo južne orientovaná fasáda objektu sa otvára smerom k spomínanému vnútornému dvoru, severná časť hlavnej budovy je riešená s ohľadom na neďalekú železnicu. V tejto časti tak nájdeme skôr miestnosti s menšími okennými otvormi. Situované tu sú napríklad aj tri telocvične. Ich mierka chráni vyučovacie a oddychové priestory od hluku, pochádzajúceho z neďalekej železnice.  

Školský areál DOS navyše možno využívať aj mimo vyučovania. Vchod na prízemí je prístupný verejnosti. Návštevníci sa odtiaľ môžu dostať do viacúčelovej haly aj do telocviční, ktoré môžu využívať vo večerných hodinách aj počas víkendov. Horný vchod následne slúži ako hlavný vstup do celej školy. 

Model Campus Plus so sebou prináša nový pohľad na vzdelávanie, ale aj na architektúru inštitúcií, ktoré ho poskytujú. To, že takto navrhnuté objekty podporujú vzájomnú interakciu medzi žiakmi rôznych vekových a sociálnych kategórií, sa prirodzene odráža aj na ich dispozičnom a materiálovom riešení.

Triedy s bohatým presklením a možnosťou flexibilného usporiadania mobiliáru, dostatočne nadimenzované spoločné priestory medzi nimi aj bohato navrhnuté exteriérové priestory. To je len niekoľko výhod, ktoré so sebou koncept Campus Plus prináša. Zároveň areály navrhnuté v tomto duchu poukazujú na fakt, s ktorým sa budeme musieť čoskoro vysporiadať aj v našich mestách. Vzdelávanie si vyžaduje reformu a jej dôležitou súčasťou musí byť aj zmena uvažovania o architektúre budov, ktoré ho poskytujú. 

 

(Stadt Wien, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube