Author photoMartina Gregová 12.12.2022 18:30

Kvalitný projekt po všetkých stránkach: Rezidencia Michelangelova nastavuje štandard dobrého developmentu

Aj rezidenčný projekt môže byť šetrný k životnému prostrediu. Príkladom je Rezidencia Michelangelova, ktorá len prednedávnom získala ocenenie Grand Prix v kategórii Šetrná stavba. Architektonicky zaujímavý bytový dom je koncepčne navrhnutý a realizovaný ako energeticky pasívny. Zároveň ideálne dotvára prostredie, v ktorom vznikol.

Zdroj:  JRD Development

Zdroj: JRD Development

Rezidencia Michelangelova sa nachádza na rovnomennej ulici v mestskej štvrti Praha 10. Pozemok, na ktorom je bytový dom situovaný, je súčasťou zástavby bytových domov zo 60. rokov minulého storočia. Za architektonickým návrhom bytové domu Michelangelova stojí štúdio PSARCHITEKTI, investorom projektu je spoločnosť JRD Development, člen skupiny JRD Group. Architektonická štúdia bola vypracovaná už v roku 2016, realizácia projektu bola dokončená na jari tohto roku.  

Medzi deklarované hlavné ciele spoločnosti JRD Group patrí posúvanie hranice zdravého a ekologického bývania. O kvalite ich projektov má svedčiť množstvo ocenení, ktoré stavby firmy získali za svoj architektonický alebo ekologický prínos. Spoločnosť JRD zrealizovala už 27 rezidenčných developerských projektov naprieč celým Českom. Mnohé z nich boli nominované alebo ocenené v renomovaných súťažiach, napríklad Best of Realty – Najlepšia z realít, E.ON Energy Globe Award alebo Český energetický a ekologický projekt roka. 

Architektonicky zaujímavý bytový dom Rezidencia Michelangelova je umiestnený v tichej lokalite a v jeho blízkosti sa nachádza zastávka metra, autobusu aj potrebná občianska vybavenosť. K domu patrí aj malé ihrisko a altánok. Podoba altánku vzišla zo študentskej architektonickej súťaže, ktorú spoluorganizovala Katedra architektúry FSV ČVUT v Prahe. Altánok možno aj vďaka tomu zaujme nielen svojim výtvarným riešením, ale aj citom pre detail. 

Galéria

  • Zdroj:  JRD Development
  • Zdroj:  JRD Development
  • Zdroj:  JRD Development
  • Zdroj:  JRD Development
  • Zdroj:  JRD Development
  • Zdroj:  JRD Development
  • Zdroj:  JRD Development

Názov rezidencie nevychádza len zo samotnej adresy, na ktorej sa budova nachádza. Inšpiráciou pri hľadaní názvu bol aj samotný renesančný sochár, architekt, maliar a básnik Michelangelo Buonarroti. „Aj my v JRD, rovnako ako Michelangelo vo svojich dielach, neprestávame hľadať dokonalosť. Využívame najnovšie vedecké a technické poznatky pre pohodlné, ekologické, úsporné a zdravé bývanie,” dočítame sa na stránke projektu. O tom, že bytový dom je inšpirovaný dielom významného umelca, svedčí nielen veľká sklenená plocha s detailom jednej z Michelangelových malieb, ale aj označenie jednotlivých podlaží, ktoré vychádzajú z názvov najznámejších diel tohto slávneho maliara. 

Rezidencia Michelangelova zahŕňa 29 energeticky pasívnych bytov so zdravým vnútorným prostredím, ktoré dopĺňa loggia alebo terasa. Parkovacie miesta obsahujú prípravu na inštaláciu nabíjacej stanice pre elektromobily. Súčasťou rezidencie sú aj tri nebytové priestory.  

Bytový dom je objemovo aj materiálovo rozdelený do dvoch hmôt. Vyššia hmota sa prikláňa k okolitej zástavbe, pôsobí stabilne, nižšia hmota je naopak odľahčená loggiami a väčšími okennými otvormi. Na jednej strane sa rezidencia svojou výškou tiahne až k susednému bytovému domu, smerom k nižším objektom na protiľahlej strane ulice zas výškovo zostupuje. Vyššia šesťpodlažná aj nižšia štvorpodlažná hmota objektu zároveň nadväzujú na spoločný parter, v ktorom je umiestnené parkovanie aj nebytové priestory. Parter je navyše pozdĺž ulice doplnený o stromy a okrasnú zeleň. Zeleň v okolí bytového domu je zalievaná dažďovou vodou zachytávanou v retenčnej nádrži.  

Fasády domu sú riešené dvoma typmi jemnozrnných a brúsených omietok. Fasáda je nadštandardne zateplená a doplnená drevenými oknami s trojsklom. Zábradlie loggií a terás je riešené ako polopriehľadné z jaklových profilov, doplnené zvislými lamelami. Počet okien na severnej fasáde je minimalizovaný, rovnako ako aj terasy ustupujúcich podlaží. Tie sú nahradené zelenými strechami s extenzívnou zeleňou.  

Bytové jednotky sú vybavené centrálnym systémom núteného vetrania s rekuperáciou. Väčšie byty v poslednom podlaží majú ostrovný systém vykurovania, chladenia a ohrevu TÚV pomocou tepelného čerpadla vzduch – voda. Bytový dom využíva aj fotovoltaické panely. Práve vďaka využitiu prepracovaného systému na vykurovanie a chladenie objektu bol dosiahnutý pasívny energetický štandard objektu. Okrem toho sú v projekte vo veľkej miere použité recyklovateľné a recyklované materiály.

Bytový dom vďaka svojmu skromnému architektonickému výrazu a premyslenej práci s hmotou skvele zapadol do okolitej zástavby. Výnimočný však nie je len svojím hmotovým či materiálovým riešením. Developer, ktorý stojí za výstavbou Rezidencie Michelangelova, sa dlhodobo snaží vo svojich projektoch vytvárať zdravšie vnútorné prostredie, čo platí aj o tomto projekte. O jeho kvalite (nielen) v tejto oblasti svedčí aj nominácia na ocenenie Best of Realty v kategórii Rezidenčné projekty a nedávno získané ocenenie Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu v kategórii Šetrná stavba.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube