Author photoAdrian Gubčo 11.09.2019 10:30

Hlavné mesto hľadá architektov pre menšie projekty

Vedenie Bratislavy spoločne s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) spĺňa svoj predvolebný sľub a ohlasuje vyhlásenie dvoch súťaží, v rámci ktorých chce získať rámcové zmluvy s architektonickými ateliérmi na zadania menšieho rozsahu. Vybratí architekti budú obstarávať návrhy menšieho investičného rozsahu, kým na väčšie projekty budú vyhlasované štandardné súťaže.

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Realizáciu podobného formátu obstarávania návrhov na menšie projekty a zámery sľuboval už koncepčný dokument Plán Bratislava, kde sa písalo o potrebe zazmluvnenia kvalitného architekta na dobu napríklad dvoch rokov, ktorý bude vypracovávať návrhy, kde by štandardná súťaž bola nevýhodná. Takýmto spôsobom by sa mal zároveň celý proces vypracovávania návrhov spružniť a značne urýchliť.

Mesto sa rozhodlo vyhlásiť až dve súťaže, prvú pre zadania do 60-tisíc eur, druhú pre projekty do 400-tisíc eur. Zadaniami v prvom prípade budú menšie úpravy verejných priestorov – teda časti ulíc, námestí, parkov, vnútroblokov a i. – ako aj menšie objekty, napríklad pavilóny, zastávky, lávky, prestrešenia atď. Súťaž v tomto prvom prípade už vyhlásená bola, hodnotiacimi kritériámi sú cena (30%) a predovšetkým kvalita doterajších referencií (70%). Ponuky môžu byť predkladané do 10.10. 2019.

Druhá súťaž sa týka už finančne náročnejších zásahov, ktorými sú rekonštrukcie budov v správe mesta a revitalizácie verejných priestranstiev, kde nie je nutná architektonická súťaž, lebo riešenie je viacmenej zrejmé (napríklad väčšie rekonštrukcie ulíc). Hodnotiace kritériá sú tentokrát nastavené zhodne (50:50) medzi cenovú ponuku a kvalitu referencií, vybratí však budú až traja uchádzači. V prípade konkrétnych projektov bude medzi nimi prebiehať drobná cenová súťaž. Cieľom je očividne zvýšiť reakcieschopnosť mesta, aby jeden ateliér nemal kapacity pohltené jedným projektom, kým ostatné zámery budú stáť.

Keďže ide už o nadlimitnú zákazku, zapojiť sa budú môcť aj zahraničné subjekty. Výber víťaza pri obstarávaní tohto typu si vyžaduje dlhšiu dobu, vyhlásenie súťaže na predkladanie ponúk tak ešte nejakú dobu potrvá.

Hlavné mesto zároveň pripomína, že pri naozaj veľkých zadaniach s vyššou ambicióznosťou architektonického riešenia bude postupovať v podobe štandardnej architektonickej súťaže, resp. až súťažného dialógu, čo je ešte vyššia a komplexnejšia forma obstarávania návrhu. Podobným štýlom by mali byť získané projekty napríklad pre rekonštrukciu Námestia SNP, podmostia Mostu SNP, Komenského námestia alebo Kollárovho námestia.

 

Komenského námestie je priestor, kde bude vyhlásená architektonická súťaž, no predtým tu prebehli drobné intervencie, ktoré budú po novom môcť navrhovať zazmluvnení architekti

 

Ide o ďalší krok, ktorý potvrdzuje zvýšený záujem mesta o verejný priestor a vyššiu kvalitu získaných návrhov a projektov. Zisk dobrých partnerov v podobe skúsených architektonických kancelárií by dramaticky zlepšil možnosti mesta realizovať investície, ktoré nebudú len obyčajným banálnym zásahom (ako doteraz), ale skutočne koncepčnou a zmysluplnou realizáciou, ktorá dotknutú lokalitu výraznejšie pozdvihne.

Vysoko pravdepodobne budú takýmto spôsobom napríklad realizované menšie zásahy v Bratislavskom lesoparku, zastávky na modernizovaných električkových radiálach, lokálne obnovy ulíc v správe Hlavného mesta alebo revitalizácie menších parkových plôch. V prípade dostatku prostriedkov by mohli byť zmeny veľmi rýchle a viditeľné.

MIB takto zároveň zvýši svoj dosah a význam, ktorý je pre jeho prežitie dôležité. Ešte stále existujú v časti spoločnosti pochybnosti o zmysluplnosti jeho existencie, no citeľné zvýšenie kvality verejného priestoru vďaka dobrej práci inštitútu môže tieto hlasy utlmiť. To dodá MIBu priestor aj pre komplexnejšie úlohy, pred ktorými stojí.

Tými sú najmä vyhotovenia koncepčných a strategických materiálov vysokej úrovne, ktoré sa najvýraznejšie dotknú kvality života obyvateľov mesta, aj keď tí nemusia o nich ani len vedieť, resp. tušiť o ich význame. V tom spočíva nízky doterajší záujem o tvorbu koncepčných dokumentov, na druhej strane s tým však súvisí aj množstov problémov, ktorým Bratislava čelí.

MIB túto svoju najdôležitejšiu úlohu zatiaľ plniť nezačal, keďže sa doteraz sústredil len na architektonické témy. To sa však bude musieť čím skôr zmeniť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube