Author photoAdrian Gubčo 01.06.2020 15:30

HB Reavis pred veľkými zmenami?

HB Reavis patrí k najvýznamnejším developerom v Bratislave, ktorý sa postupne prepracoval medzi európskych lídrov v tvorbe kancelárskych priestorov. V slovenskej metropole buduje celú štvrť Nové Nivy a postavil aj aktuálne najvyššiu budovu v krajine Nivy Tower. Napriek tomu sa v kuloároch čoraz silnejšie šíria správy, že spoločnosť je na pokraji radikálnych zmien.

Zdroj: HB Reavis

Zdroj: HB Reavis

História HB Reavisu sa začala písať v roku 1993, keď v Bratislave pod názvom AB Reavis vznikla malá realitná kancelária. Prvým projektom bol kancelársky development Bratislava Business Center I, dokončený v roku 1998, skutočne masívnym prelomom však bol Aupark, ktorý je už od roku 2001 asi najvýznamnejším bratislavským nákupným centrom.

Jeho predaj v roku 2006 umožnil expanziu spoločnosti do zahraničia, keď začala podnikať aj v Česku, Maďarsku a od roku 2008 v Poľsku. Napriek kríze sa developerovi podarilo narásť a v roku 2013 začal investovať na asi najvýznamnejšom trhu v Európe – v Londýne, kde si spravil meno hneď prvým projektom 33 Central, priamo v londýnskom City. Vo Varšave medzičasom spustil výstavbu najvyššej budovy v Európskej únii, mrakodrapu Varso Tower od Foster&Partners.

Nemalé ambície potvrdzoval aj na Slovensku. Ešte pred krízou sa spustila príprava mamutieho projektu Twin City, ktorý mal pretvoriť celé okolie ulice Mlynské nivy medzi Karadžičovou a Košickou. Kolaps realitného trhu však viedol k racionalizácii pôvodného návrhu a k jeho výraznému pretvoreniu na súbor projektov, spoločne nazvaný Nové Nivy. Prvý kancelársky komplex Twin City začal rásť v roku 2014, dnes sa k dokončeniu blíži kľúčový zámer Stanica Nivy s novou autobusovou stanicou aj masívnym nákupným centrom.

Mohlo by sa tak zdať, že developer bol tesne pred vypuknutím pandémie na vrchole svojej aktivity. Napriek tomu sa už dlhšiu dobu šíria z kuloárov informácie, že minimálne slovenská sekcia firmy (ale možno aj celá východoeurópska časť) prechádza veľkými zmenami, dokonca existuje možnosť, že sa bude predávať, spoločne so všetkými bratislavskými projektami. „Je to pravda, predaj bol už takmer hotová vec,“ potvrdil zdroj z developerského prostredia. „Zmluva bola pripravená na podpis pred niekoľkými týždňami, k jej uzavretiu však nedošlo. HB Reavis teraz zvažuje, čo dalej.“

So žiadosťou o stanovisko som oslovil samotný HB Reavis. Ten však odmietol čokoľvek potvrdiť. „Náš záujem o vstup externého kapitálu do spoločnosti sme deklarovali už v roku 2018. Aktuálne to však pre nás nie je prioritou, keďže sa plne sústredíme na reštartovanie biznisu po utlmení spôsobenom korona-krízou,“ hovorí Martina Jamrichová, Country Marketing & PR Manager HB Reavis Slovakia. „Akékoľvek "kuloárne informácie" na túto tému sú tak dnes iba špekuláciami, ktoré nemáme vo zvyku komentovať.“

Hoci developer nepotvrdil žiadnu z informácií – ale ani priamo nevyvrátil – špekulácií sa začína šíriť čoraz viac. Vo firme by malo údajne prebehnúť väčšie prepúšťanie. Čo by to mohlo znamenať pre pripravované schémy v Bratislave?

 

Rozostavaná Stanica Nivy, vlajková loď HB Reavisu na Slovensku. Developer prebudováva aj celú ulicu Mlynské nivy

 

V prvom rade sa môže posunúť realizácia viacerých projektov – vrátane aktuálne rozostavanej Stanice Nivy alebo pripravovaného Nového Apolla. Prvý menovaný development, vlajková loď HB Reavisu, mal byť pôvodne dokončený na jeseň tohto roka, investor však posunul termín otvorenia až na jar 2021. Všetko pritom nasvedčuje tomu, že stavebne je možné do jesene komplex novej autobusovej stanice, nákupného centra, tržnice či strešnej záhrady, dokončiť. Otázna je skôr pripravenosť maloobchodných reťazcov, ktorým pandémia zásadne narušila plány.

Druhým javom je možná zmena výhodnosti budovania nových kancelárskych priestorov. HB Reavis má naplánované desaťtisíce metrov štvorcových v nových zámeroch, ktoré sa pridávajú k dalším ešte rozsiahlejším plochám v rozostavaných developmentoch v priestore nového centra Bratislavy. Masívne projekty má vo výstavbe JTRE či Penta Real Estate, s menšími projektami sa pridáva YIT Slovakia a ďalšie spoločnosti. Hoci má HB Reavis s ohľadom na svoje skúsenosti konkurenčnú výhodu, zaplniť jednotlivé budovy bude predsa len náročné.

Nielen maloobchod, ale aj korporácie totiž aktuálne prehodnocujú svoje firemné stratégie. Hoci nie som presvedčený, že dnes využívaný home-office sa stane skutočne zásadnou konkurenciou administratívnych centier, je zrejmé, že mnoho firiem bude hľadať nové prístupy k organizácii kancelárskej práce. Ovplyvniť to môže najmä gigantické administratívne kampusy a bizniscentrá, na ktoré je HB Reavis špecialista.

Platí teda, že „reštartovanie biznisu“ nebude jednoduché, a ak HB Reavis už pred pandémiou riešil tému vstupu cudzieho kapitálu, aktuálna situácia mohla jeho rozhodnutie ďalej urýchliť. Ak sú pravdivé informácie od mojich zdrojov, developer si ponechá najatraktívnejšie schémy v zahraničí (v Londýne), kým problematický bratislavský trh prenechá zahraničnému partnerovi.

Kto by to mohol byť, nie je známe, hovorí sa o potenciálnych investoroch z troch kontinentov, napríklad aj zo susedného Poľska. Veľkou udalosťou bol aj nedávny vstup ázijského kapitálu, keď juhokórejský inštitucionálny investor zastúpený Valesco Group spolu s AIP Asset Management odkúpil Twin City Tower za 120 miliónov eur. Išlo o prvú takto významnú investíciu z J. Kórey na Slovensku, hoci investori už pôsobia v susedných krajinách. Vstup do HB Reavisu by mohol byť logickým ďalším krokom.

 

Developer opäť obnovil asanáciu bývalého Apollo Business Centra, či sa však spustí výstavba Nového Apolla hneď po dokončení búrania, je otázne

 

Nie je teda jasné, či ide len o šum založený na nedorozumení, alebo skutočne dôjde na trhu k zásadným zmenám. Nebolo by to prvýkrát, kedy sa o nejakých plánoch hovorilo ako o hotovej veci, no vo výsledku sa ukázalo, že ide o „kačicu“. Ani v tomto prípade to nemusí byť inak, hoci príliš veľa signálov naznačuje, že HB Reavis prejde veľkou transformáciou.

Ak to tak bude, pripravované developmenty môžu prejsť významnými úpravami. Ak by došlo k predaju firmy, možno by sa sa niektoré schémy funkčne obohatili, napríklad vznikom rezidencií, ktorých výstavbu developer dlhodobo odmieta. Prémiové parcely v centre mesta na ľavom aj pravom brehu Dunaja by však mohli byť z tohto hľadiska nepochybne atraktívne.

Ak by ale prešla firma len väčšou racionalizáciou, táto by sa mohla odraziť na architektúre a ambicióznosti iných zámerov. Čosi nasvedčuje už stiahnutie pôvodných vizualizácií projektu Mlynské Nivy Košická, ktoré boli na oficiálnej stránke nahradené jednoduchými skicami, hoci pôvodne bola prezentovaná príťažlivá architektúra od popredného britského ateliéru AHMM.

HB Reavis patrí k medzinárodne najúspešnejším slovenským spoločnostiam a dokázal sa presadiť aj v mimoriadne konkurenčnom prostredí vo významných európskych metropolách. Vysoko pravdepodobne čoskoro napíše ďalšiu zásadnú kapitolu vo svojom fungovaní. Či to bude aj naďalej úspešný príbeh, sa dozvieme zrejme už v dohľadnej dobe.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube