Author photoAdrian Gubčo 24.05.2022 14:00

Liget sa blíži k dosiahnutiu plnej výšky a odhaľuje jeden z najkrajších bytov v meste

Rezidenčný projekt Liget v dotyku so Sadom Janka Kráľa je už vo vysokom štádiu výstavby a onedlho dosiahne plnú výšku. Svojho času bolo bývanie v tejto veži označované za najlepšie v Bratislave, s úrovňou prevyšujúcou aj najprestížnejšie projekty. Odvtedy sa trh posunul, napriek tomu pôvodné tvrdenie obstojí aj naďalej. Už dokončené časti projektu dávajú jasnú predstavu o budúcom štandarde.

Mezonet v Ligete. Zdroj: VSD Development

Mezonet v Ligete. Zdroj: VSD Development

Výstavba Ligetu sa po dlhej príprave a zmene konceptu i developerov rozbehla v priebehu roka 2020. Pôvodne malo ísť o hotel bez akejkoľvek architektonickej kvality pod názvom Bajo. Zámer však prevzal developer VSD Development, ktorý vybudoval neďaleké športové centrum Relaxx a dom s luxusným nábytkom Atrium, pričom druhý menovaný objekt naďalej vlastní a prevádzkuje. Nový investor sa rozhodol „prekopať“ ideu zámeru a dodať mu štandard, adekvátny nielen lokalite, ale aj jeho skúsenostiam s bývaním na najvyššej úrovni. Liget sa mal stať najluxusnejším rezidenčným projektom v Bratislave.

S týmto tvrdením viac či menej otvorene operujú viacerí developeri a všetci k tomu pristupujú vlastným spôsobom. V prípade Ligetu je hlavným heslom „nové dejiny bývania“. V praxi sa to odzrkadľuje na viacerých inováciách, konceptoch a riešeniach, ktoré sú v Bratislave novinkou. VSD Development hovorí, že chce takto nastaviť latku nadštandardu a v každom ohľade sa vymedziť oproti konkurencii.

Najviditeľnejšou zmenou prešla architektúra, ktorá priniesla radikálnu úpravu výrazu aj hmoty domu. Z predtým pomerne ťažko pôsobiaceho vežiaku s plnými balkónmi sa Liget zmenil na elegantnú presklenú vežu. Budova sa aj znížila – Bajo malo mať 25 podlaží, Liget ich bude mať 18. Výška veže dosiahne bezmála 60 metrov. Po úroveň 11. podlažia bude svetlá výška štandardných podlaží 2,65 metrov, pri vyšších podlažiach to bude 2,95 metrov. Výnimku predstavuje prízemie a strešný penthouse, ktoré budú vyššie.

Liget bude obsahovať 90 rezidencií, od dvojizbových po štvorizbové (opäť s výnimkou strešného penthousu). Oproti iným projektom je tu ďaleko vyšší podiel väčších jednotiek, najmä štvorizbových. Metráže sú rozsiahlejšie, ako to je u bežných realizácií – dvojizbové byty majú cez 50 metrov štvorcových a všetky disponujú samostatnou toaletou, trojizbové byty majú približne 70 až 95 metrov štvorcových a štvorizbové 100 metrov štvorcových a viac. Pri štvorizbových bytoch bude hlavná spálňa (master bedroom) spravidla obsahovať vlastnú kúpeľňu a šatník.

Byty budú takmer všetky obrátené smerom na centrum, Sad Janka Kráľa alebo na Petržalku. Smerom na bytový dom Krasovského okná orientované prakticky nebudú, čo je ďalšia modifikácia oproti originálnemu zámeru. Vďaka danému riešeniu budú mať obyvatelia vyšších podlaží výhľady ponad park k Bratislavskému hradu, prípadne na bratislavský downtown. Developer upozorňuje, že ľutovať nemusia ani rezidenti na nižších podlažiach – pred bytom budú mať bujnú zeleň Sadu Janka Kráľa, čo je s ohľadom na polohu v blízkosti centra mesta výrazný benefit.

Hoci tieto parametre znejú dobre, samé osebe by nestačili, aby bol Liget naozaj prémiovým aj medzi poprednými bratislavskými realizáciami. Nakoniec, na trhu luxusných nehnuteľností je pomerne vysoká konkurencia, čo developerov tlačí k hľadaniu kvalitnejších riešení. Rozdiely medzi nimi a projektom VSD Development by mali byť už teraz viditeľné. Napokon, projekt sa blíži k dosiahnutiu štádia hrubej stavby.

 

 

Stavebník aktuálne pracuje na budovaní 17. podlažia, teda druhého najvyššieho. Na nižších podlažiach sa už osádzajú priečky alebo rozvody, ale aj okná a fasáda. Hrubé rysy už má aj priestor prízemia, podzemná garáž a pracuje sa na budovaní priestranstva medzi Ligetom a domom na Krasovského. To už je dostatočne pokročilá fáza výstavby, aby bolo možné posúdiť slová developera.

Prvé rozdiely sa nachádzajú už na prízemí. Umiestnené tu bude lobby s recepciou a vyčkávacím priestorom – čo je pomerne bežné – ale aj vlastná zasadačka pre rezidentov a spoločná obývačka pre komunitné účely. Tieto miestnosti majú zodpovedať profilu klientov, medzi ktorými sú mnohí pracovne vyťažení ľudia, ktorí ocenia flexibilitu aj anonymitu pracovného a spoločenského priestoru priamo v prízemí domu. Plochy však budú využiteľné aj v rámci privátnych osláv, stretnutí, podujatí alebo vernisáží. Developer dodáva, že spoločné priestory plánuje dotvoriť umením.

To je však stále len časť prízemia. Umiestnená tu bude totiž aj dvojica komerčných prevádzok. V jednej z nich by mala nájsť domov architektonická kancelária, ktorá sa podpísala aj pod podobou Ligetu, teda DZ Architekti, v druhom bude Mercedes Benz Café, teda nadštandardná sieťová kaviareň a reštaurácia so špecifickým dizajnom. Vstupy do retailových priestorov budú z južnej strany budovy.

Hlavný vstup do bytovky nebude od Sadu Janka Kráľa, ako by sa mohlo zdať, ale od upraveného nádvoria medzi Ligetom a domom Krasovského – bude totiž lepšie prístupný pre rezidentov aj návštevníkov, ktorí budú v projekte parkovať. V susedstve bude samostatný vstup pre bicykle, smerujúci do na to určenej miestnosti na prízemí. Cieľom je zabrániť prenášaniu nečistôt do lobby. Na čistotu sa myslelo aj pri riešení odpadového hospodárstva, pri Ligete by sa mali premiérovo v Bratislave objaviť podzemné (teda nie súčasné „moderné“ polopodzemné) kontajnery. Umiestnené budú zo strany Sadu, kde vznikne zelená parková úprava.

 

Veľké okná na celú výšku podlažia byty vynikajúco presvetlia. Zdroj: VSD Development

 

Jednotlivé byty už postupne získavajú vďaka inštalácii priečok kontúry. Hoci je pred oknami lešenie a zvnútra sú osadené bezpečnostné fólie, je zrejmé, že budú dobre presvetlené vďaka oknám na celú výšku podlažia. Pri rezidenciách na severozápadnej a juhozápadnej strane budovy boli navyše použité mohutné okenné tabule, ktoré umožnia neprerušený výhľad na okolité dominanty. Kontakt medzi interiérom a exteriérom nenarušia ani žiadne radiátory (bude tu podlahové vykurovanie) alebo zábradlia balkónov, ktoré budú presklené. Balkóny nie sú veľmi hlboké, ich využiteľnosť by však bola aj tak pomerne otázna. Zasklenie balkónov je z architektonických dôvodov vylúčené.

Veľké presklené plochy by mohli napovedať, že v bytoch bude dochádzať k prehrievaniu, developer to ale odmieta. Rezidencie budú disponovať už v štandarde chladením – chladenými stropmi a fancoilami – ale aj vysokokvalitnými roletami, tzv. fixscreenmi. Ich kombinácia má zabezpečiť v bytoch dostatočnú tepelnú pohodu, a to aj v južne orientovaných jednotkách.

Netypickým riešením je dokončovanie všetkých bytov výlučne do štandardu, čím sa zamedzí zdĺhavému dokončovaniu interiérov, obmedzeniam a diskomfortu po odovzdaní projektu. Stavebník ponúka trojicu štandardov, líšia sa však len vo farebnej schéme, nie v úrovni – pomenované sú Dark Line, Nature Line a Light Line. Klienti zatiaľ uprednostňujú skôr Dark Line, ktorá z prezentovaných vizualizácií aj vzoriek v predajnom centre pôsobí skutočne najelegantnejším a najsolídnejším dojmom.

Úplnou novinkou na bratislavskom trhu je plánované dokončenie pätice štvorizbových bytov v rozličných výškach do plne zariadeného stavu, teda aj s nábytkom, osvetlením, vybavenou kuchyňou či kúpeľňou a podobne. V zahraničí, napríklad v Londýne, ide o úplne bežný postup, v slovenskej metropole však nezvyklý. VSD Development chce ísť príkladom a zároveň využiť svoje spojenie s predajcami exkluzívneho nábytku. Osloviť chce zaneprázdnených klientov, ktorí chcú bývať prakticky okamžite po prevzatí bytu.

K bytom budú patriť aj kobky, resp. sklady, umiestnené priamo na jednotlivých podlažiach. Nemalo by však ísť o tradičné nevzhľadné pivnice, ako v iných developmentoch. Namiesto toho pôjde o miestnosti integrované do spoločných chodieb, ktoré budú pripomínať luxusnejší hotel. Steny by tak mali byť pokryté kombináciou tapiet a jemnej omietky, kým na podlahách budú koberce alebo súčasné kvalitné linoleum. Aj na štandardných chodbách by sa malo objaviť umenie.

 

Budúci mezonet v Ligete - jeden z najkrajších bytov v Bratislave - vo výstavbe. Zdroj: VSD Development

 

VSD Development je tak dnes už celkom presvedčené o špičkovej úrovni Ligetu. Ak by ale ani to nestačilo, otvorene vo forme virtuálnej prehliadky prezentuje svoju pýchu – podľa developera možno jeden z najlepších bytov v Bratislave. Ide o štvorizbovú mezonetovú rezidenciu v severozápadnom rohu budovy na úrovni 15. a 16. podlažia. V tejto chvíli je už dokončená betonáž stien aj stropov, takže sa už dá celkom dobre predstaviť, aký bude charakter života v tomto skutočne exkluzívnom byte.

Jeho úžitková plocha je 263 metrov štvorcových, pričom obsahuje trojicu spální – každú na úrovni master bedroom s vlastnou priestrannou kúpeľňou a šatníkom – a veľkú obývačku. Tá je umiestnená v galérii, teda vo vysokom priestore (svetlá výška je 6,2 metra) cez obe podlažia mezonetu. Na ňu nadväzuje kuchyňa s jedálňou, ktorá je od priestoru čiastočne oddelená stenou, na ktorej je zavesené „levitujúce“ schodisko. Priestor tak bude dopĺňať vcelku subtílne. Byt disponuje aj komorou či trojicou balkónov. Špecialitkou je samostatný presklený výťah medzi dvoma podlažiami mezonetu, umiestnený tak, aby bol z neho otvorený výhľad von.

Ten je totiž mimoriadne dôležitou súčasťou atraktivity rezidencie. Obrovská presklená stena, orientovaná na sever a západ a predelená len konštrukciou, robí z tohto bytu unikátnu nehnuteľnosť. V Bratislave je pravdepodobne len málo bytov s krajším výhľadom. Obyvatelia budú pred sebou vidieť Bratislavský hrad, historické jadro, nábrežia Dunaja aj Sad Janka Kráľa. Výnimočnosť tejto panorámy viem potvrdiť osobne – a to som navštívil mnoho bratislavských výškových budov.

Byt je už dlhšie predaný a podľa investora bol o neho okamžite veľký záujem. To ale platí o celom projekte. Väčšina rezidencií je vypredaná, pričom kupujúcimi boli klienti z domova aj zo zahraničia. V nemalej miere údajne išlo aj o Slovákov so zahraničnými skúsenosťami, ktorí hľadali v Bratislave niečo na porovnateľnej úrovni. Väčšina bytov by mala byť týmito klientami alebo ich rodinami aj priamo obývaná, na prenájom či ako investícia bolo kupovaných len menej jednotiek (väčšinou dvojizbové). Developer je tak presvedčený, že vysoký dôraz na kvalitu sa oplatil. Popritom dodáva, že aj napriek rastúcim cenám materiálov od zazmluvnených bytov neodstupoval ani im nezvyšoval cenu, čím chce ukázať svoj seriózny prístup. 

 

Developer hodlá spojiť svoje skúsenosti v oblasti predávania dizajnového nábytku s vynikajúcou lokalitou a architektúrou, aby vytvoril špičkový projekt. Zdroj: VSD Development

 

Je teda Liget bývaním s najvyšším štandardom v metropole? Hoci je realizácia do istej miery v polčase, už teraz je zrejmé, že latka je nastavená veľmi vysoko. Odkedy bol Liget prvýkrát bližšie predstavený, na trhu sa objavilo niekoľko zaujímavých a prepracovaných zámerov, spojených s vysokou kvalitou materiálov, sofistikovanou architektúrou a v dobrých lokalitách. Kontext každého z projektov je niečím iný, petržalský projekt sa ale medzi nimi v nijakom prípade nestratí a v mnohých veciach vyčnieva.

Developer pristúpil k mnohým riešeniam, ktoré sú v pomerne konzervatívnej Bratislave ešte nevyskúšané. Predaj pätice plne zariadených bytov vo vysokom štandarde bude zaujímavou skúškou trhu. Prísny dôraz na komfort bývania, daný aj nemožnosťou odkúpiť holobyt alebo si vybrať vlastný štandard, je tiež v danej kategórii bývania nóvum (funguje to pri lacnejších bytoch, kde sa takto racionalizujú náklady). Vybavenie a spoločné priestory celkom dobre reagujú na životný štýl bonitných klientov a približujú projekt luxusným nehnuteľnostiam v zahraničí, kde sú doplnkové služby, umenie alebo kombinácia privátnosti s dostupnosťou mestského života základom.

Na lokalitu nemožno pri hodnotení projektu zabudnúť. Napokon, obyvateľ Ligetu bude žiť v tesnom dotyku s najväčším mestským parkom v Bratislave – ktorý navyše čaká komplexná revitalizácia – nábrežím Dunaja so športoviskami a frekventovanou cyklotrasou, najvýznamnejším nákupným centrom v meste, diaľnicou a električkovou traťou, vedúcou priamo do historického jadra. V budúcnosti sa úroveň lokality ešte zvýši, keď sa vybuduje Nové Lido s komplexnou vybavenosťou nového centra, alebo električková trať, vedúca do downtownu.

S postupom výstavby aj vývojom v okolí Ligetu je tak čoraz férovejšie povedať, že developer nepreháňal, keď tento projekt označil za čerešničku bratislavského developmentu. Už o rok by mal byť kompletne dokončený a pripravený na odovzdanie. Hlavné mesto získa novú výškovú budovu, ktorá sa môže stať – a asi sa aj stane – etalónom luxusného bývania.

 

Článok vznikol v spolupráci s VSD Development.

Pozrite si výstavbu Ligetu vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: VSD Development
  • Zdroj: VSD Development
  • Zdroj: VSD Development
  • Zdroj: VSD Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube