Author photoAdrian Gubčo 14.09.2021 18:01

Immofinanz pripravuje projekty rozvoja dostupného bývania

Spoločnsoť Immofinanz je na Slovensku spojená najmä s komerčnými nehnuteľnosťami. Verejnosti sú známe predovšetkým retailové parky Stop Shop a v prípade Bratislavy aj nákupné centrum Vivo! Teraz sa však developer presúva k novému segmentu – dostupnému bývaniu, ktoré vníma ako zásadnú otázku súčasnosti. Už onedlho by mohol teoreticky aj v Bratislave začať vznikať prvý projekt.

Ilustračná vizualizácia. Zdroj: Immofinanz

Ilustračná vizualizácia. Zdroj: Immofinanz

Firma plánuje využiť svoj koncept Stop Shop, ktorý sa spája s novým, nazvaným Top on STOP. Základným princípom je nadstavanie súčasných jednopodlažných parkov, nad ktorými vzniknú nové dostupné byty. Immofinanz to označuje ako súčasť snáh firmy v boji proti klimatickým zmenám, stavebným uzáverám a explózii nákladov na bývanie. Zároveň však dodáva, že plán využívať retailové parky prináša nové možnosti zisku a súčasne optimalizuje riziko.

„Vzhľadom na nedostatok aj rastúce náklady na pozemky v mestách a súčasný nedostatok bytov máme obrovský zdroj s najväčšou sieťou nákupných parkov v Európe,“ konštatuje Dietmar Reindl, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Immofinanz. „S Top on STOP chceme teraz čo najlepšie využiť túto príležitosť a ako skúsený developer ponúknuť cenovo dostupné a udržateľné bývanie a podporovať zodpovedné využívanie cenných zdrojov pôdy.“ Immofinanz momentálne vlastní okolo 100 prevádzok v desiatich európskych krajinách a v najbližších rokoch plánuje nárast na 140 nehnuteľností. Potenciál je tak skutočne mimoriadny.

Plány firmy sú podobne veľkorysé. V strednodobom horizonte by mohlo vzniknúť až 12-tisíc bytov, čo by malo zahŕňať asi polovicu súčasných a budúcich Stop Shop lokalít. Prvý projekt sa už pripravuje v susednom Rakúsku. „Začíname s pilotnými projektmi v Rakúsku a susedných krajinách a - podobne ako pri našich ostatných realitných produktoch - vysoký stupeň štandardizácie umožní rýchle rozšírenie. Ďalšia výhoda spočíva v nižších investičných nákladoch, keďže staviame na existujúcich nehnuteľnostiach. To prinesie našim akcionárom v tomto segmente aj atraktívny výnos z bývania,“ uviedol Stefan Schönauer, finančný riaditeľ spoločnosti Immofinanz.

Developer dodáva, že nové byty majú spĺňať vysoké kritériá udržateľnosti – využívať sa bude modulárna drevená konštrukcia, používať sa má fotovoltaika, rekuperácia tepla a geotermálna energia, areály má doplniť zeleň a komunitné priestory. Daný model umožňuje kombináciu viacerých typov bytov alebo apartmánov pre rozličné skupiny obyvateľstva. Určené však bude predovšetkým pre ľudí s nižšími alebo strednými príjmami.

Stratégia Immofinanzu je dôležitá aj pre Slovensko. Aj tu koncern disponuje väčším počtom prevádzok. „Plánujeme integrovať Top on STOP do 50 % našich súčasných a budúcich Stop Shopov - na základe dnešných lokalít hovoríme potenciálne o deviatich európskych krajinách vrátane Slovenska, kde vlastníme 16 obchodných parkov Stop Shop (jeden v Bratislave-Rači),“ hovorí Adrián Bódis, Country Manager skupiny Immofinanz pre Slovenskú republiku. „Naše plány na ďalšie prevádzky oznámime neskôr,“ dodal.

S ohľadom na fakt, že práve Slovensko predstavuje krajinu, kde je najviac pobočiek Stop Shop, a Bratislava je mestom s najhoršou dostupnosťou bývania, považujem snahy o vznik Top on STOP v Rači za pravdepodobné. O intenzifikácii využitia lokality sa navyše hovorí už dlhšiu dobu.

 

Retailový park ako Stop Shop je ideálny pre intenzifikáciu využitia a doplnenie napríklad dostupného bývania. Zdroj: Google Maps

 

Nový koncept developera by mohol byť zásadnou správou, čo sa týka zvýšenia dostupnosti bývania na Slovensku a čiastočne aj v Bratislave. V metropole síce vlastní len jeden retailový park, čo znamená vznik maximálne niekoľkých stoviek bytov, stále je to ale v celkovej mizérii rozvoja dostupného bývania prínos. Okrem toho, dôjde k efektívnejšiemu využitiu priestoru, ktorý dnes slúži len retailu – a tej horšej formy retailu so suburbánnym charakterom.

Hoci slová Immofinanzu o ekológii vyznievajú paradoxne, faktom je, že priestorový rast miest a zaberanie krajiny sú obrovským problémom. To isté platí aj o nekonečných povoľovacích procesoch a kríze dostupnosti bývania, ktorá sa netýka len Bratislavy a Slovenska. Využitie množstva nových lokalít je logický krok. Azda najdôležitejšie však je, že plány spoločnosti môžu inšpirovať aj iných.

Bratislava totiž disponuje množstvom retailových parkov alebo veľkých supermarketov, ktorých boxy a parkoviská zaberajú plochu, na ktorej by inak mohla stáť menšia štvrť so stovkami bytov. Developeri retailových komplexov tu za posledné desaťročia prebudovali možno omnoho rozľahlejšie plochy, ako firmy, ktoré rozvíjajú rezidenčné či kancelárske nehnuteľnosti. Retailové komplexy sú zároveň takmer bez zelene, nepohlcujú vodu, chýbajú tu kvalitné verejné priestory, sú závislé na automobilovej doprave a ich architektonická úroveň je minimálna.

Ak by sa ale postupne začali vízie meniť a namiesto jednoduchej krabice a parkoviska by vznikali súbory so supermarketom či retailom na prízemí a bytovou časťou nad objektom – pokojne aj v podobe modulárnej a prefabrikovanej konštrukcie, určenej pre menej bonitnú klientelu – bola by to vynikajúca správa. K tomu by sa mohli pripojiť aj existujúce zariadenia, čo by vygenerovalo potenciál pre tisíce bytov. To by už situáciu na poli dostupného bývania začalo ovplyvňovať.  

Immofinanz tak naznačil cestu, ktorá môže pomôcť pri riešení problémov Bratislavy s dostupnosťou. Kríza sa postupne prehlbuje a nedarí sa riešiť ani jednu z jej príčin. Nových bytov je aj naďalej málo, dostupných pozemkov, kde je rezidenčná výstavba v súlade s územnými plánmi, je čoraz menej, zmeny a doplnky Územného plánu sa prijímajú pomaly a povoľovacie procesy trvajú aj naďalej dlho. Pre politikov je boj proti výstavbe aj naďalej obľúbenou stratégiou na zisk hlasov, čo mestu a jeho obyvateľom citeľne škodí. Plány mesta na výstavbu nájomných bytov nemajú silu výraznejšie pomôcť.

Firmy ako Immofinanz nebudú budovať nový Avion (bytový komplex na Americkom námestí, nie nákupné centrum), môžu ale ponúknuť nesmierne dôležitý a potrebný produkt. Odpoveď zodpovedných kruhov na túto koncepciu a nový prístup snáď bude priaznivá. V opačnom prípade Bratislava premrhá ďalšiu šancu na zmiernenie problémov – a tým sa opäť o čosi zhorší kvalita života. Ak teraz totiž nezačneme stavať veľa a rýchlo, riskujeme nenapraviteľné škody.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube