Author photoMartina Gregová 19.03.2023 16:30

Dobrá správa pre Banskú Štiavnicu: Po materskej a základnej škole tu vzniklo mimoriadne herné centrum

Minimalistické hmotové riešenie celého objektu a interiér, ktorý neskĺzol do gýčovej podoby. Herné centrum Hoplandia je vo viacerých smeroch výnimočným počinom. Snahou súkromného investora by sa mohol inšpirovať aj štát či jednotlivé slovenské mestá.

Autor: Tomáš Manina

Autor: Tomáš Manina

To, v akých budovách deti študujú a následne trávia svoj voľný čas, výrazným spôsobom ovplyvňuje ich psychickú pohodu. Aj napriek tomu, že školstvo je jedným zo základných pilierov kultúrnej spoločnosti, je väčšina školských a mimoškolských budov tohto typu na území Slovenska v zlom stave. Ateliér Richarda Murgaša však stojí hneď za niekoľkými významnými realizáciami, ktoré sa vymykajú tomuto "trendu". 

Prelomovým projektom od spomínaného ateliéru bola výstavba súkromnej materskej a následne aj základnej školy Guliver v Banskej Štiavnici. Školský areál vznikol na mieste bývalého priemyselného areálu a jeho rozloha dosahuje 5.288 metrov štvorcových. Táto súkromná základná škola v roku 2021 dokonca získala prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR aj cenu Dušana Jurkoviča. Tú v roku 2016 získala aj materská škola. Získaním ocenenení stavby potvrdili svoju výnimočnosť. Zároveň však zdôraznili naliehavú potrebu stavať podobné objekty aj v iných slovenských mestách. 

Na úspechy svojich predchádzajúcich projektov ateliér nadviazal výstavbou voľnočasového herného centra pre deti, ktoré nesie názov Hoplandia. Investor projektu sa nezmenil. Banská Štiavnica tak dostala architektonicky kvalitný herný areál.

Galéria

  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina
  • Autor: Tomáš Manina

Projekt Hoplandia začal rekonštrukciou a následnou dostavbou staršej dvojpodlažnej budovy bývalých školských dielní. Po novom bol pôvodný objekt doplnený o prístavbu, ktorá je v hmotovom aj materiálovom riešení jasne odlíšená od pôvodnej stavby. Architektúra celého objektu je síce riešená minimalisticky, no aj napriek tomu už na prvý pohľad zaujme niekoľkými výraznými detailami či zaujímavo zvolenými materiálmi.  

Architekti pracovali napríklad s nevšednou kompozíciou okenných otvorov na južnej fasáde. Vďaka jednoduchému spojeniu transparentnej a plnej výplne a ich následnému otáčaniu o 45 stupňov dosiahli zaujímavú architektonickú hru, ktorá dodáva inak strohému priečeliu život. Severnej fasáde zas dominuje vstupný priestor, ktorý zvolenou farebnosťou korešponduje so zvyšnými okennými a dvernými otvormi vo zvyšnej časti objektu.  

Z materiálového riešenia nemožno nespomenúť použitie lexanu na fasáde prístavby. Zvolený materiál však nezaujme len pri pohľade cez deň. Vo večerných hodinách na seba púta o to väčšiu pozornosť, keďže pri rozsvietených svetlách možno pozorovať aktivitu vo vnútri objektu. “Koncept dispozície sme podriadili ideovému názoru dohľadu (pohľadu) rodiča z vyššej úrovne na hru detí v prehľadne usporiadanom priestore. Pre tento zámer sme odstránili časť stropov v polovici objemu dispozície,” opísal architektonickú koncepciu Richard Murgaš.  

Pri riešení vnútorných priestorov badať zámer autorov vytvoriť priestor, ktorý nebude pôsobiť prvoplánovo a infantilne, ako tomu pri podobných priestoroch mnohokrát býva. Snaha vytvoriť minimalistický, no aj napriek tomu dostatočne hravý interiér bola podporená najmä zvolenou farebnou paletou aj výberom samotných produktov.  

V nadväznosti na herné centrum následne vznikli vonkajšie ihriská. Tie sa nachádzajú na mieste bývalého školského futbalového ihriska. Vonkajšia plocha prislúchajúca k centru Hoplandia je kombináciou herných prvkov pre rôzne vekové kategórie a dopravného ihriska. Herná plocha je navyše doplnená o oddychové zóny v tieni stromov.  

Len pomerne nedávno k už existujúcemu areálu pribudla nová stavba, ktorá svojim hmotovým aj materiálovým riešením korešponduje s hlavným objektom. V jej priestoroch sa nachádzajú sklady, kaviareň aj hygienické zázemie. Na druhom nadzemnom podlaží zároveň vznikli nové výukové miestnosti. Tie možno vďaka sérii mobilných priečok spájať a oddeľovať podľa aktuálnej potreby. 

Projekt herného centra Hoplandia je ďalším výnimočným počinom na našom území. Architekti prostredníctvom neho nadviazali na svoje predchádzajúce úspechy v Banskej Štiavnici a do mesta tak opäť priniesli kvalitnú súčasnú architektúru. Podarilo sa im to aj napriek nutnosti rešpektovať potrebné normy, ktoré do značnej časti ovplyvnili výslednú podobu interiéru objektu. Môžeme tak len dúfať, že podobné počiny budú na našom území pribúdať, a pri veľkej miere optimizmu možno raz nepôjde len o architektúru vybudovanú na podnet súkromného investora.  

 

(Archinfo, RMAA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube