Author photoAndrej Sárközi 09.01.2023 16:33

Historické modernizácie bratislavských škôl pokračujú. Nové Mesto napreduje v dvojici projektov

Bratislavská mestská časť Nové Mesto postupne modernizuje svoje vzdelávacie inštitúcie. Za najväčšiu investíciu v histórii mestskej časti je považovaná rekonštrukcia Základnej školy Cádrova na Kramároch. Budova vo svahovitom prostredí prechádza obnovou od novembra minulého roka, dnes už sú viditeľné prvé pokroky. Rozšírením prejde aj vyše 100 rokov stará škola v susedstve Istrochemu.

Zdroj: INDEX, mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Zdroj: INDEX, mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Objekt Základnej školy Cádrova sa nachádza medzi rodinnými domami a disponuje niekoľkými ihriskami a areálom, vyplneným zeleňou. V škole majú okrem detí zázemie aj výtvarníci, grafici, tanečníci, hudobníci, programátori či športovci – futbalisti, basketbalisti, florbalisti alebo šachisti. Popoludní sú priestory školy určené pre Základnú umeleckú školu Ružová dolina.

Objekt prešiel čiastočnou rekonštrukciou už v minulosti. Zriadovateľ obnovil rozvody vody v areáli školy a v telocvični. Na základe podpory od Nového Mesta a rodičovského OZ Klub rodičov boli v tejto škole vykonané aj interiérové prerábky, čím vznikli nové prvácke triedy, interaktívne tabule, nová didaktická technika a pribudla aj obnovená učebňa techniky. 

Ako informuje januárové číslo časopisu Hlas Nového Mesta, s pribúdajúcou bytovou výstavbou sa postupne zvyšoval záujem o zapísanie detí do tunajšej školy. Kapacita tried však má svoje limity a vyhovieť súčasným požiadavkám bolo čoraz ťažšie. Zlá situácia sa v priebehu budúceho školského roka výrazne zlepší, Nové Mesto totiž pristúpilo k ďalšiemu skvalitneniu stavu školy. Mestská časť pripravila projektovú dokumentáciu na kompletnú rekonštrukciu a rozšírenie budovy. 

Galéria

  • ZŠ Cádrova. Zdroj: INDEX
  • ZŠ Cádrova. Zdroj: Bratislava – Nové Mesto
  • ZŠ Cádrova. Zdroj: INDEX
  • ZŠ Cádrova. Zdroj: INDEX
  • Nová časť školy na Odborárskej. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Pribudne tu nadstavba, teda jedno poschodie, kde vzniknú nové moderné triedy a vybuduje sa aj prístavba pavilónu. Rovnako sa tu bude nachádzať terasa so zachovaním pôvodných stromov. Po novom bude v škole i výťah pre žiakov i pedagógov so sťaženým pohybom, rekonštrukciu a modernizáciu čaká aj jedáleň s kuchyňou, ktorej kapacita sa zvýši. „Mikroklimatické podmienky zlepší zelená strecha, pribudne exteriérový priestor pre jedáleň a tento sa bude môcť využívať aj na obľúbenú výuku na čerstvom vzduchu,” uvádza najnovšie vydanie periodika. 

Škola prechádza kompletnou obnovou od 2. novembra 2022. „Práce na stavbe sú v plnom prúde, pomocou žeriavu sa odstraňujú nevyhovujúce konštrukcie a búracie práce sú z väčšej časti hotové,” znejú najnovšie informácie o rekonštrukcii. Obyvatelia sa počas trvania prác musia pripraviť na zníženie komfortu. „Kramárski žiaci, učitelia, ale aj obyvatelia z okolia musia, žiaľ, počítať s dočasne zvýšeným hlukom, prašnosťou, prípadne dopravnými obmedzeniami,” uvádza sa v článku. 

Cena rekonštrukcie sa v minulosti líšila. V čase podávania projektu na schválenie v roku 2021 bola uvedená cena 2,35 milióna eur. Počas leta 2022 bola v Hlase Nového Mesta zase uverejnená suma 3 a štvrť milióna eur. V čase písania posledného článku o tomto projekte bola komunikovaná suma 4 milióny eur, čo dnes potvrdilo aj najnovšie vydanie miestnych novín: „Kompletná rekonštrukcia jedálne základnej školy s nadstavbou a prístavbou predstavuje investíciu vo výške takmer 4 mil. eur a je financovaná aj zo zdrojov Európskej únie.”

Základná škola sa premení na modernú inštitúciu vďaka návrhu od architektonickej kancelárie Index a ateliéru AOCR. Pôvodná štruktúra budovy sa takmer úplne zmení a modernejší bude aj priestor pred vstupom do budovy. Zelený odtieň exteriérových prvkov v spojení so staroružovou fasádou budovy a prístavbou z pohľadového betónu pôsobí súčasne. Moderná škola s rozšírenými kapacitami zvýši kvalitu života na bratislavských Kramároch. 

 

Nová časť školy na Odborárskej. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Cádrovou sa ale obnova škôl nekončí. Stavebný ruch zavíta aj do školy v bývalej Dimitrovke - resp. Istrocheme. Základná škola na Odborárskej má 130-ročnú históriu. V roku 1873 bol v lokalite založený závod na výrobu dynamitu a anorganických chemikálií, ktorý sa od roku 1918 nazýval Dynamit Nobel. V povojnovom období mal meno Chemické závody Juraja Dimitrova, názov Istrochem je platný od roku 1991. Aby deti zamestnancov nemuseli cestovať do centra mesta, vzdialeného šesť kilometrov, založilo vedenie závodu v jednom z miestnych domov školu.

Inštitúcia začala pôsobiť od 1. januára 1892. Generálnou opravou prešla v rokoch 1977 – 1981. Počas nej sa nainštalovali nové plynové, vodovodné i elektrické vedenie, urobila sa nová fasáda a zrekonštruovali sa vnútorné priestory. V tomto stave je budova doteraz, vylepšená bola len v roku 1984. V blízkej budúcnosti čaká školu ďalšia dôležitá kapitola.

„Aj v tomto prípade sa mestskej časti podarilo získať finančné prostriedky z európskych fondov na rozšírenie kapacity školy,” uvádza Hlas Nového Mesta. Na existujúcich budovách nebolo možné zrealizovať nadstavbu, školský areál však poskytol dostatok priestoru na vybudovanie nového pavilónu. „Ten umožní škole vytvoriť šesť nových tried, dve špecializované učebne, modernú jedáleň aj zborovňu pre pedagógov.” 

Mestská časť odovzdala stavenisko dodávateľovi 9. novembra 2022, kedy sa začali realizovať prípravné práce. S rekonštrukciou súvisí aj vybudovanie protihlukovej steny pre blízku prítomnosť železnice. Popri trati tak vznikne bariéra a minimalizuje sa hluk z prechádzajúcich vlakov. 

Rozšírenie kapacít tried na Základnej škole Odborárska 2 sa zrealizuje za vyše 1,26 milióna eur, protihluková stena bude stáť 317.643 eur. 

Zanedbané bratislavské školy získavajú vďaka eurofondom a iniciatíve mestských častí a samosprávneho kraja nový šat. Ešte v lete minulého roka oznámilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zriadenie takmer 4,3-tisíc nových miest vďaka zmenám na 26 školách, z toho 11 priamo v Bratislave. Nové projekty prinesú vznik nových tried, zlepšenie školskej infraštruktúry, ale aj energetické opatrenia a zelené riešenia.

Zmeny okrem ZŠ Cádrova a ZŠ na Odborárskej čaká aj základná škola Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi, nadstavba pribudne na Dubovej v Starom Meste a Rusovce zainvestujú do základnej i materskej školy na Vývojovej. Nadstavbu a prístavbu získa škola na Malokarpatskom námestí v Lamači. Nové pavilóny pribúdajú na Medzilaboreckej a Ostredkovej v Ružinove. Veľkou prestavbou prechádza budova bývalej školy na Plickovej v Rači, kde sa obnoví prevádzka. 

Hlavné mesto je tak svedkom dosiaľ nevídaného objemu investícií a zvyšovania kapacít škôl. Je však potrebné pravidelne prízvukovať, že metropola aj Slovensko potrebuje v rozvoji vzdelávania podstatne hlbšie zmeny. Ku všeobecným výzvam patrí odstránenie memorovania, rozvoj kritického myslenia, objektívne zhodnocovanie informácií na základe faktov alebo rozvoj sociálnych zručností alebo finančnej gramotnosti. 

Ak sa tieto zmeny spoja s uvedenou vlnou rekonštrukcií (prípadne aj výstavbou úplne nových škôl), Bratislava i celé Slovensko už nebudú musieť žasnúť nad každou obnovou, ktorá by mala byť vo vyspelých krajinách štandardom. Jednotlivé opatrenia sú však potrebné čím skôr, inak Bratislava i Slovensko vo vývoji zaspia a nebudú schopné poskytnúť konkurencieschopné prostredie pre rast a udržanie talentov, na čom v súčasnosti zláleží viac ako kedykoľvek predtým. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube