Author photoAdrian Gubčo 27.03.2020 11:58

Hlavné mesto sadí sakurové aleje a pripravuje revitalizáciu okolitých lokalít

V meste v uplynulých dňoch pribudla dvojica alejí, kde sú vysadené sakury, teda japonské čerešne. Pri príležitostí 100. výročia vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom ich mestu darovalo japonské veľvyslanectvo. Obe lokality, kde vznikli – na Legionárskej aj Karloveskej ulici – čakajú ďalšie úpravy, ktoré majú zlepšiť stav týchto verejných priestranstiev.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

V oboch lokalitách bolo celkovo vysadených 87 kusov čerešní, z toho Legionárskej ulici je vysadených 50 japonských čerešní, ďalších 37 je na Karloveskej ulici. Podstatnú časť darovalo japonské veľvyslanectvo. „Vážim si dobré vzťahy s Japonským veľvyslanectvom a som vďačný za krásny dar v podobe 80 kusov sakúr, ktoré sú považované nielen za národný symbol Japonska, ale aj za jedny z najkrajších kvitnúcich stromov. Vďaka nim bude jar v Bratislave príjemne voňať a verím, že počas leta spríjemnia horúce letné dni a prinesú radosť do ulíc,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

„Som veľmi vďačný mestu Bratislava, že s nami ochotne spolupracovalo pri realizácii výsadby sakúr na znak osláv storočnice nadviazania vzájomných vzťahov medzi našimi krajinami,“ vyjadril sa aj Yokota Kenji, chargé d‘affaires Veľvyslanectva Japonska na Slovensku. „Verím, že vďaka týmto sakurám sa stane Japonsko pre Slovákov bližším a že u Japoncov žijúcich na Slovensku zasa vzbudia spomienku na ich domovinu, a tak tieto stromy utužia vzájomné prepojenie našich národov. Budem rád, ak si vychutnáte kvitnúce čerešne nielen okom, ale aj srdcom.“

Obe lokality, kde sú sakury vysadené, sú zaradené do plánu obnov verejných priestranstiev pre rok 2020, o ktorom som informoval nedávno. Na Karloveskej by mal okrem parkovej úpravy, teda lavičiek či osvetlenia, pribudnúť aj skatepark, na ktorom mesto spolupracuje priamo s ľuďmi zo skateboardovej komunity. Zbytočne grandiózny park, ktorý tu chcelo realizovať minulé vedenie Hlavného mesta, tu tak nevznikne.

Na Legionárskej má zas vzniknúť zóna určená pre oddych a relax. Mesto vysvetľuje, že návštevníci si tu budú môcť oddýchnuť priamo pod sakurami. Priestor plánuje doplniť trvalkovými záhonmi, ktoré majú zvýšiť lokálnu biodiverzitu.

Výsadbu japonských čerešní realizovalo Hlavné mesto, ktoré túto zimu vysadilo stovky stromov aj v iných lokalitách mesta. Najväčším projektom v tomto smere je pravdepodobne ovocný sad v Petržalke, kde boli na prázdnej a nevyužívanej ploche v blízkosti Panónskej cesty vysadené desiatky ovocných stromov. Na výsadbe sakúr sa podieľali aj súkromní donori a firmy, ktoré sa stotožnili s výzvou japonského veľvyslanectva.

Sakury by mali začať kvitnúť už v priebehu apríla, rozkvitnuté budú približne po dobu troch týždňov.

 

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

 

Hlavné mesto informuje o plánovanej revitalizácii aj napriek tomu, že kvôli pandémii koronavírusu finančne výrazne utrpí. Primátor Matúš Vallo sa pred niekoľkými dňami vyjadril, že Bratislava príde v dôsledku poklesu výberu daní o milióny, resp. až o desiatky miliónov eur. Najviac si to odnesú pravdepodobne práve podobné projekty.

V tomto ohľade prišiel koronavírus v najhoršom možnom čase. Hlavné mesto malo na tento rok naplánované desiatky zásahov, ktoré by prispeli k výraznému skvalitneniu verejných priestranstiev a okrášleniu viacerých lokalít v meste. Poslúžiť k tomu mali zvýšené príjmy vďaka vyšším daniam z nehnuteľností a daru Vlády SR. Je možné, že financie získané zo strany Vlády budú naozaj použité na revitalizácie, keďže boli naviazané na konkrétne projekty, v ostatných prípadoch však bude musieť Hlavné mesto zdroje s najvyššou pravdepodobnosťou presmerovať na potrebnejšie úlohy.

Zlepšenie stavu mesta sa tak do veľkej miery odkladá. V tomto čase je potrebné aspoň pracovať na príprave zadaní a projektov do budúcna, keď sa situácia zlepší, aby bolo možné okamžite začať realizovať jeden zámer za druhým. Ide o overený model, ktorý sa osvedčil napríklad v Trnave, čerpajúcej z dlhodobej a poctivej práce. Aj napriek kríze sa toto mesto pripravuje na realizáciu viacerých pozitívnych projektov a úprav v centre i na sídliskách.

V opačnom prípade ostane Bratislava aj naďalej odkázaná len na úpravy v rámci developerských projektov, občasné vládne dary a občianske iniciatívy. A to je zúfalo málo.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube