Author photoAdrian Gubčo 21.03.2019 12:30

Dom na nároží Jesenského a Palackého ulice sa dočká rekonštrukcie a nadstavby

Na nároží Jesenského a Palackého ulice v historickom centre mesta už dlhšiu dobu chátra trojpodlažný historický objekt, ktorý podľa všetkého nedisponuje nijakým využitím. Už v blízkej budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť, keďže spoločnosť Equis Invest Consulting, s.r.o., získala kladné záväzné stanovisko k jeho rekonštrukcii a nadstavbe.

Zdroj: Equis Invest Constulting

Zdroj: Equis Invest Constulting

Jesenského patrí k uliciam, ktoré vznikli pred niekdajšími hradbami stredovekej Bratislavy, čo po ich asanácii viedlo k zmene charakteru ulice, ktorá sa stala súčasťou akéhosi „ringu“. Ku koncu 19. a začiatkom 20. storočia tu začali vznikať mohutnejšie domy, vrátane bankových palácov a administratívnych budov významných inštitúcií, čo dodalo ulici veľkomestský charakter, posilnený prítomnosťou električkovej trate.

Dom, ktorého sa rekonštrukcia týka, v tomto ostal akosi osihotený, keďže predstavuje takmer posledný relikt pôvodnej nízkej zástavby, ktorá tejto časti Palackého pôvodne dominovala. Keďže však tvorí exponované nárožie, ostal so svojou výškou troch plnohodnotných nadzemných podlaží do istej miery aj tŕňom v oku.

Nový projekt však tento nedostatok prekonáva a okrem rekonštrukcie objektu prináša aj jeho nadstavbu o dve podlažia, z toho jedno plnohodnotné v podobnom štýle, ako zvyšok historickej budovy, a druhé ustúpené s modernejším charakterom. Využitie bude polyfunkčné – budove bude dominovať rezidenčná funkcia v podobe jedného bytu cez päť podlaží, ku ktorému sa na úrovni prvého nadzemného podlažia pridá kultúrna funkcia – Múzeum československej známky. Parkovanie v počte štyri parkovacie miesta bude riešené v suteréne.

Zo stanoviska mesta, doplneného o požiadavky pamiatkarov, ako aj z architektonického návrhu od kancelárie Arqiteq vyplýva, že dom bude nadstavaný veľmi citlivo a bude pôsobiť oveľa príťažlivejším dojmom. Ten chce investor docieliť okrem iného aj tým, že do niky pre dvere na nároží ulíc umiestni umelecké dielo, ktoré bude tvoriť akýsi pútač pre vstup do múzea. Po dostavbe dom výškovo dorovná susedný objekt školy na Jesenského 6.

Ide o ďalšiu príjemnú rekonštrukciu, kedy súkromný vlastník premieňa historický objekt na vlastné rodinné sídlo, čím mu vdýchne nový život a prispeje k okrášleniu ulice – podobný projekt sa chystá aj na Kozej 16. Veľmi pozitívne v prípade Jesenského je, že rekonštrukcia je spojená s dodaním kultúrnej funkcie, hoci v komornom rozsahu, ako aj s umením, ktoré sa v uplynulých rokoch akosi z ulíc a nových projektov až na výnimky vytráca. Jesenského ulica týmto projektom získa, hoci dátumy realizácie ešte nie sú známe.

Vzhľadom na význam a polohu Jesenského v rámci historického centra mesta by si táto zaslúžila radikálne zvýšenie kvality verejného priestoru, spojené so zlepšením úrovne chodníkov, cyklotrasy alebo úpravou električkovej trate. Dobrou správou je, že šanca pre preriešenie priestoru tu je – mesto, resp. Metropolitný inštitút, pripravuje v tomto roku vyhlásenie architektonickej súťaže pre rekonštrukciu blízkeho Komenského námestia. Bolo by viac než logické do zadania zahrnúť aj Jesenského (teoreticky aj Gorkého), hoci ulica by sa mohla revitalizovať neskôr.

Postupne by sa tak mohla realizovať predstava akéhosi bratislavského Ringu so špičkovou kvalitou verejných priestranstiev. Na dobrej alebo relatívne dobrej úrovni je dnes Hviezdoslavovo námestie spoločne s Hurbanovým námestím a Kapucínskou ulicou. Prioritou Hlavného mesta je vyriešiť kľúčový úsek – Námestie SNP – no bolo by skvelé, keby bolo toto spojené s „Hviezdkom“ vynovenou Jesenského. Súťaž pre Komenského námestie je pre to dobrou príležitosťou, ako zabiť dve muchy jednou ranou. Bratislava to snáď využije.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Equis Invest Constulting
  • Dom, ktorého sa týka prestavba. Zdroj: Google Maps

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube