Author photoAdrian Gubčo 21.01.2021 16:39

Minister hospodárstva podal trestné oznámenie na Marcela Slávika

Meno Marcel Slávik, spoločne so Združením domových samospráv, ktorým je predsedom, je nielen v bratislavskom a nielen v developmente mimoriadne známe. Združenie vstupuje do obrovského množstva povoľovacích konaní, čím ich komplikuje a predlžuje. Minister hospodárstva Richard Sulík už nejakú dobu na tieto praktiky upozorňuje a v tomto smere sa obrátil na Generálnu prokuratúru.

Richard Sulík. Zdroj: SITA

Richard Sulík. Zdroj: SITA

Ako R. Sulík informoval v rámci dnešnej tlačovej konferencie, na M. Slávika sa rozhodol podať trestné oznámenie, pričom dôvodom má byť účelové zdržiavanie procesu výstavby, ktorého obeťou sú developeri, ale aj verejné inštitúcie. Minister hospodárstva pritom predložil päticu konkrétnych príkladov a vyzval staviteľov, aby sa naňho obrátili s ďalšími skúsenosťami a prípadmi.

Ako vysvetľuje minister, Združenie domových samospráv má na developerov úplne nezmyselné požiadavky – napríklad doplnenie fontánok, umeleckých prvkov, stromov na parkoviskách, konkrétnych materiálov a podobne. Tieto pripomienky stiahne, pokiaľ investor zaplatí členské v združení. „Je to človek, ktorý vstupuje do stavebných konaní s nezmyselnými požiadavkami a blokuje stavby, kým nedostane sponzorské pre svoje združenie,“ popisuje R. Sulík. „Splňte alebo zaplaťte,“ zhŕňa Slávikov „biznismodel“.

Advertising

Pripomienky občianskeho združenia sa objavujú v konaniach po celom Slovensku, netýkajú sa tak len Bratislavy. Stavebníci sú nútení združeniu zaplatiť, v opačnom prípade sa im totiž projekt pretiahne o celé mesiace, čo im spôsobuje ekonomické škody. V zmysle našej legislatívy totiž musia úrady na každú pripomienku odpovedať a všetkých účastníkov konaní informovať poštovou formou. „Ukázalo sa, že Slávik úraduje po celom Slovensku a vďaka nedostatočne dobre napísanej smernici EÚ si urobil živnosť,“ dopĺňa minister.

V rámci konferencie minister vyzval ďalších stavebníkov, aby ho kontaktovali, ak majú podobnú skúsenosť. V prípade zisku ďalších podnetov je ochotný podať ďalšie trestné oznámenia a oznámil, že má v pláne proti takýmto machináciám bojovať aj iným spôsobom, ktorý ale zatiaľ nie je bližšie špecifikovaný.

Marcel Slávik je okrem predsedu Združenia domových samospráv aj poradcom vicepremiéra pre legislatívu Štefana Holého, ktorému radí pri príprave nového Stavebného zákona. Minister Sulík potvrdil, že tento fakt považuje za nešťastný, hoci vyjadril nádej, že ide o preventívne opatrenie, ktoré má kvalitu zákona vo svojom dôsledku zvýšiť.

 

Obnova Labutieho pavilónu na Železnej studničke mešká aj kvôli Marcelovi Slávikovi. Zdroj: Bratislava24

 

V tejto chvíli je ešte predčasné predvídať, ako trestné oznámenie dopadne a ako situáciu vyhodnotí Generálna prokuratúra. Združenie domových samospráv a Marcel Slávik je rokmi už skúsený a dokáže lavírovať na hrane zákona tak, aby využil súčasnú legislatívu vo svoj prospech. Nič voči nemu nezmohli ani mimoriadne vplyvní ľudia – známy je komentár Oszkára Világiho, riaditeľa Slovnaftu, ktorý bol konfrontovaný s pripomienkami združenia v prípade výstavby futbalového štadiónu v Dunajskej Strede. Skúsenosti má aj podnikateľ a bývalý politik Alojz Hlina, ktorý sa už roky snaží spustiť realizáciu výletnej reštaurácie na Železnej studničke.

Združenie domových samospráv je takisto účastníkom konaní pri takmer každom developerskom projekte v Bratislave. Mimo záznam mnohí developeri potvrdzujú svoju skúsenosť s M. Slávikom a zhodujú sa, že systém, ktorý umožňuje takéto konanie, je nastavený nesprávne. V minulosti sa k jeho osobe otvorene vyjadril aj bývalý primátor Milan Ftáčnik, ktorý pripomenul, že Slávikovo vstupovanie do projektu Petržalskej radiály spôsobilo mestu nemalé komplikácie a aj toto bude dôvodom, prečo bude možnosť pripomienkovania projektov v novom Stavebnom zákone zásadne pozmenená.

Z dlhodobého hľadiska je práve Stavebný zákon a spôsob, akým bude nastavenie pripomienkovanie, riešením, ako zabrániť Slávikovi a jemu podobným v účelovom blokovaní projektov. Verzia zákona (resp. zákonov - Zákona o výstavbe a Zákona o územnom plánovaní), predstavená ešte počas minulého volebného obdobia, preto navrhovala princíp „jedno konanie – jedno rozhodnutie“, kedy sa nebude dať odvolávať na každom stupni povoľovania. Taktiež mal byť obmedzený počet subjektov, ktoré mali možnosť do konania vstúpiť.

Pozícia M. Slávika v tíme vipcepremiéra Holého je o to viac kontroverzná. R. Sulík diplomaticky konštatuje, že dôvody sú možno racionálne. „Na druhej strane, verím, že je to z takého dôvodu, ako keď softvérové firmy zamestnávajú hekerov, aby ich softvéry, ktoré vyrábajú, boli bezpečnejšie," povedal minister. Správna verzia zákona však odstráni možnosť obohacovania sa takýmto spôsobom, čím by si M. Slávik v podstate pod sebou podrezal konár. Verzia o „hekerovi“ je teda maximálne nepravdepodobná.

Každopádne, celá táto situácia je príkladom toho, aká je naša legislatíva (ktorej základ pochádza z roku 1976!) zastaralá a že akútne potrebuje zmenu. Stavebníctvo je jedno z kľúčových hospodárskych odvetví a zákon zásadne ovplyvňuje jeho vitalitu, ale aj spôsob, akým budujeme naše obce a mestá. Bratislava, kde sa sústredí najviac stavebnej aktivity, novú legislatívu potrebuje mimoriadne akútne.

To je už úloha pre vicepremiéra Holého. Vláda sľubovala zverejnenie návrhu zákona v októbri 2020, čo si dala aj do svojho Programového vyhlásenia. O návrhu zákona zatiaľ niet ani chýru, ani slychu. Ak však jeho podobu skutočne ovplyvnil Marcel Slávik, potom je to možno aj dobre. Posledné, čo rozvoj slovenskej metropoly potrebuje, je ďalšie zhoršenie už tak zlej situácie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube